Nyttigt gelégodis med agar agar

av | aug 5, 2019 | Hälsa, Kost & Näring, Recept, Sötsaker - Desserter | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Meds och Bagaren & Kocken –

Detta hemmagjorda gelégodis är lika populärt bland vuxna som hos barn. Ett nyttigare alternativ som dessutom är väldigt enkelt att göra. Smaken kommer från saften av frukter eller bär och gelékonsistensen får det från det veganska geleringsmedlet agar agar. Här har jag gjort två olika smaker, mango och hallon, men du kan såklart använda vilka frukter eller bär som du behagar.

Nyttigt gelégodis med agar agar recept

Ingredienser:

Så här gör du:

  1. Blanda agar agar och sötningen tillsammans med vattnet i en kastrull och ställ åt sidan i cirka 10 minuter.
  2. Förbered smaksättningen. Använder du fryst frukt eller bär, så börjar du med att tina dom. Mixa bären eller frukten helt slätt med hjälp av en matberedare eller stavmixer. Använder du bär med små kärnor eller skal så kan du sila den mixade saften.
  3. Låt blandningen av agar agar, sötning och vatten sjuda på svag värme under omrörning. Det är klart när agar agar löst upp sig helt och det börjar tjockna och få en konsistens likt sirap. Det kan ta en stund så ha tålamod.
  4. Tillsätt frukt- eller bärsaften och rör om ordentligt under någon minut.
  5. Häll upp i en mindre glasform där en storlek av cirka 10 x 15 cm är perfekt för den här mängden. Du kan även använda silikonformar ämnade för godistillverkning. Du hittar ett stort urval av silikonformar här.
  6. Låt stelna i kylen under ett par timmar.
  7. Stjälp ur gelégodiset ur silikonformarna eller skär i lagom stora bitar om du använde en glasform.
  8. Förvara ditt gelégodis i kylen. Det håller sig bra i cirka 2 veckor.

 

Agar agar som geleringsmedel

Agar agar är ett vegetabiliskt geleringsmedel som kallas “kanten” i Japan och används flitigt i det asiatiska köket istället för gelatin. Agar agar utvinns ur rödalger (ett slags sjögräs) och är både smak och doftfritt. Det finns att hitta både i form av flingor och pulver. Flingorna bör mjukas upp i kallt vatten eller annan kall vätska innan tillagning, annars finns det risk för att det klumpar sig. För att agar agar ska kunna bilda den geléaktiga konsistensen måste den värmas upp till en temperatur av 85 °C.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

6 Kommentarer

  1. Annelie

    Tack för tipset! Ser gott ut. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Varsågod. Dom blir goda. 🙂

  2. Eva

    Mums! Måste provas. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tycker jag att du ska göra. 🙂

  3. Kattis

    Ser fräscht och gott ut!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tack! Ja, riktigt goda blir dom.

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Black week kampanjer

This will close in 0 seconds