Att utföra gående meditation

by Mikaela Bjerring on 23 juli, 2018 · 4 comments

in Blogg, Livsstil, Livsstilsförändringar, Meditation, Mental träning, Mindfulness, Personlig utveckling

Gående meditation är ett fantastiskt komplement eller alternativ till den sittande och liggande. Det är även en bra variant för den som har svårt att sitta stilla. Ibland kan det också hjälpa att röra på sig för att uppnå mental avslappning och för att lättare kunna fokusera. Det finns två olika sätt som man kan utöva gående meditation – strikt gående meditation och avslappnad gående meditation.

Att utföra gående meditation

Gående meditation eller gångmeditation är en variant av meditation som är lätt att integrera i sin vardag. Det är i grunden en typ buddistisk meditation som munkar gör mellan sina meditationspass, dels för att sträcka på benen, men även för att föra ut det meditativa tillståndet i den mer aktiva delen av livet.

Strikt gående meditation

Strikt gående meditation är uppdelad i tre moment som upprepas under hela meditationstiden; gång, stopp och vändning. Dessa moment är nödvändiga för helheten eftersom de alla fyller en viktig funktion.

  1. Börja med att hitta en lämplig plats och sträcka på 10-15 meter, som kan vara inomhus eller utomhus. Det är nödvändigt att sträckan är rak och en bestämd längd.
  2. En strikt gående meditation fungerar precis som den sittande fast man går och rör på sig. Själva meditationen utför man genom att väldigt medvetet gå sträckan fram och tillbaka. Man går, stannar upp vid slutet av sträckan och vänder.
  3. Hur snabbt eller långsamt du går har mindre betydelse, då det är medvetenheten och uppmärksamheten på gången som är det viktiga. Takten brukar reflektera på sinnestillståndet.
  4. Man fokuserar helt och hållet på fotens rörelse mot underlaget, kroppens rörelse i steget och andningens samspel med hela kroppen. Om andra tankar kommer upp så försök att skjuta bort dom.
  5. När du närmar dig slutet av sträckan så stannar du och står still under ett par sekunder. Känn efter vilken sinnesstämning du befinner dig i.
  6. Efter några sekunders stillastående stopp så vänder du. Stå åter stilla under ett par sekunder och fortsätt sedan att gå.
  7. Upprepa…

Avslappnad gående meditation

Den avslappnande gående meditationen kan du göra precis när du vill. Det är ett perfekt tillfälle för den upptagna att få in mindfulness i sin vardag. Här ska du fokusera på samspelet mellan stegen, din andning och uppmärksamma din omgivning.

  1. För att träna på avslappnad gångmeditation så behöver du ta dig till ett ställe där det är lugnt och en väg som du känner till så att du inte behöver tänka på vart du ska gå. Det kan vara en park, en stig genom skogen eller kanske har du en stor trädgård.
  2. Börja med att ta ett djupt andetag och släpp ut det sakta. Känn efter hur det känns i hela kroppen. Börja sedan gå långsamt framåt och fortsätt fokusera på hur din kropp känns. Tryck sakta bort tankarna som kommer in i ditt huvud och fortsätt att gå långsamt. Försök att fokusera helt på aktiviteten av att gå och hur det känns när du rör dig framåt. Känn fotens rörelse mot marken, hur hälen sätts i först och hur foten rullar lätt på ytterkanten innan främre delen av fotsulan och tårna tar i underlaget. Upplev benets rörelse i steget, hur bäcken och bålen får en lätt roterande vinkel och hur andetaget rör sig i takt med kroppens rörelsemönster.
  3. Fortsätt att öva var och varannan dag tills du fått in tekniken. Ungefär en kvart åt gången är en bra övningstid.

När man väl fått in tekniken så kan man börja använda den vid tillfällen då man är ute och går och är väg någonstans. Att under vägens gång inte låta tankarna mala på, utan istället fokusera helt på hur kroppen känns, omgivningen man promenerar genom och de människor man möter. Om man inte kan eller vill meditera på annat sätt så är detta ett fantastiskt sätt att skapa mer lugn, bli mer närvarande och medveten i vardagen.

Relaterade inlägg:

 

{ 4 comments… read them below or add one }

1 Karl juli 30, 2018 kl. 09:11

Gör gående meditation ofta. 🙂 Verkligen avslappnande och bästa återhämtningen för hjärnan.

Svara

2 Mikaela Bjerring juli 30, 2018 kl. 09:31

Härligt Karl! Visst är det väldigt välgörande för både kropp och själ. 🙂

Svara

3 Angelika september 1, 2018 kl. 10:22

Så många fina tips på din blogg! Önskar dig en riktigt fin dag!

Svara

4 Mikaela Bjerring september 1, 2018 kl. 12:27

Tack för uppskattningen Angelika! Önskar dig detsamma. 🙂

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: