Hur fungerar en ljusterapilampa och vad är ljusterapi?

av | nov 25, 2022 | Fysisk hälsa, Hälsa, Livsstil, Psykisk hälsa | 2 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och MEDS –

Under den mörka tiden på året kan bristen av dagsljus bli väldigt påtaglig. Det kan störa dygnsrytmen som i sin tur styr många av våra kroppsfunktioner så som hormonnivåer, energin, ämnesomsättningen, hur organen arbetar, vakenhet, sömn och sinnesstämning. Om man upplever att avsaknaden av dagsljus blir jobbig kan man ta hjälp av en ljusterapilampa.

Hur fungerar en ljusterapilampa och vad är ljusterapi?

Artikelns innehåll:

Hur påverkar dagsljuset vår hälsa?

Här i Norden är det stor skillnad mellan årstiderna när det gäller ljus och mörker. När vi inte får tillräckligt med dagsljus under vinterhalvåret kan det ha en negativ inverkan på vår hälsa, vårt välmående och hur bra vi kan prestera.

Dagsljuset och mörkret styr vår dygnsrytm genom att skicka signaler till hjärnan om vilken tid på dygnet det är. Det i sin tur påverkar många av våra kroppsfunktioner. Bland annat styr dygnsrytmen hormonnivåer, ämnesomsättningen, hur organen arbetar, energinivån, sinnesstämningen, sömn, vakenhet etc. Vid brist på dagsljus får kroppen svårt att skilja mellan dag och natt, vilket gör att dygnsrytmen blir störd.

Melatonin och serotonin för dygnsrytmen

Tallkottkörtelns produktion av sömnhormonet melatonin styrs av ljus och mörker. När ögats näthinna träffas av ljus sänder det signaler till tallkottkörteln att nu är det dagtid och utsöndringen av melatonin stoppas. När det sedan blir mörkare ger det signaler till tallkottkörteln att öka melatoninnivåerna igen. På så sätt håller kroppen melatoninet lågt under dagen för att sedan öka igen när det blir mörkare.

När dagsljuset får melatoninet att minska, ökar istället kroppens produktion av signalsubstansen serotonin som får oss att piggna till. Serotonin påverkar också vårt mående och ökar välbefinnandet. Det har även en inverkan på aptit och sötsug. Om serotoninnivåerna är låga och melatoninnivåerna förhöjda under dagen får kroppen kämpa med att hålla energin uppe. Det kan göra att man känner ökat sug efter socker och snabba kolhydrater. 

Man kan också uppleva det man kallar för vintertrötthet och för vissa kan det utlösa årstidsbunden depression som på engelska går under namnet SAD (Seasonal Affective Disorder).

Hur starkt man påverkas av brist på dagsljus varierar från person till person. Ofta känner man i större eller mindre grad av ökad trötthet, håglöshet, energibrist, koncentrationssvårigheter och att man får svårt att prestera på topp. Man kan också känna av större sömnbehov och/eller sömnstörningar. Dagsljus är med andra ord lika viktigt för hälsan som en sund kost och ett bra näringsintag, tillräckligt med motion, avslappning och sömn.

Hur fungerar ljusterapi

Vad är ljusterapi?

Ljusterapi är en terapiform som går ut på att man utsätts för starkt ljussken under en tid varje dag med hjälp av en speciell lampa som simulerar dagsljus. Det kan hjälpa oss att ersätta en del av dagsljuset som vi saknar under vinterhalvåret och på så sätt hjälpa till att balansera dygnsrytmen.

Vissa sjukhus, kliniker och spa erbjuder ljusterapi. Man får då spendera tid i vita rum med en speciell belysning som ger samma typ av sken som dagsljus. Det finns även ljusterapilampor för eget bruk som man kan använda hemma eller på kontoret.

Hur fungerar en ljusterapilampa?

En ljusterapilampa är som sagt en lampa som imiterar dagsljus. Dessa lampor har en hög luminans som mäts i lux, som är ett mått för hur mycket av ljuskällans ljus som träffar en viss yta. Ju närmare ljuskällan är från ytan, ju mer ljus träffar ytan.

I en vanlig hemmamiljö eller kontorsmiljö brukar ljuset vanligtvis vara mellan 50-600 lux. Utomhus kan dagsljuset mätas mellan 1000-100 000 lux beroende på årstid och om det är en mulen eller en solig dag. Ljusterapilamporna brukar ge mellan 2 500-10 000 lux, så dessa är alltså starkare än vanligt artificiellt ljus.

Lampan ska helst användas på morgonen för att hjälpa kroppen att komma in i rätt dygnsrytm. Det rekommenderade avståndet mellan lampan och dig själv beror på lampans styrka och storlek och behandlingstiden brukar variera mellan 30 minuter till 2 timmar. Vad som gäller för din lampa kommer att framgå i instruktionerna som medföljer.

Kan en ljusterapilampa ge D-vitamin?

Ljusterapilampor avger inte UV-ljus, så det kan inte hjälpa oss att producera D-vitamin som solen gör under sommarhalvåret. Man måste därmed se till att få i sig D-vitamin genom kosten och/eller komplettera med tillskott av D-vitamin eftersom det är vår enda källa till solskensvitaminet under vinterhalvåret. Mer om hur och när kroppen kan producera D-vitamin genom solen kan du läsa i inlägget ”Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin”.

Hur fungerar en ljusterapilampa eller dagsljuslampa

Olika alternativ av ljusterapilampa

Ljusterapilampor finns i olika modeller, storlekar och ljusstyrka. Dom terapiljuslamporna som jag har listat här nedan kommer samtliga med ljusstyrkan 10 000 lux. Det som skiljer dom åt är storlek och design. På en del lampor går det att reglera ljusintensiteten som ett alternativ till att ställa lampan på ett visst avstånd. Det finns även modeller med timer, medan andra har manuell avstängning. Det finns också olika storlekar på lamporna, vilket är avgörande om man lätt vill kunna ta med sig den till t.ex. jobbet. 

Jag har själv den första på listen (Beurer terapiljuslampa TL30) som jag använt varje vinter nu i cirka 7 år. Fungerar lika bra idag som när den var ny. Med andra ord är jag riktigt nöjd.

Beurer terapiljuslampa TL30

  • Styrka: 10 000 lux
  • Storlek: 20×12 cm
  • Certifierad medicinsk produkt
  • LED-teknologi
  • Kompakt och lätt att ta med sig (inte större än en Ipad)
  • Flimmerfri och UV-fri
  • Med anpassningsbart stativ
  • Sätts på och stängs av med knapp
  • Kommer med adapter och förvaringsskydd

Här hittar du återförsäljare av Beurer terapiljuslampa TL30

Beurer terapiljuslampa TL20

  • Styrka: 10 000 lux
  • Storlek: 21×13 cm
  • Certifierad medicinsk produkt
  • LED-teknologi
  • Kompakt och lätt att ta med sig
  • Flimmerfri och UV-fri
  • Justerbart ställ, kan både användas horisontellt och vertikalt
  • Sätts på och stängs av med knapp

Här hittar du återförsäljare av Beurer terapiljuslampa TL20

Beurer Ljusterapilampa TL50

  • Styrka: 10 000 lux
  • Storlek: 25 cm i diameter
  • Certifierad medicinsk produkt
  • LED-teknologi
  • Kompakt och lätt att ta med sig
  • Flimmerfri och UV-fri
  • Monterat stöd
  • Sätts på och stängs av med knapp

Här hittar du återförsäljare av Beurer Ljusterapilampa TL50

Beurer terapiljuslampa TL90

  • Styrka: 10 000 lux
  • Storlek: 34×51 cm
  • Certifierad medicinsk produkt
  • Lysrör
  • Stor belysningsyta
  • Flimmerfri och UV-fri
  • Monterat stöd
  • Justerbar lutning
  • Timer – 8 olika inställningar (15 – 120 minuter)

Här hittar du återförsäljare av Beurer terapiljuslampa TL90

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

Ugnsbakad gröt med nötter och blåbär

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Ugnsbakad gröt är en lite lyxigare variant till vanlig havregrynsgröt som tillagas i kastrull. En riktigt god helgfrukost, eller förbered den dagen innan så du har frukosten färdig till nästa morgon....

Glymfatiska systemet – hjärnans egna reningssystem

Glymfatiska systemet – hjärnans egna reningssystem

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Det är cirka 10 år sedan begreppet glymfatiska systemet först introducerades. Sedan dess har forskningen inom området ökat markant. Det är hjärnans egna reningssystem som har till uppgift att...

2 Kommentarer

  1. Anne

    Det gör så stor skillnad med dagsljus. Mörkret är den jobbigaste delen av vintern. <3

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Håller med dig. Mörkret drar verkligen ner energin.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Total
1
Share