Att odla vetegräs hemma

by Mikaela Bjerring on 12 april, 2017 · 3 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Ekologiskt, Glutenfritt, Hälsokost, Kost, Raw food, Superfoods, Vegansk kost

Vetegräs innehåller massor med nyttigheter och är ett suveränt livsmedel för att näringsberika sin kost. Det är inte heller svårt att odla vetegräs hemma. Här följer steg för steg för hur du lyckas med din vetegräsodling.

Hur odlar man vetegräs

”Supermaten” Vetegräs

Vetegräs är ett spannmålsgräs som innehåller extremt hög koncentration av många olika näringsämnen. Bland annat är det rikt på klorofyll, antioxidanter, vitaminer, spårämnen, mineraler, aminosyror inklusive alla 8 essentiella och viktiga enzymer som stödjer matsmältningen. Att inkludera vetegräs i sin kost kan därmed ge kroppen rikligt med näring, samtidigt som det gör kroppen mer basisk. Även om det kan vara bekvämt och enkelt att köpa ekologiskt vetegräspulver som man bara behöver blanda med vatten, så kan det ibland även vara trevligt att själv odla vetegräs hemma.

Att odla vetegräs:

1. Börja med att lägga vetekornen i blöt. Mät upp ca 3 dl ekologiska vetekorn i en skål och häll på med 9 dl vatten. Efter 24 timmar sköljer du vetekornen och fyller på med nytt vatten. Låt dom sedan stå ytterligare ett dygn.

2. Efter ett par dagar när vetekornen börjat grodda är det dags för plantering. Häll av vattnet och skölj dom noga. Ta en planteringsbricka eller en lång kruka och täck botten med 2-3 cm ekologisk jord. Sprid ut vetekornen rätt så tätt. Dom kan vidröra varandra men dom ska inte ligga på varandra. Tryck ner kornen lite, men inte helt under jorden. Spraya sen generöst med vatten. Täck över din odling med en handduk eller en tidning. Där får dom sedan ligga och gro i mörker under 2 dygn, men vattna varje dag.

3. Efter 2 dagar är det dags att släppa in ljus. Ta bort det du täckt din odling med och ställ fram den i dagsljus, men inte i direkt solljus. Där låter du den sedan stå så att vetegräset kan växa. Vattna generöst varje dag.

4. Efter 8 – 10 dagar är det dags att skörda vetegräset. Du vet att det är moget när det är 10-15 cm högt och när det har börjat ”splitta”. Splitting innebär att ett andra grässtrå börjat växa ut ur det första. Klipp av gräset vid roten. Odlingen kan du sen låta stå kvar för att växa upp på nytt.

5. Skördad vetegräs håller sig bra i kylskåp i ca en vecka, men pressa det inte förrän du ska dricka det. För att pressa vetegräset kan du antingen använda dig av en vetegräspress, eller en juicepress som klara av vetegräs.

Relaterade inlägg:

 

Spara



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Fakhri april 12, 2017 kl. 18:42

Intresseanmälan

Svara

2 Fredrika april 13, 2017 kl. 11:26

En shot med vetegräs hör till mina morgon rutiner. Får magen att må bra och så känner jag att jag blir piggare av det. Jag använder mig av torkat vetegräs. Jag är inte så ambitiös att jag gör eget, men intressant att läsa om hur man gör. 🙂

Svara

3 Christina K. april 14, 2017 kl. 12:06

Tack för tipset och instruktionerna. Jag tycker om att odla och pyssla så ska prova på att göra vetegräs för det lät ju spännande.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: