– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Knaprigt och lättbakat sesamknäcke som är fiberrikt och naturligt glutenfritt. Passar lika bra på frukostbordet som ett gott tillbehör till soppan eller salladen.
Fröknäcke är verkligen riktigt gott. Det är också väldigt enkelt att göra, man får bara räkna med att gräddningen tar lite tid. Om du vill göra flera plåtar samtidigt så går det utmärkt. Se bara till att du roterar plåtarna om du inte har varmluftsugn.
Denna variant av sesamknäcke innehåller linfrön som kan vara problematiskt för vissa med IBS-mage. Det går dock bra att byta ut linfröna mot andra fröer som till exempel solrosfrön eller hampafrön.
Detta behöver du:
- 3 dl sesamfrön
- 1 dl linfrön
- 1/2 dl chiafrön
- 1 msk fiberhusk
- 1 tsk havssalt
- 2 msk kokosolja (smakneutral)
- 2 dl vatten
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 150 grader.
- Blanda alla torra ingredienser i en skål, tillsätt oljan och vattnet och rör om ordentligt.
- Låt smeten svälla i cirka 10 minuter.
- Bred ut smeten ett par millimeter tjockt på en plåt klädd med bakplåtspapper. Det lättaste är att använda en kavel för att få ut smeten riktigt jämnt och tunt.
- Grädda i 45 minuter i mitten av ugnen på 150 grader. Ta ut knäcket och skåra i önskad storlek. Sänkt temperaturen till 130 grader och fortsätt gräddningen i ytterligare 20 minuter.
- Ta ut plåten från ugnen och dela sesamknäcket i bitar. Låt dom sedan svalna på ett galler. Skulle knäcket fortfarande vara lite mjukt, så sätter du tillbaka det i ugnen på gallret tills det är helt torrt och sprött, men sänk värmen till 50 grader.
Jag har gjort flera olika recept för fröknäcke genom åren och du hittar dom andra om du söker på frökäcke i sökrutan i huvudmenyn.
Relaterade inlägg:
- Glutenfritt bröd med kikärtsspad (aquafaba)
- Att få rätt konsistens vid glutenfri bakning
- Guide: glutenfria mjölsorter – del 1
- Guide: glutenfria mjölsorter – del 2
Jag har gjort fröknäcke innan, men då har det varit ägg i receptet. Gillar dock inte den äggiga smaken. Du har inte ägg i ditt recept håller det ihop lika bra ändå?
Det behövs inte ägg i fröknäcke för att det ska hålla ihop bra. Fiberhusk, chiafrön och linfrön binder och ger det en bra konsistens.
Älskar fröknäcke, så gott. 🙂
Visst är det gott! 🙂
Mums så gott! 🙂
Jättegott 🙂