Fördelarna med att tvätta håret med bikarbonat

by Mikaela Bjerring on 1 maj, 2016 · 6 comments

in Blogg, Ekologiskt, Hårvård, Huskurer - Husmorstips, Naturlig skönhet

Bikarbonat är ett naturligt ämne som är ett helt fantastiskt universalmedel. Det kan användas till allt från matlagning, som rengöringsprodukt, hälsokur, till hud- och kroppsvård. Du kan även tvätta håret med bikarbonat för att få det riktigt rent på djupet, glänsande, luftigt och lätthanterligt.

Tvätta håret med bikarbonat

Vad är bikarbonat

Bikarbonat är ett alkaliskt ämne som finns naturligt i mark, hav, vattendrag och allt som växer. Även vår kropp producerar bikarbonat som bland annat bidrar till att reglera pH-nivån i saliven och magsaften samt driver ur koldioxiden ur kroppens vävnader som sedan förs ut i blodflödet.

Förutom att använda bikarbonat i matlagning är det ett effektivt medel för rengöring och högt uppskattat inom hudvård och hårvård. Det finns en mängd effektiva husmorstips och huskurer som inkluderar bikarbonat både invändigt och utvändigt. Bikarbonat är både billigt och effektivt för mycket. För invärtes eller utvärtes bruk ska du använda ren bikarbonat som är ämnad för matlagning eller hud- och hårvård.

Bikarbonat som torrschampo

Du kanske är en av dom som föredrar att inte tvätta håret varje dag. Ibland kan det ju även vara så att tiden helt enkelt inte räcker till. Då kan bikarbonat komma till din räddning eftersom det kan fungera som ett torrschampo för håret. Strö bikarbonat i hårbotten och kamma igenom. En snabb och effektiv lösning som fungerar.

Rengör håret på djupet med bikarbonat

Om ditt kranvatten innehåller mycket kalk och/eller om du brukar använda styling-produkter för att få ordning på frisyren så är det lätt att en beläggning byggs upp på håret med tiden. Detta gör att håret aldrig känns riktigt rent, att det blir matt och livlöst och att det blir svårare att styla.

För att bli av med beläggningen och göra rent håret på djupet kan du använda dig av bikarbonat. Ta lika delar schampo och bikarbonat och schamponera håret med blandningen och skölj ur. Upprepa samma sak igen och låt verka några minuter innan du sköljer håret. Använd sedan balsam om du har behov. Sista momentet är att skölja håret med äppelcidervinäger. Eftersom bikarbonat är alkaliskt så är det bra att avsluta med något som har surt pH-värde för att återställa balansen i håret och hårbotten. Blanda en 1/2 dl äppelcidervinäger med 5 dl kallt vatten och häll över håret och hårbotten. Oroa dig inte för doften av vinäger, den kommer att försvinna när håret torkar. Att skölja håret med äppelcidervinäger ger dessutom håret en härlig glans.

Bikarbonat mot grönt hår

Blont hår har en tendens att ibland få en grönt ton när man badar i klorerat vatten. Här kan återigen bikarbonat vara din räddning. Tvätta håret med bikarbonat blandat med schampo och jobba upp ett lödder. Låt verka i håret en stund innan du sköljer. Blanda balsam med bikarbonat som du applicerar på längderna och skölj efter ett par minuter. Avsluta med att skölja med äppelcidervinäger som beskrivits ovan.

Tvätta håret med bikarbonat utan schampo

Vill man så kan man även skippa schampo helt och hållet och bara tvätta håret med bikarbonat. Massera in bikarbonat i hårbotten och längderna. Skölj sedan av håret och använd balsam om du har behov. Avsluta med att skölja med äppelcidervinäger.

Återförsäljare av bikarbonat ämnad för hud- och hårvård hittar du här

Läs om fler tips med bikarbonat:

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 4 comments… read them below or add one }

1 Laila maj 4, 2016 kl. 11:24

Det är så bra! Håret blir verkligen luftigt och fint.

Svara

2 Emma maj 4, 2016 kl. 11:25

Det ska jag verkligen ta och prova! Tack för tipset. 🙂

Svara

3 Susanne april 4, 2017 kl. 13:14

Håret känns friskare 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring april 4, 2017 kl. 17:26

Visst gör det. Man känner verkligen hur man får bort beläggningar på håret som man fått av kalket i vattnet och kanske stylingprodukter.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

{ 2 trackbacks }

Previous post:

Next post: