– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com & Mecindo –
Rostade kikärtor är riktigt goda att äta som snacks. Dom gör sig även mycket bra i en matig sallad och som tillbehör till diverse maträtter. Dessutom är det ett fantastiskt alternativ till krutonger i höstens och vinterns alla soppor. Här har jag smaksatt med wasabi, men det går självklart bra att använda någon annan krydda om man föredrar det.
Ingredienser för wasabirostade kikärtor:
- Ett paket ekologiska kikärtor (380 g eller 230 g avrunna)
- 1 msk smakneutral kokosolja
- Wasabipulver
- Örtsalt (kan verkligen rekommendera örtsalt ramslök från Renée Voltaire)
- 1 msk hackad persilja
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Skölj kikärtorna i ett durkslag och låt dom rinna av ordentligt.
- Sprid ut kikärtorna på en ugnsplåt med bakplåtspapper och ringla över olja. Krydda efter tycke och smak och rör om så att allt blandas väl.
- Rosta kikärtorna i mitten av ugnen i 20-30 minuter. Skaka om plåten efter halva tiden så att dom rostas jämnt.
- När kikärtorna kommer ut från ugnen strör du över hackad persilja. Du kan även krydda på lite mer om du känner att det behövs.
- Låt svalna innan servering.
Wasabi som livsmedel
Wasabi är en flerårig asiatisk ört som tillhör i familjen korsblommiga växter där även pepparrot och senap ingår. Den växer vilt längs bergsbäckar i Japan, där den största delen av odlingen också sker. På grund av den stora efterfrågan odlas den även i andra delar av världen idag. Wasabin är dock oerhört svårodlad, eftersom den kräver rätt typ av jord och tillgång till strömmande vatten.
Den starkt smakande gröna växten är som känt oumbärlig i det japanska köket, men sanningen är att du antagligen aldrig ätit äkta ren wasabi även om du är en sushi-älskare. Kommersiell wasabipasta innehåller nämligen inte alls mycket wasabirot. Istället blandar man pepparrot, senap, med några få procent wasabi. Jag hade förmånen att bo i Japan under ett par år och fick då möjligheten att smaka ren wasabi som har en starkare, fylligare och lite sötare smak jämfört med den som vi är vana att få serverade till vår sushi.
Att få tag i rent wasabipulver eller färsk rot i Sverige är svårt och om du trots allt lyckas så får du vara beredd på att betala en rejäl peng. Det näst bästa är att använda sig av ett wasabipulver som innehåller enbart pepparrot, wasabi och möjligtvis senap, men som är helt fri från tillsatser så som färgämnen, smakförstärkare och konserveringsmedel. Pepparroten används som ersättare eftersom den har liknande smakenzymer som wasabin. Pepparroten är ju varken svår eller dyr att odla, vilket gör den till ett bra alternativ.
I det här receptet har jag använt mig av wasabipulver från Clearspring som enbart innehåller äkta ekologisk wasabirot (10%) och pepparrot, inget annat. Man kan använda pulvret som krydda som jag gjort här, eller blanda 2 delar pulver med 1 del vatten om man vill ha en wasabipasta.
Relaterade inlägg:
- Raw äppelbollar
- Att grodda chiafrön – så gör du
- Vegansk färskost gjord på cashewnötter
- Vegetarisk kost och B12-brist
Så gott! Måste jag göra. 🙂
Enkelt och riktigt gott. 🙂
Mumsigt det ser ut. Tack för tipset!
Trevligt att du uppskattar tipset! 🙂
Måste jag bara prova. 🙂
Tycker jag du ska göra! 🙂
Älskar rostade kikärtor. Brukar göra det som snacks på helgerna ibland och till och med barnen gillar det. 🙂
Visst är det gott och så roligt att dina barn också gillar det. 🙂