– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Eftersom magnesium är involverat i så många viktiga kroppsfunktioner, kan brist påverka hälsan negativt på en mängd olika sätt. Här följer om 10 tecken och vanliga symtom som kan indikera att du får i dig för lite magnesium.

Funktionen av magnesium i kroppen
Magnesium spelar en betydande roll för en lång rad viktiga kroppsprocesser, inklusive över 300 enzymreaktioner. Våra muskler, hjärt- och kärlhälsan, nervsystemet, skelettet och hjärnan är samtliga beroende av tillräckliga mängder av magnesium för att fungera optimalt.
Magnesium fungerar även som ett koenzym vid omsättningen av kolhydrater och protein, och har en stor betydelse för regleringen av blodsockerbalansen och elektrolytbalansen. Mineralet bidrar även till normal psykologisk funktion och hjälper till att minska trötthet och utmattning.
Magnesium behövs för:
- Elektrolytbalansen
- Normala tänder
- Normal benstomme
- Minska trötthet och utmattning
- Energiomsättningen
- Nervsystemets normala funktion
- Normal muskelfunktion
- Proteinsyntesen
- Normal psykologisk funktion
- Celldelningsprocessen
Vad kan orsaka magnesiumbrist?
Att man får brist på magnesium kan bero på många anledningar. Först och främst är maten idag relativt mineralfattig på grund av urarmade jordar. En annan anledning kan vara att man stressar mycket, eftersom det gör att behovet av magnesium ökar, samtidigt som mineralet förbrukas snabbare.
Man har även ökat behov av magnesium om man är fysiskt aktiv och tränar mycket. Ytterligare en orsak kan vara om man äter en kalciumrik kost, eftersom högt intag av kalcium kan hämma upptaget av magnesium. Sen så påverkar ju såklart även allmänt dåliga kost- och livsstilsvanor näringsstatusen i kroppen negativt.
10 Vanliga tecken på magnesiumbrist
1. Sömnproblem
Magnesium har en viktig roll i det centrala nervsystemet och vid brist kan man uppleva sömnproblem. Magnesium hjälper till att reglera vårt sömnhormon melatonin. Mineralet hjälper oss att slappna av, känna ro och gör att vi sover bra. Det har även en betydelse för REM-sömnen. Det är den sömnfasen då den främre delen av hjärnan får återhämta sig och känslor och intryck du haft under dagen bearbetas (1).
2. Muskelkramper och krypningar
Muskelkramper är både smärtsamt och obehagligt. Det är resultatet av muskelspasmer, vilket är ofrivilliga muskelsammandragningar. Magnesium behövs för nervsystemets normala funktion och för att musklerna i kroppen ska kunna slappna av. Brist på mineralet kan därför ofta ligga bakom återkommande kramper, krypningar och muskelspänningar (2).
3. Lättretlighet, ångest och nedstämdhet
Magnesium är involverat i regleringen av signalsubstanser som bland annat påverkar humöret. Om du upplever lättretlighet, oro, ångest eller nedstämdhet så kan det vara ett tecken på att det centrala nervsystemet påverkas av låga nivåer av magnesium (3).
4. Trötthet, låg energi och utmattning
Magnesium behövs för en stor mängd enzymreaktioner, inklusive energimetabolismen. Om man har för lite magnesium kan det påverka energiproduktionen negativt, vilket gör att man känner sig konstant trött hur mycket man än vilar. Utan tillräckligt med magnesium kommer kalium att utsöndras ur kroppen, vilket framkallar spänningar, svaghet, trötthet och till sist utmattning (4).
5. Högt blodtryck
Många människor lider av högt blodtryck trots att de lever och äter hälsosamt. Magnesiumbrist kan vara orsaken eftersom mineralet hjälper till att utvidga blodkärlen. När du inte har tillräckliga mängder av magnesium i kroppen så drar blodkärlen ihop sig, vilket kan leda till högt blodtryck (5).
6. Migrän och huvudvärk
Personer som lider av migrän har ofta låga nivåer av magnesium. Magnesiumbrist kan leda till muskelspänningar i hals, nacke och skuldror. Mineralet behövs också för kommunikationen mellan våra nervbanor och hjärnceller. Vid brist på magnesium kan därför neurologiska besvär förvärras, bland annat migrän (6).
7. Stelhet och värk
Magnesiumbrist framkallar muskeltrötthet. Om du ständigt har stela muskler i nacke och rygg eller är stel på morgonen så kan det mycket väl vara magnesiumbrist som ligger bakom. Ryggskott kan även orsakas av att spända muskler drar diskar ur plats (7). Smärtsamma kramper under mensen kan också vara ett tecken på låga magnesiumnivåer.
8. Problem med minnet och koncentrationen
Om du har svårt att koncentrera dig, problem med minnet eller inlärningen kan det bero på låga nivåer av magnesium. Cellernas kraftverk, de så kallade mitokondrierna behöver magnesium för att fungera. Hjärnan är ett av de organ som behöver mest energi. Så om mitokondrierna inte fungerar optimalt, så påverkar det vår hjärnfunktion (8).
9. Blodsockersvängningar
Magnesium är involverat i regleringen av blodsockret och behövs för att insulinet ska fungera normalt. Studier har visat att personer med bra nivåer av magnesium löper mindre risk att utveckla diabetes (9).
10. Allergier och astma
Magnesium påverkar histaminet, vilket gör att allergiska besvär kan uppstå eller förvärras vid magnesiumbrist (10). Studier har även visat att det finns en koppling mellan astma och låga nivåer av magnesium och D-vitamin (11).
Att få i sig tillräckligt med magnesium
Livsmedel som innehåller magnesium är till exempel pumpafrön, kakao, vetekli, linfrön, baljväxter, paranötter, sesamfrön och sötmandel.
Om man väljer att komplettera sin kost med ett tillskott av magnesium så gäller det att välja rätt. Alla former av magnesium har nämligen inte lika bra biotillgänglighet, vilket betyder att upptaget i kroppen blir begränsat.
Lättupptagliga former av magnesium är t.ex: magnesiumglycinat, magnesiumbisglycinat, magnesiummalat, magnesiumcitrat, magnesiumtaurat, magnesiumlaktat och magnesiumsuccinat
Exempel för bra produkter med magnesium:
- Holistic magnesium: magnesiummalat, magnesiumcitrat, magnesiumlaktat
- Närokällan magnesiumglycinat: magnesiumglycinat
- Helhetshälsa magnesium optimal: magnesiumcitrat, magnesiumglycinat, magnesiumsuccinat
- Solgar magnesium: magnesiumcitrat
- BioCare magnesium: magnesiummalat
- Magnesiumspray: magnesiumklorid (att använda lokalt på huden)
- Epsomsalt: magnesiumsulfat (att tillsätta i badet eller använda på huden)
Här hittar du fler kosttillskott av magnesium
Källor och referenser
(1) Reference:”Magnesium supplementation improves indicators of low magnesium status and inflammatory stress in adults older than 51 years with poor quality sleep,” Nielsen FH, Johnson LK, et al, Magnes Res, 2010 Dec 1; 23(4): 158-68.
(2) (3) (7) Magnesium Miracle, av Carolyn Dean, MD, ND, Ballantine Books, 2007.
(4) (5) (8) (10) Magnesium terapi, av Patricia Ann Braun, MD http:// pbraunmd.org / magnesium.htm.
(6) Mauskop A et al, Role of magnesium in the pathogenesis and treatment of migraines, Clin Neurosci. 1998;5(1):24-7
(9) Magnesium and type 2 diabetes. Published online 2015 Aug 25. doi: 10.4239/wjd.v6.i10.1152. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4549665/
(11) Serum Magnesium and Vitamin D Levels as Indicators of Asthma Severity. Published online 2016 Oct 12. doi: 10.1155/2016/1643717. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5080508/
Magnesium: Det näringsämne som kan förändra ditt liv, genom JI Rodale http://www.mgwater.com/rod06.shtml.
Relaterade inlägg:
Vill gärna prenumerera på ert nyhetsbrev
Då lägger jag till dig på utskicket av nyhetsbrevet Carina.
jätte bra sammanställning
Tack Jasenka!
Jag har blivit av med kryp i benen med magnesium 🙂
Vad härligt att magnesium hjälpte dig bli av med krypningar i benen Marie! 🙂
Det är så många kosttillskott som rekommenderas. Så svårt att välja och att ta samtliga vore säkert inte bra och alltför kostsamt. Hur ser du på att förenkla och ta i stället en multimineralvitamintablett? Jag är en äldre kvinna och vill inte ta sådant jag inte behöver nödvändigtvis. Mår bra under optimala förhållanden. Tack för svar.
Det är mycket möjligt att ett multivitamin/mineraltillskott räcker för dig, det är väldigt olika för olika människor. Se även till att du får i dig magnesium via kosten.
Står på många andra sidor att magnesium finns i vardagliga livsmedel som kött, fisk och fullkornsprodukter. Konstigt att det är lätt att få för lite av det då. Men det kanske inte är så hög halt i dom eftersom du inte skrivit med dom sakerna?
Det är relativt många livsmedel innehåller magnesium, men det är även mycket som påverkar upptaget och åtgången av magnesium. Om inte mag- och tarmsystemet fungerar optimalt så påverkar det näringsupptaget i hög grad. Antinutrienter så som fytinsyra som t.ex finns i spannmål, nötter, fröer och baljväxter hämmar upptaget. Ett annat problem är att magnesium förbrukas väldigt snabbt i kroppen vi all typ av stress, fysisk som psykisk, vilket gör att behovet ökar. Vid träning förbrukas även mer magnesium etc. Eftersom magnesium har betydelse för så många kroppsfunktioner, så finns det en mängd symtom som kan visa sig redan vid liten brist. Äter man redan en bra och balanserad kost och har någon symtom så kan det var en bra idé att fylla på genom kosttillskott och se vad det gör för skillnad. Vill man kolla upp och få svart på vitt hur det står till i kroppen så kan man t.ex göra en hårmineralanalys.
Kan man prenumerera på detta!?
Du är välkommen att skriva upp det för nyhetsbrevet om du vill. Du kan registrera dig i huvudmenyn under fliken nyhetsbrev, eller i vänster sidopanel. Du kan även prenumerera på RSS-flödet på https://passionforhalsa.se/feed