– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Sommaren börjar närmar sig och det betyder också att det är hög tid att fylla på med solskyddsprodukter. Här följer om varför du bör välja ett naturligt solskydd med fysikaliska filter, istället för ett syntetiskt solskydd med kemiska filter.
Skillnaden mellan syntetiska och naturliga solskydd
Syntetiska solskydd, dvs. vanliga konventionella solskydd innehåller kemiska filter. Denna typ av solfilter fungerar genom att tränga ner i huden, absorbera UV-strålarna och sedan genom en kemiska reaktion oskadliggöra dom. Dessa kemikalier absorberas inte bara i huden, utan kan även ta sig vidare in i kroppen.
Många av dessa syntetiska kemikalier har visat sig vara problematiska för både hälsan och miljön (1) (2) (3). Bland annat har man sett att de kan vara hormonstörande och allergiframkallande. Kemiska solfilter är även en stor miljöbov och en av de vanligaste orsakerna till förorenade vatten.
Naturliga solskydd innehåller fysikaliska solfilter, även kallade partikulära filter. Denna typ av solfilter är baserade på naturliga mineraler så som zinkoxid och titandioxid. Det fungerar genom att de små mineralpartiklarna lägger sig som en skyddande hinna på huden där de reflekterar bort skadliga UVA- och UVB-strålar.
Ett naturligt solskydd med fysikaliska filter stannar på hudytan och absorberas inte av huden. Det har alltså ingen negativ effekt på hälsan. Fysikaliska solfilter i icke-nanoform utgör inte heller någon fara för miljön och vattenlevande organismer.
Fördelarna med ett naturligt solskydd
Säkert för hälsan – Solfilter som zinkoxid och titandioxid lägger sig som sagt som en skyddande hinna på huden. Mineralpartiklarna absorberas inte av huden och kan därmed inte ta sig in i blodomloppet.
Bra för huden – Naturliga solskydd med zinkoxid och titandioxid är väldigt snälla mot huden. Zinkoxid fungerar antibakteriellt, svagt sammandragande och lugnande. Titandioxid har hudläkande egenskaper. Naturliga och ekologiska solskyddsprodukter brukar även innehålla andra värdefulla ingredienser som vårdar huden på djupet och motverkar hudskador.
Miljövänligt – Naturliga solskydd som innehåller icke-nano zinkoxid och titandioxid är inte bara bättre för din hud och hälsa. De är även snälla mot naturen, vattenlivet och utgör inget hot (4). Som nämnt kan kemiska filter som finns i konventionella solskydd vara riktiga miljöbovar. De förorenar våra vatten och skadar dess djurliv (5).
Mer hållbart – Naturliga och ekologiska varumärken är generellt väldigt miljömedvetna. Det är oftast inte bara fokus på produktinnehållet, utan även på hela processen från råvaror och tillverkning till förpackningar och transport.
Du har alltså mycket att vinna på att välja ett naturligt solskydd istället för ett syntetiskt. Idag finns det dessutom ett mycket brett utbud av naturliga och ekologiska solskyddsprodukter som gör vad de ska och som känns riktigt sköna på huden.
Exempel för naturliga och ekologiska solskydd:
Dessa produkter är även fria från nanopartiklar som man vill undvika. Anledningen är främst för att det kan påverka vattenlevande organismer negativt . På kosmetiska produkter som solskydd, hudvård och smink finns det idag krav inom EU att förpackningen måste märkas. Titta efter ordet ”nano” inom parantes efter en ingrediens i innehållsförteckningen.
Källor och referenser
(1) The Chemical UV-filter 3-benzylidene Camphor Causes an Oestrogenic Effect in an in Vivo Fish Assay. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12530472/
(2) Octyl-methoxycinnamate (OMC), an Ultraviolet (UV) Filter, Alters LHRH and Amino Acid Neurotransmitters Release From Hypothalamus of Immature Rats. 2008 Feb;116(2):94-8. doi: 10.1055/s-2007-1004589. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18286425/
(3) Recent Advances on Endocrine Disrupting Effects of UV Filters. Int J Environ Res Public Health. 2016 Aug; 13(8): 782. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4997468/
(4) Reef Institute Org – Do you know your sunscreen: https://www.reefinstitute.org/jade-project/how-changing-your-sunscreen-can-save-the-ocean
(5)Environmental impacts due to the use of sunscreen products. Published online 2022 Sep 29. doi: 10.1007/s10646-022-02592-w. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9652235/
Relaterade inlägg:
- Så gör du ringblomsolja
- Gör egen after sun med 3 ingredienser
- Lindra solbrännan med hjälp från skafferiet
- Morotsfröolja för extra näring och glow
Madara är min favorit. <3
Tycker också om produkterna från Madara. 🙂
Så bra inlägg! Använder själv bara naturliga solskydd sedan många år tillbaka.
Tack! Så bra att du bara använder naturliga solskydd. 🙂
Det borde bara finnas naturliga solskydd. Skulle själv aldrig använda något annat. <3
Håller verkligen med dig. 🙂