– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Björksav är något som man druckit i århundraden. Förr användes den som en renande hälsokur på våren, samt för att stödja kroppen vid en lång rad hälsoproblem. I dag är det en uppskattad näringsdryck och något som man använder flitigt inom hud och hårvård. Det finns även dom som dricker björksav på våren som en huskur mot pollenallergi.
Björksav som dryck
Smaken av björksav är mild, söt och lite syrlig. Den är rik på näring och innehåller bland annat äppelsyra, C-vitamin, aminosyror, enzymer och en rad mineraler och spårämnen. Man hittar även antioxidanter som polyfenoler (1) (2). Inom traditionell folkmedicin har björksav använts för en lång rad ändamål. Inte minst har det varit en uppskattad huskur genom tiderna för att motverka eller linda pollenallergi (1).
Under tidig vår mellan tjällossning och lövsprickning kan man själv tappa saven. Hur du går tillväga kan du läsa i inlägget ”Så tappar man björksav”. Man kan även köpa björksav på flaska i välsorterade hälsokostbutiker.
Användningen av björksav för hud och hår
Den näringsrika björksaven är mycket uppskattad inom hår- och hudvård. Förr brukade man säga att man blev vacker av att tvätta sig med björksav. Idag ingår den som aktiv ingrediens i många naturliga hud- och hårvårdsprodukter.
Den ska ha uppstramande, mjukgörande och återfuktande egenskaper, vilket gör det till ett helt suveränt ansiktsvatten. En annan traditionell användning är att skölja håret med björksav för att tillföra volym och glans.
Från björk gör man även björksocker
Från björken gör man även björksocker ”skogens eget socker”, som består av sockerarten xylitol. Björksocker har ett lågt GI-värde, innehåller 75 % mindre kolhydrater och 40 % mindre kalorier än vitt socker. I motsats till vanligt socker motverkar björksocker syraangrepp på tänderna och används därför ofta i tandvänliga tuggummin och tandvårdsprodukter.
Xylitol har aldrig på något sätt visat sig skadligt. Men liksom andra sockeralkoholer tas xylitol upp långsamt i tarmen, vilket gör att det kan ha en laxerande effekt vid hög konsumtion. Man ska alltså inte överdriva intaget. En annan uppskattad hälsokostprodukt från björken är björkaska.
Källor och Referenser:
(1) Om björksav och dess traditionella användning: http://www.tracentrum.se/media/10727/bj%C3%B6rksav.pdf
(2) Wikipedia – Björksav: https://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rksav
Björksav är så bra och så gott. Tappar egen sav på våren från björkar på min tomt.
Härligt att du har möjlighet att tappa själv.
Naturen bjuder på mycket gott. 🙂
Visst gör den! 🙂
Underbar dryck!
Visst är det!