Nyttigt gelégodis med agar agar

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -

by Mikaela Bjerring on 5 augusti, 2019 · 6 comments

in Blogg, Kost, Recept, Vegansk / Vegetarisk kost

Detta hemgjorda gelégodis är lika populärt bland vuxna som hos barn. Ett nyttigare alternativ som dessutom är väldigt enkelt att göra. Smaken kommer från saften av frukter och bär och gelékonsistensen får det från det veganska geleringsmedlet agar agar. Här har jag gjort två olika smaker, mango och hallon, men du kan såklart använda vilka frukter eller bär som du behagar.

Nyttigt gelégodis med agar agar recept

Detta behöver du:

Så här gör du:

  1. Blanda agar agar och sötningen tillsammans med vattnet i en kastrull och ställ åt sidan i cirka 10 minuter.
  2. Förbered smaksättningen. Använder du fryst frukt eller bär, så börjar du med att tina dom. Mixa bären eller frukten helt slätt med hjälp av en matberedare eller stavmixer. Använder du bär med små kärnor eller skal så kan du sila den mixade saften.
  3. Låt blandningen av agar agar, sötning och vatten sjuda på svag värme under omrörning. Det är klart när agar agar löst upp sig helt och det börjar tjockna och få en konsistens likt sirap. Det kan ta en stund så ha tålamod.
  4. Tillsätt frukt- eller bärsaften och rör om ordentligt under någon minut.
  5. Häll upp i små silikonformar ämnade för godistillverkning eller en mindre glasform där en storlek av ca 10 cm x 15 cm är perfekt för den här mängden. Låt stelna i kylen under ett par timmar.
  6. Stjälp ur gelégodiset ur silikonformarna eller skär i lagom stora bitar om du använde en glasform.
  7. Förvara ditt gelégodis i kylen. Det håller sig bra i ca 2 veckor.

Agar agar som geleringsmedel

Agar agar är ett vegetabiliskt geleringsmedel som kallas “kanten” i Japan och används flitigt i det asiatiska köket istället för gelatin. Agar agar utvinns ur rödalger (ett slags sjögräs) och är både smak och doftfritt. Det finns att hitta både i form av flingor och pulver. Flingorna bör mjukas upp i kallt vatten eller annan kall vätska innan tillagning, annars finns det risk för att det klumpar sig. För att agar agar ska kunna bilda den geléaktiga konsistensen måste den värmas upp till en temperatur av 85 grader.

Relaterade inlägg:

 

{ 6 comments… read them below or add one }

1 Annelie augusti 6, 2019 kl. 13:20

Tack för tipset! Ser gott ut. 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring augusti 10, 2019 kl. 07:39

Varsågod. Dom blir goda. 🙂

Svara

3 Eva augusti 8, 2019 kl. 10:59

Mums! Måste provas. 🙂

Svara

4 Mikaela Bjerring augusti 10, 2019 kl. 07:36

Tycker jag att du ska göra. 🙂

Svara

5 Kattis augusti 9, 2019 kl. 17:20

Ser fräscht och gott ut!

Svara

6 Mikaela Bjerring augusti 10, 2019 kl. 07:35

Tack! Ja, riktigt goda blir dom.

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: