– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Chiafrön är väldigt enkla att grodda. Det är svårt att misslyckas och på bara några dagar så har du krispiga chiagroddar som bjuder på en god och mild smak. Att inkludera groddar i sin kost är ett fantastiskt gott och enkelt sätt att höja näringsvärdet i en måltid. Dessutom är det både ekonomiskt och lätt att grodda själv.
Detta behöver du:
Gör så här:
- Bred ut groddpappret i groddlådan, eller hushållspapper i en djuptallrik.
- Strö över chiafrön. Sprid ut dom så de ligger tätt, men inte på varandra.
- Vattna så att pappret blir helt blött. Det lättaste är att använda en vattenspruta, men det går även bra att stänka över vatten.
- Sätt groddlådan/tallriken på en ljus plats i köket, men inte i direkt solljus.
- För att bevara mer fukt så sätter du på locket till groddlådan, eller trär över en plastpåse över tallriken som du gör flera hål i.
- Vattna morgon och kväll så att det alltid är fuktigt.
- På några dagar har du färdiga chiagroddar. Klipp av groddarna med en sax efterhand som dom ska ätas. Fortsätt att sköta om dina skott, så håller de sig färska tills du har hunnit skörda och äta alla.
Fördelar med att inkludera groddar och skott i kosten
Groddar är verkligen fantastiskt bra mat som är väldigt näringsrikt och lättsmält för magen. I processen från frö till grodd bryts antinutrienterna i fröna ner, näringsämnena aktiveras och blir tillgängliga för upptag. När man groddar frön ökar även näringsvärdet markant med i genomsnitt 300 procent. Framför allt höjs innehållet av C-vitamin, E-vitamin, B-vitaminer, mineraler och protein, medan kolhydraterna minskar. Folsyra kan till exempel öka med hela 600 procent.
Groddarna är även väldigt rika på enzymer som hjälper kroppen att bryta ner det vi äter till så att näringen kan tas upp effektivt. Alla råa vegetabilier innehåller enzymer, men groddar tillhör den grupp som är extremt rika. Tillsammans med de matsmältningsenzymer som vår egen kropp producerar kan enzymrik mat som groddar göra mycket gott för mage och tarm.
Tack för tipset med Chiafrön.
Roligt att du uppskattar tipset. 🙂