Passion för hälsa Blogg

 

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Inspirationsbrev!

Få inspiration & hälsotips direkt i mailen!

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

Rabatter & Kampanjer

Det finns alltid bra rabatter och erbjudanden på en mängd produkter. Så ta gärna en titt på kampanjsidan innan du gör en beställning.

Se mer här

Studie: Lingon kan motverka övervikt

av | sep 18, 2016 | Blogg, Kost, Superfoods, Viktkontroll | 0 Kommentarer

En studie som utfördes vid Lunds universitet visar att lingon kan ge en rad hälsofördelar när det kommer till att motverka övervikt och skadliga effekter av fetma.

Studie: Lingon kan motverka övervikt

Lingon ett riktigt superbär

Lingon är ett riktigt superbär som det växer rikligt av i våra svenska skogar och som är redo att plockas i augusti/september. Bären är fulla av flavonoider, antioxidanter, vitaminer, mineraler och det naturliga konserveringsämnet bensoesyra. Lingon har länge varit en del av vår husmanskost och har även en lång bakgrund som läkeväxt. En studie som utfördes vid Lunds universitet (1) visar dessutom att lingon kan bidra till bättre blodsocker och kolesterolvärden, motverka övervikt och skadliga effekter av fetma.

Så här gick studien till

I studien (1) användes möss som lätt går upp i vikt och lagrar fett, som då skulle kunna motsvara överviktiga människor som ligger i risk för att utveckla diabetes. Mössen delades upp i olika grupper. En del fick fettsnål kost (kontrollgruppen) och resten en fettrik kost. De delades sedan in i olika grupper där samtliga utom kontrollgruppen fick en sort bär – acai, svarta vinbär, katrinplommon, kråkbär, hallon, blåbär eller lingon. Mössens kost bestod av så mycket som en femtedel bär.

Efter tre månader med den specifika kosten jämfördes mössen och man kunde då se att lingongruppen hade överlägset bäst resultat. Mössen med lingondieten hade inte gått upp i vikt och hade likvärdiga resultat som de möss som fått en fettsnål diet (kontrollgruppen). Man såg även att deras blodsocker- och insulinvärden liknade värdena hos mössen som fått en fettsnål kost. Blåbär och svarta vinbär gav också positiva resultat, men inte lika bra som lingongruppen. Forskarna tror att resultatet kan bero på lingonens innehåll av polyfenoler. Nästa steg vill forskarna ta genom att förstå lingonens hälsoeffekt på molekylär nivå och göra en ny studie på människor.

Forskningen som utfördes av Antidiabetic Food Centre, ett forskningscentrum vid Lunds universitet hade som mål att hitta ett sätt att förebygga diabetes med hjälp av en bra kost. Forskarna tillägger att det är frysta eller färska bär som gäller, så att börja sleva i sig lingonsylt är inget att rekommendera.

 

Källor och Referenser: 

(1) Studie från Lunds universitet: Lingon stoppar effekterna av fet kost – Evaluation of Beneficial Metabolic Effects of Berries in High-Fat Fed C57BL/6J Mice http://www.lu.se/article/lingon-stoppar-effekterna-av-fet-kost

 

Relaterade inlägg:

 

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra.

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem.

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem.

Magnesium är inblandat i så otroligt många viktiga kroppsfunktioner så kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer 10 vanliga tecken på att du får i dig för lite magnesium.

Close