Studie: Lingon kan motverka övervikt

av | sep 18, 2016 | Hälsa, Kost & Näring | 0 Kommentarer

En studie som utfördes vid Lunds universitet visar att lingon kan ge en rad hälsofördelar när det kommer till att motverka övervikt och skadliga effekter av fetma.

Studie: Lingon kan motverka övervikt

Lingon ett riktigt superbär

Lingon är ett riktigt superbär som det växer rikligt av i våra svenska skogar och som är redo att plockas i augusti/september. Bären är fulla av flavonoider, antioxidanter, vitaminer, mineraler och det naturliga konserveringsämnet bensoesyra. Lingon har länge varit en del av vår husmanskost och har även en lång bakgrund som läkeväxt. En studie som utfördes vid Lunds universitet (1) visar dessutom att lingon kan bidra till bättre blodsocker och kolesterolvärden, motverka övervikt och skadliga effekter av fetma.

Så här gick studien till

I studien (1) användes möss som lätt går upp i vikt och lagrar fett, som då skulle kunna motsvara överviktiga människor som ligger i risk för att utveckla diabetes. Mössen delades upp i olika grupper. En del fick fettsnål kost (kontrollgruppen) och resten en fettrik kost. De delades sedan in i olika grupper där samtliga utom kontrollgruppen fick en sort bär – acai, svarta vinbär, katrinplommon, kråkbär, hallon, blåbär eller lingon. Mössens kost bestod av så mycket som en femtedel bär.

Efter tre månader med den specifika kosten jämfördes mössen och man kunde då se att lingongruppen hade överlägset bäst resultat. Mössen med lingondieten hade inte gått upp i vikt och hade likvärdiga resultat som de möss som fått en fettsnål diet (kontrollgruppen). Man såg även att deras blodsocker- och insulinvärden liknade värdena hos mössen som fått en fettsnål kost. Blåbär och svarta vinbär gav också positiva resultat, men inte lika bra som lingongruppen. Forskarna tror att resultatet kan bero på lingonens innehåll av polyfenoler. Nästa steg vill forskarna ta genom att förstå lingonens hälsoeffekt på molekylär nivå och göra en ny studie på människor.

Forskningen som utfördes av Antidiabetic Food Centre, ett forskningscentrum vid Lunds universitet hade som mål att hitta ett sätt att förebygga diabetes med hjälp av en bra kost. Forskarna tillägger att det är frysta eller färska bär som gäller, så att börja sleva i sig lingonsylt är inget att rekommendera.

 

Källor och Referenser: 

(1) Studie från Lunds universitet: Lingon stoppar effekterna av fet kost – Evaluation of Beneficial Metabolic Effects of Berries in High-Fat Fed C57BL/6J Mice http://www.lu.se/article/lingon-stoppar-effekterna-av-fet-kost

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...