Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Att utföra gående meditation

av | jul 23, 2018 | Återhämtning & Avslappning, Hälsa, Livsstil, Mental träning | 4 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bokus –

Gående meditation är ett fantastiskt komplement eller alternativ till den sittande och liggande. Det är även en bra variant för den som har svårt att sitta stilla. Ibland kan det också hjälpa att röra på sig för att uppnå mental avslappning och för att lättare kunna fokusera. 

Att utföra gående meditation

Gångmeditation

Gående meditation eller gångmeditation är en variant av meditation som är lätt att integrera i sin vardag. Det är i grunden en typ buddistisk meditation som munkar gör mellan sina meditationspass. Dels för att sträcka på benen, men även för att föra ut det meditativa tillståndet i den mer aktiva delen av livet. Det finns två olika sätt som man kan utöva gående meditation på – strikt gående meditation och avslappnad gående meditation.

Strikt gående meditation

Strikt gående meditation är uppdelad i tre moment som upprepas under hela meditationstiden; gång, stopp och vändning. Dessa moment är nödvändiga för helheten, eftersom de alla fyller en viktig funktion.

 1. Börja med att hitta en lämplig plats och sträcka på 10-15 meter, som kan vara inomhus eller utomhus. Det är nödvändigt att sträckan är rak och en bestämd längd.
 2. En strikt gående meditation fungerar precis som den sittande fast man går och rör på sig. Själva meditationen utför man genom att väldigt medvetet gå sträckan fram och tillbaka. Man går, stannar upp vid slutet av sträckan och vänder.
 3. Hur snabbt eller långsamt du går har mindre betydelse, då det är medvetenheten och uppmärksamheten på gången som är det viktiga. Takten brukar reflektera på sinnestillståndet.
 4. Man fokuserar helt och hållet på fotens rörelse mot underlaget, kroppens rörelse i steget och andningens samspel med hela kroppen. Om andra tankar kommer upp så försök att skjuta bort dom.
 5. När du kommer till slutet av sträckan så stannar du och står still under ett par sekunder. Känn efter vilken sinnesstämning du befinner dig i.
 6. Efter några sekunders stillastående stopp så vänder du. Stå åter stilla under ett par sekunder och fortsätt sedan att gå.
 7. Upprepa…

Avslappnad gående meditation

Den avslappnande gående meditationen kan du göra precis när du vill. Det är ett perfekt sätt för den upptagna att få in mindfulness i sin vardag. Här ska du fokusera på samspelet mellan stegen, din andning, samtidigt som du uppmärksammar din omgivning.

 1. För att träna på avslappnad gångmeditation så behöver du ta dig till ett ställe där det är lugnt och en väg som du känner till så att du inte behöver tänka på vart du ska gå. Det kan vara en park, en stig genom skogen eller kanske har du en stor trädgård.
 2. Börja med att ta ett djupt andetag och släpp ut det sakta. Känn efter hur det känns i hela kroppen. Börja sedan gå långsamt framåt och fortsätt fokusera på hur din kropp känns. Tryck sakta bort tankarna som kommer in i ditt huvud och fortsätt att gå långsamt. Försök att fokusera helt på aktiviteten av att gå och hur det känns när du rör dig framåt. Känn fotens rörelse mot marken, hur hälen sätts i först och hur foten rullar lätt på ytterkanten innan främre delen av fotsulan och tårna tar i underlaget. Upplev benets rörelse i steget, hur bäcken och bålen får en lätt roterande vinkel och hur andetaget rör sig i takt med kroppens rörelsemönster.
 3. Fortsätt att öva var och varannan dag tills du fått in tekniken. Ungefär en kvart åt gången är en bra övningstid.

När man väl fått in tekniken så kan man börja använda den vid tillfällen då man är ute och går och är väg någonstans. Att under vägens gång inte låta tankarna mala på, utan istället fokusera helt på hur kroppen känns, omgivningen man promenerar genom och de människor man möter. Om man inte kan eller vill meditera på annat sätt så är detta ett fantastiskt sätt att skapa mer lugn, bli mer närvarande och medveten i vardagen.

Om du känner att du behöver hjälp med att komma igång så finns det många bra ljudböcker för meditation som du kan ta hjälp av i början. 

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

4 Kommentarer

 1. Karl

  Gör gående meditation ofta. 🙂 Verkligen avslappnande och bästa återhämtningen för hjärnan.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Härligt Karl! Visst är det väldigt välgörande för både kropp och själ. 🙂

 2. Angelika

  Så många fina tips på din blogg! Önskar dig en riktigt fin dag!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Tack för uppskattningen Angelika! Önskar dig detsamma. 🙂

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Instagram

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close