Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Sommarrullar med tre dippsåser (Vegan)

av | aug 18, 2021 | Blogg, Kost & Näring, Recept - veganska & vegetariska | 8 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –

Sommarrullar är verkligen så gott och fräscht. Knyten fyllda med krispiga grönsaker, glasnudlar och valfritt protein som serveras med smakrika dippsåser. De är inte alls svåra att göra, men man får avsätta lite tid till alla förberedelser.

Sommarrullar med tre dippsåser (Vegan)

Det här receptet är en vegansk variant av sommarrullar med tofu, men du kan självklart byta ut mot annat protein om du så önskar. Vill man ha animaliskt protein så är till exempel räkor och kyckling vanligt att använda i sommarrullar. Dippsåserna är det som sätter smak på hela rätten. Här hittar du recept för tre varianter som kompletterar varandra mycket bra. 

Ingredienser till sommarrullar (16 st):

  • 16 ark rispapper
  • 100 g glasnudlar
  • 200 g tofu (extra fast)
  • 3 msk sesamfrön
  • 1 avokado
  • 1 morot
  • 2 dm gurka
  • 2 dm purjolök
  • 2 dl böngroddar
  • 30 g ruccola
  • Snabbpicklad rödlök (recept hittar du här)
  • Tamari sojasås till stekning av tofun
  • Olja till stekning av tofun (jag använder smakneutral kokosolja)

Kryddig sojadipp:

  • 1 dl tamari sojasås
  • Wasabipasta (mängd efter tycke och smak)
  • 3 cm riven ingefära

Srirachamajonnäs:

  • 1 dl vegansk majonnäs (går såklart bra med vanlig om man inte är vegan)
  • 4 tsk srirachasås
  • 1 vitlöksklyfta

Dippsås med lime & ingefära:

  • 1 msk risvinäger
  • 1 msk sesamolja
  • 2 msk tamari sojasås
  • Saften av en lime
  • 1/2 finhackad röd chili 
  • 3 cm färskriven ingefära

Börja med att blanda ihop dina dippsåser så dom får lite tid att stå till sig medan du gör sommarrullarna.

 

Så här gör du sommarrullarna:

  1. Tillaga glasnudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj därefter glasnudlarna i kallt vatten och låt dom rinna av.
  2. Skär tofun i 1 1/2 cm tjocka skivor. Stek skivorna i lite olja och tamari sojasås tills dom fått en fin yta på båda sidor. Skär dom stekta tofuskivorna i cirka 1 cm tjocka strimlor och låt svalna.
  3. Rosta sesamfröna. Värm upp en stekpanna på medelvärme utan olja. Lägg i sesamfröna och rör om lite då och då så de inte bränns. Det tar 4-5 minuter att rosta dom. Häll över dom på en tallrik och låt dom svalna.
  4. Förbered grönsakerna. Dela avokadon på mitten och skär i långa bita. Moroten, gurkan och purjolöken skär du i tunna fina strimlor.
  5. Nu när alla ingredienser är förberedda är det dags att gör rullarna. Ställ fram samtliga ingredienser. Ta fram en djup tallrik och fyll den med ljummet vatten. Ta även fram ett bakplåtspapper för att använda som underlag när du gör dina sommarrullar, detta för att rispappret inte ska fastna på underlaget.
  6. Doppa ett rispapper i vattnet så det blir blött på båda sidor. Oroa dig inte för att det fortfarande känns lite hårt, det kommer att mjukna medan du lägger på fyllningen.
  7. Placera det blöta riskpappret på bakplåtspappret.
  8. Lägg på fyllning i en avlång bunt i mitten på rispappret cirka 5 cm från kanten. Varva med morot, gurka, purjolök, böngroddar, ruccola, avokado, tofu, glasnudlar, snabbpicklad rödlök och strö över lite rostade sesamfrön.
  9. Vik över en sida av rispappret över fyllningen. Vik in kortsidorna och rulla till en tajt rulle.
  10. Gör sedan övriga rullar på samma sätt.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

8 Kommentarer

  1. Jasmin

    Ser jättegott ut. Ska prova att göra dom till helgen. 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Så roligt att du vill göra dom. Supergott! 🙂

  2. Amanda

    Sommarrullar är en stor favorit. Så gott! 🙂

    Svara
  3. Jenny D

    Mums! Sååå himla gott!

    Svara
  4. Milla

    Så gott det ser ut! Måste prova. 🙂

    Svara

Lämna ett svar till Milla Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Annons

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och reducera tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera normalt och effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close