– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Här följer ett recept på riktigt goda raw carobrutor som går snabbt och enkelt att slänga ihop. Små veganska munsbitar som är fria från gluten och vitt socker.

Raw carobrutor (vegan & glutenfria)

Tips innan du börjar

Det är alltid bra att blötlägga råa nötter innan man använder dom. Det gör ingen skillnad för själva konsistensen eller smakresultatet av bakverket, men det underlättar för matsmältningen och näringsupptaget. Du kan läsa mer om antinutrienter längre ner i texten efter receptet. Dadlarna blötlägger man med fördel för att mjuka upp dom.

Så blötlägger du nötterna:

  1. Skölj nötterna noggrant och lägg dom i en skål eller glasburk.
  2. Häll på med rumstempererat vatten så de täcks helt och tillsätt cirka 1 msk havssalt per liter vatten.
  3. Täck skålen eller burken med en kökshandduk (det ska inte vara lufttätt).
  4. Låt dom sedan stå i rumstemperatur, men inte i direkt solljus. Rekommenderade blötläggningstider för mandlar är 10-12 timmar och för hasselnötter 6-7 timmar.
  5. Efter det att de stått sin tid så häller du över dom i en sil och sköljer dom noga under rinnande vatten. Därefter är de redo att användas.
Recept med carob

Ingredienser för raw carobrutor ( cirka 9 st ):

Botten:

Topping:

Redskap:

  • Mixer eller hackare
  • Visp
  • Bakplåtspapper
  • Kniv

Gör så här:

  1. Börja med att göra botten. Mät upp samtliga ingredienser och mixa tills du fått en deg som håller ihop bra.
  2. Lägg degen på en bit bakplåtspapper och kavla ut till en fyrkant, cirka 1 cm tjock. Ställ in botten i kylskåpet medan du fortsätter med toppingen.
  3. Vispa upp kokosgrädden fluffig och tillsätt carobpulvret och vaniljpulvret. Ta ut botten från kylskåpet och bred ut toppingen i ett jämnt lager.
  4. Ställ in kakan i kylskåpet och låt den stå i alla fall 4-5 timmar så den hinner sätta sig.
  5. Ta ut precis innan servering och skär kakan i rutor. Carobrutorna håller sig i kylen i 4-5 dagar och går även utmärkt att frysa.
Vad är carob?

Vad är carob?

Carob eller Johannesbröd som den även kallas är en baljväxt som torkas och mals till carobpulver. Den har inte bara en god smak utan bidrar även med näring. Carob används ofta som ersättning till kakao, eftersom de på många sätt påminner om varandra. Smaken av carob är dock mer kolaliknande och lite sötare. Det är även gott att använda carob och kakao tillsammans. Mer ingående om carob kan du läsa i ett föregående inlägg” Vad är carob och hur används den?”.

Antinutrienter i nötter och fröer

Råa nötter och fröer innehåller rikligt med antinutrienter så som fytinsyra och lektiner. Dessa ämnen fungerar som växternas försvarsämnen mot skadeangrepp. Det hindrar dom även från att börja gro för tidigt. Det är helt enkelt ämnen som hjälper växten att överleva.

När man äter livsmedel med höga nivåer av antinutrienter kan de ställa till med problem i matsmältningssystemet och försvåra näringsupptaget. Anledningen är att många av dessa antinutrienter inte kan brytas ner i mag-tarmkanalen. Istället binder de sig till tarmceller där de kan hämma upptaget av olika näringsämnen. De kan försvåra upptaget av protein och binda till sig olika mineraler som magnesium, koppar, kalcium, zink och järn, så att de inte kan tas upp av kroppen lika lätt. De kan även ha en negativ inverkan på tarmfloran om man äter mycket av dom.

När man äter livsmedel med höga nivåer av antinutrienter vill man alltså helst bryta ner dessa först. Blötläggning och upphettning är två sätt att göra det på. Du kan läsa mer om antinutrienter och blötläggningstider i inlägget ”Därför bör du blötlägga nötter och fröer”.

 

Relaterade inlägg:

 

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Chiapudding med extra protein

Chiapudding med extra protein

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com - Chiapudding ger en riktigt bra start på dagen. Det är dessutom enkelt att förbereda den kvällen innan, så du har frukosten färdig för morgonen därpå. Här följer en variant som är extra rik på protein...

10 Kommentarer

  1. Mia

    Så gott! Älskar carob <3 Ska spara receptet.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Visst är det gott med carob! Roligt att du vill spara receptet. 🙂

  2. Lana

    Ser ljuvliga ut! 🙂 Måste jag testa att göra

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill testa att göra dom. 🙂

  3. Anja W

    Mums, så goda dom ser ut. 🙂

    Svara
  4. Emma O

    Så spännande med carob. Har aldrig smakat det, men ska absolut testa.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja, testa. Används den rätt så är det jättegott. 🙂

  5. L.H

    Tack för receptet

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Roligt att du uppskattar det. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...