– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
I Sydostasien används det mycket näringsrika svarta riset för att göra svart rispudding. Rätten äts till såväl frukost som efterrätt och grundreceptet består av svart ris, kokosmjölk och kokossocker. Därefter toppas rispuddingen med frukter och bär. En välsmakande rätt som dessutom bjuder på generöst med värdefull näring.
Kort om svart ris ”det förbjudna riset”
Svart ris är ett mycket uppskattat livsmedel i det asiatiska köket. Det används även i det italienska där det går under namnet riso venere. På senare år har det även ökat i popularitet runt om i världen. Anledningen är att allt fler har börjat få upp ögonen för vad det fantastiska livsmedlet har att erbjuda såväl smakmässigt som näringsmässigt.
Det är den mycket potenta antioxidanten antocyanin som ger riset dess svart-lila färg. Faktum är att svart ris innehåller mer antocyanin än blåbär som är ett annat livsmedel rikt på ämnet. Det svarta riset är även rikt på B-vitaminer, E-vitamin, aminosyror och mineraler som järn, zink och magnesium. Det innehåller också generöst med kostfibrer som har betydelse för vår mag-tarmhälsa, en stabil blodsockernivå och viktkontroll. På grund av det rika näringsinnehållet ses riset ofta som något av en superfood. Mer om det hälsosamma svarta riset och varför det kallas ”förbjudet ris” kan du läsa i inlägget ”Hälsofördelar med svart ris ”det förbjudna riset”.
Ingredienser för svart rispudding:
- 2,5 dl Svart ris
- 4 dl kokosmjölk
- 3,5 dl vatten
- En nypa havssalt
- 1-2 msk kokossocker
- Topping: skivad banan, mango, blåbär eller andra frukter och bär.
Gör så här:
- Mät upp riset, skölj det och blötlägg det i 12-24 timmar.
- Ta en kastrull och lägg i det blötlagda svarta riset tillsammans med kokosmjölk, vatten och havssalt.
- Koka upp, sänk därefter till låg värme och låt sjuda tills riset är mjukt och det mesta av vätskan har absorberats. Du vill dock fortfarande ha den lite lös eftersom puddingen tjocknar när den svalnar. Detta kommer att ta ungefär en timme. Se till att du rör om lite då och då. Om vätskan kokar bort för snabbt så kan du tillsätta lite mer kokosmjölk.
- När rispuddingen har fått en bra konsistens så tar du bort kastrullen från värmen och rör ner kokossockret.
- Rispuddingen kan ätas så väl varm som kall. Toppa med skivad banan, mango, blåbär eller andra frukter och bär efter egen preferens.
Älskar svart ris, det är så gott!
Visst är det gott!
Mums! Ska definitivt prova.
Tycker jag att du ska! Jättegott!