– Gästblogginlägg av Katarina Hagberg – Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus.se –
Många har reaktioner mot maten de äter utan att veta om det. Gluten, mjölk, soja eller andra vanliga livsmedel kan ligga bakom många symtom på ohälsa. Med hjälp av en elimineringsdiet kan du ta bort det som stör immunförsvaret och tarmen och skapa din personliga läkande kost.
Inte hört talas om begreppet elimineringsdiet förut? Det är en metod för dig som en gång för alla vill ta reda på hur kosten du äter påverkar din hälsa. Man plockar först bort ett gäng med livsmedel som man vet genom forskning och erfarenhet kan ligga bakom diffusa symtom som huvudvärk, magproblem, ledvärk, trötthet m.m. Du fyller samtidigt på med näringsrik mat som stärker mag-tarmhälsan. När det sedan gått en tid, minst två veckor, börjar du återintroducera livsmedlen ett och ett för att se vilken mat du mår bra av att äta. Jag som gästbloggar idag heter Katarina Hagberg och har tillsammans med Victoria Carinci skrivit en bok som steg för steg berättar hur du gör en elimineringsdiet: Clean Reset: 3 effektiva steg till din läkande kost.
Smygande och diffusa reaktioner på mat
Vad pratar vi då om för slags reaktioner här egentligen? Mestadels är det fördröjda reaktioner på mat som skiljer sig från de allergiska som är mer omedelbara. Symtomen på matöverkänsligheter är ett väldigt brett spektrum och kan vara allt från huvudvärk, låg energi, hudproblem, ledvärk etc.
En fördröjd reaktion kallas så därför att du kanske inte märker någon negativ effekt förrän upp till tre dagar efter att du ätit livsmedlet. Äter du ost på måndagen är det inte säkert att du får migränattacken förrän på onsdagen. Två veckor, eller mer på en Clean Reset kost gör kroppen lugn och många symtom kan bli bättre. Förhöjd Inflammation i kroppen minskar och immunförsvaret kan samla kraft när det inte ständigt är retat längre. Efter det kommer du tydligare att märka på kroppen hur den reagerar på olika typer av mat. Då är det dags att börja prova vilka livsmedel du ska behålla i din kost och vilka du inte mår bra av. Det är viktigt att göra återintroduktionen som ett experiment, metodiskt och systematiskt för att du inte ska behöva gissa. Ta ett livsmedel och ät av det under tre dagar. Känn efter hur du mår. Lyssna på kroppen om den vill ha livsmedlet eller inte.
Viktigt att lägga till näringsrik mat
Vill du läka och må bättre på lång sikt är det en sak vad du ska ta bort. Minst lika mycket handlar om vad du lägger till för att läka mag-tarmkanalen. Vi föreslår att du tänker på följande när du skapar din läkande kost:
1. Plocka bort maten som stör (se lista längre ner). Här handlar det många gånger om att plocka bort sånt som ger kronisk låggradig inflammation som socker, gluten, alkohol m.m. Men här finns också citron och nattskatteväxter som för vissa har en retande effekt på mag-tarmkanalen. Flera av livsmedlen som plockas bort är nyttiga – förutsatt att du tål dem! Målet är alltid att du ska kunna äta så många olika livsmedel som möjligt. Därför – om du upptäcker att du mår dåligt av till exempel ägg som egentligen är ett toppenbra livsmedel kan du hålla upp en period medan du äter näringsrikt och reparerar tarmen. Därefter provar du att äta ägg igen.
2. Boosta med massor av näring. Om en elimineringsdiet bara handlade om vad du tar bort skulle det snabbt bli väldigt tråkigt. Istället är det bättre att fokusera på alla fina råvaror som finns kvar som du dessutom får äta hur mycket du vill av tills du blir mätt och belåten. Grönsaker, kött och fisk (gärna inälvsmat!), rotfrukter, fina fetter, frukt m.m. Den här listan är lång men du kan läsa mer i boken Clean Reset.
3. Läk tarmen och balansera tarmfloran. Många har idag en irriterad och till och med läckande tarm eller en bakterieflora som innehåller för mycket skadliga bakterier. Mag-tarmhälsan är en central del av välmåendet och därför bör varje ansträngning för att läka kroppen och förbättra hälsan också ha fokus på magen.
Utesluts under Clean Reset
Här är de livsmedel som forskning och erfarenhet visar är de som vanligast skapar problem.
- Alkohol
- Choklad och kakao
- Citrus
- Gluten och vete
- Jäst
- Koffein och kaffe, inklusive svart och grönt te
- Rött kött och fläskkött
- Majs
- Mjölkprodukter
- Nattskatteväxter som potatis och tomat
- Nötter
- Raffinerade vegetabiliska oljor
- Sesamfrö
- Skaldjur
- Socker
- Soja
- Tobak
- Ägg
Observera att flera av livsmedlen på listan är nyttiga – förutsatt att du tål dem.
Om dagens gästbloggare
Dagens gästbloggare Katarina Hagberg är medförfattare till boken ”Clean Reset – 3 effektiva steg till din läkande kost”. Hon har en magister i Biomedicin från Karolinska Institutet och har studerat vid Poppius Journalistskola. Idag jobbar hon som frilansskribent inom medicin och hälsa och driver sajten fysiomedia.se.
Antiinflammatorisk kost är det bästa man kan göra för att må bra!
Ja, så är det! Inflammatoriska tillstånd i kroppen ligger bakom många sjukdomstillstånd.