– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
I Sydostasien används det mycket näringsrika svarta riset för att göra svart rispudding. Rätten äts till såväl frukost som efterrätt och grundreceptet består av svart ris, kokosmjölk och kokossocker. Därefter toppas rispuddingen med frukter och bär. En välsmakande rätt som dessutom bjuder på generöst med värdefull näring.



Svart ris det “förbjudna riset”
Svart ris är ett mycket uppskattat livsmedel i det asiatiska köket och även i det italienska där det går under namnet riso venere. På senare år har det även ökat i popularitet runt om i världen, då allt fler har börjat få upp ögonen för vad det fantastiska livsmedlet har att erbjuda både smakmässigt och näringsmässigt.
Det är den mycket potenta antioxidanten antocyanin som ger riset dess svart-lila färg. Faktum är att svart ris innehåller mer antocyanin än blåbär som bjuder på värdefulla antiinflammatoriska egenskaper och många andra hälsofördelar. Det svarta riset är även rikt på B-vitaminer, E-vitamin, Aminosyror och mineraler som järn, zink och magnesium. Det innehåller också generöst med kostfibrer som har betydelse för vår mag-tarmhälsa, en stabil blodsockernivå och viktkontroll. På grund av det rika näringsinnehållet ses riset ofta som något av en superfood. Mer om det hälsosamma svarta riset och varför det kallas “förbjudet ris” kan du läsa här.
Ingredienser:
- 2,5 dl svart ris
- 4 dl kokosmjölk
- 3,5 dl vatten
- En nypa havssalt
- 1-2 msk kokossocker
- Topping: skivad banan, mango, blåbär eller andra frukter och bär.
Gör så här:
- Mät upp riset, skölj det och blötlägg i 12-24 timmar.
- Ta en kastrull och lägg i det svarta riset, kokosmjölk, vatten och salt.
- Koka upp, sänk därefter till låg värme och låt sjuda tills riset är mjukt och det mesta av vätskan har absorberats. Du vill dock fortfarande ha den lite lös då puddingen tjocknar när den svalnar. Detta kommer att ta ungefär en timme. Se till att du rör om lite då och då. Om vätska kokar bort för snabbt så kan du tillsätta lite mer kokosmjölk.
- När puddingen har fått en bra konsistens så tar du bort kastrullen från värmen och rör ner kokossockret.
- Puddingen kan ätas så väl varm som kall. Toppa med skivad banan, mango, blåbär eller andra frukter och bär efter preferens.
Älskar svart ris, det är så gott!
Visst är det gott!
Mums! Ska definitivt prova.
Tycker jag att du ska! Jättegott!