Svart rispudding gjord på ”förbjudet ris”

av | feb 3, 2020 | Frukost - Mellanmål, Hälsa, Kost & Näring, Recept | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

I Sydostasien används det mycket näringsrika svarta riset för att göra svart rispudding. Rätten äts till såväl frukost som efterrätt och grundreceptet består av svart ris, kokosmjölk och kokossocker. Därefter toppas rispuddingen med frukter och bär. En välsmakande rätt som dessutom bjuder på generöst med värdefull näring.

Svart rispudding gjord på förbjudet ris

Kort om svart ris ”det förbjudna riset”

Svart ris är ett mycket uppskattat livsmedel i det asiatiska köket. Det används även i det italienska där det går under namnet riso venere. På senare år har det även ökat i popularitet runt om i världen. Anledningen är att allt fler har börjat få upp ögonen för vad det fantastiska livsmedlet har att erbjuda såväl smakmässigt som näringsmässigt.

Det är den mycket potenta antioxidanten antocyanin som ger riset dess svart-lila färg. Faktum är att svart ris innehåller mer antocyanin än blåbär som är ett annat livsmedel rikt på ämnet. Det svarta riset är även rikt på B-vitaminer, E-vitamin, aminosyror och mineraler som järn, zink och magnesium. Det innehåller också generöst med kostfibrer som har betydelse för vår mag-tarmhälsa, en stabil blodsockernivå och viktkontroll. På grund av det rika näringsinnehållet ses riset ofta som något av en superfood. Mer om det hälsosamma svarta riset och varför det kallas ”förbjudet ris” kan du läsa i inlägget ”Hälsofördelar med svart ris ”det förbjudna riset”.

 

Ingredienser för svart rispudding:

Gör så här:

  1. Mät upp riset, skölj det och blötlägg det i 12-24 timmar.
  2. Ta en kastrull och lägg i det blötlagda svarta riset tillsammans med kokosmjölk, vatten och havssalt.
  3. Koka upp, sänk därefter till låg värme och låt sjuda tills riset är mjukt och det mesta av vätskan har absorberats. Du vill dock fortfarande ha den lite lös eftersom puddingen tjocknar när den svalnar. Detta kommer att ta ungefär en timme. Se till att du rör om lite då och då. Om vätskan kokar bort för snabbt så kan du tillsätta lite mer kokosmjölk.
  4. När rispuddingen har fått en bra konsistens så tar du bort kastrullen från värmen och rör ner kokossockret.
  5. Rispuddingen kan ätas så väl varm som kall. Toppa med skivad banan, mango, blåbär eller andra frukter och bär efter egen preferens.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

4 Kommentarer

  1. Linn

    Älskar svart ris, det är så gott!

    Svara
  2. Marie

    Mums! Ska definitivt prova.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Tycker jag att du ska! Jättegott!

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Black week kampanjer

This will close in 0 seconds