Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Hemmagjort örtsalt – så gör du steg för steg

av | jul 17, 2023 | Hälsa, Kost & Näring, Recept - Vegetariskt & glutenfritt, Tillbehör - Snacks | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Hemmagjort örtsalt är verkligen så gott och kan göras i oändligt många smakkombinationer. Dessutom är det väldigt enkelt att göra. Allt du behöver är grovt havssalt och färska örter av ditt val. Om du vill jodberika ditt örtsalt så följer det även tips om det.

Göra eget örtsalt recept

Att göra hemmagjort örtsalt

Med ett örtsalt kan man enkelt förhöja smaken på vilken maträtt som helst. Det är också det perfekta bordssaltet. Dessutom gör örterna att man oftast använder en mindre mängd salt för att uppnå en tillfredställande smak. 

Salt har dessutom en riktigt bra förmåga att bevara smaker, vilket gör att örternas arom bibehålls mycket bättre än om man skulle använda torkade örter och salt var för sig.

Att göra eget örtsalt är också ett riktigt bra sätt att ta vara på örter som man inte hinner använda färska. Man kan även göra olika örtkombinationer som lyfter olika typer av maträtter. Du hittar exempel för olika örtkombinationer längre ner i texten.

Hemmagjort örtsalt - så gör du steg för steg

Att tillsätta jod till örtsalt

Jod är ett mineralämne som vi främst får i oss via jodberikat salt. Det är ett essentiellt grundämne som är involverat i en rad viktiga kroppsfunktioner. 

Mineralet finns i alla kroppens celler, men cirka 75 procent av allt jod finns i musklerna och sköldkörteln. Det gör det till ett viktigt näringsämne för normal funktion av sköldkörteln och för normal produktion av sköldkörtelshormonerna Tyroxin (T4) och trijodtyronin (T3).

Sköldkörtelshormonerna styr bland annat kroppens ämnesomsättning och energiförbrukning och påverkar vår energinivå, kroppsvikt, kroppstemperatur, tillväxt och utveckling. Jod bidrar också till en normal kognitiv funktion och nervsystemets normala funktion. Dessutom har mineralet betydelse för hudens välmående, eftersom närmare 10 procent av kroppens jod finns i huden.

Algen kelp är en rik källa till jod, vilket gör det till ett populärt tillskott för mineralen. Som mat går algen ofta under namnet kombu och är mycket uppskattad för sin goda umamismak.

När man jodberikar havssalt och örtsalt så är det kelp man brukar använda. Genom att tillsätta cirka 2 tsk kelppulver per dl havssalt kan man tillföra jod till sitt hemmagjorda örtsalt. Dessutom tillför algen som nämnt en uppskattad umamismak.

Mer om algen kelp som källa till jod kan du läsa i inlägget ”Algen kelp som livsmedel och kosttillskott”.

Örtsalt recept

Så här gör du hemmagjort örtsalt:

Ingredienser:

  • 6 delar färska örter av ditt val (se exempel för kombinationer längre ner i texten)
  • 1 del grovt havssalt
  • Cirka 2 tsk kelppulver per dl havssalt (om man vill jodberika)

Redskap:

  • Burkar med lufttätt lock att förvara saltet i
  • Mixer/matberedare
  • Mått
  • Plåt och bakplåtspapper

Så här gör du:

  1. Mät upp havssaltet, örterna och eventuellt kelppulver i en mixer/matberedare.
  2. Mixa tills allt är finmalet. Om du vill ha ett grövre örtsalt så mixar du örterna först innan du tillsätter havssaltet. Kör sedan några varv till med mixern tills du är nöjd med konsistensen.
  3. Bred ut det fuktiga örtsaltet på en plåt klädd med bakplåtspapper så det får torka. Man kan antingen torka det i ugn/torkung på cirka 40-50 °C, eller låta det torka i rumstemperatur tills helt torrt. Rör om lite då och då så det torkar jämnt. Hur lång tid torkningen tar beror på hur mycket vätska som fanns i örterna. I rumstemperatur kan det ta ett par dagar upp till en vecka innan det är helt torrt. I ugnen tar det ungefär 5-10 timmar. Oavsett vilket sätt du väljer så vill du se till att det inte finns någon fukt kvar.
  4. När saltet är helt torrt och svalt häller du upp det i glasburkar med lufttätt lock. Förvara det sedan mörkt och torrt i skafferiet eller köksskåpet.
Torka örtsalt

Exempel för örtkombinationer:

  • Oregano, basilika, vitlök och chili
  • Basilika, oregano, persilja, rosmarin, körvel, timjan och salvia
  • Dragon och chili
  • Vitlök, lök, gräslök och persilja
  • Persilja, gräslök, vitlök och selleriblast
  • Libbsticka, vitlök, rosmarin och salvia
  • Gräslök, citronskal och dill
  • Libbsticka, oregano, timjan och salvia

När det gäller vitlök, lök, chili och citronskal tar du mängd efter hur dominerande du vill att de smakerna ska vara. Salvia kan också lätt ta över. Prova dig helt enkelt fram och se vad som passar dina smaklökar.

Örtsalt går som sagt att göra i oändligt många smakkombinationer. Det är bara att blanda dina favoritörter och du har hemmagjorda örtsalt som kan ta dina maträtter till en helt ny nivå.

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

6 Kommentarer

  1. Tora

    Tack för tipset. Har massa med örter i trädgården att ta vara på så detta ska jag göra.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så härligt. 🙂 Då är det perfekt att ta vara på dom genom att göra örtsalt.

  2. Ella

    Tack för tipset, det måste jag prova att göra. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar tipset. 🙂

  3. A. W

    Det är ju bara så gott med hemmagjort örtsalt. 🙂

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close