Sesamoljans fantastiska fördelar för huden

by Mikaela Bjerring on 14 augusti, 2017 · 2 comments

in Ansiktsvård, Anti-aging, Ayurveda, Hudproblem, Kroppsvård, Naturlig skönhet

I vår del av världen har sesamoljan inte riktigt fått den uppmärksamhet inom hudvård som den förtjänar. För faktum är att den äger unika egenskaper som är helt fantastiska för huden. Inom ayurveda är sesamolja oumbärlig och anses vara en av de mest vårdande, läkande, renande och utdrivande av alla oljor.

Mognad sesamolja hudvård

Näringen i kallpressad sesamolja

Kallpressad sesamolja innehåller nästan lika delar enkelomättade och fleromättade fetter och är rik på antioxidanter. Den innehåller E-vitamin och en lång rad mineraler inklusive en betydande mängd zink som spelar en stor roll för hudens välmående. Oljan innehåller även sesamin och sesamol som är unika för sesamolja. Genom studier har man sett att sesamol och sesamin har en skyddande effekt mot fria radikaler, hudförändringar samt för att förhindra att huden åldras i förtid (1,2,3,4). Det unika näringsinnehållet av kallpressad sesamolja gör den även mer hållbar än andra vegetabiliska oljor med liknande fettsyrasammansättning.

Att använda sesamolja på huden

Sesamolja är halvfet vilket gör att den absorberas lätt och kan tränga in i porerna och djupt ner i huden. Det är en näringsrik olja som verkar antiviral, antifungal och antiinflammatorisk. Sesamolja har även en lång tradition som användning i solskyddsprodukter eftersom den innehåller ett visst naturligt solskydd.

Det är en fantastisk olja för att rengöra huden på djupet och eliminera toxiner genom att massera in oljan innan bad eller dusch. På så sätt tränger oljan in i porerna, där den binder toxiner och smuts som sedan sköljs bort med vattnet. Den här typen av kroppsbehandling använder man sig flitigt av inom ayurveda, vilket jag kommer återkomma till längre ner i texten.

Det är även en olja som är fantastisk att smörja in sig med efter bad eller dusch när huden fortfarande är något fuktig. Den återfuktar, mjukgör och ger huden generöst med näring. Sesamolja kan även göra underverk vid diverse hudproblem och är värd att prova på torra eksem, akne, psoriasis, brustna blodkärl och svampinfektioner i huden. Den är lika underbar som kroppsolja som ansiktsolja.

Traditionell användning av sesamolja

Inom ayurveda anses sesamolja vara väldigt läkande och den mest utdrivande av alla vegetabiliska oljor. Den används flitigt inom matlagning, för att främja hälsan och livslängden. För kroppens största organ, huden är sesamoljan oumbärlig. Den rekommenderas generellt till alla kroppskonstitutioner (Vata, Pitta, Kapha), eftersom den anses ha en renande, läkande, värmande och lugnande inverkan.

Ayurvedisk självmassage med mognad sesamolja ”abhyanga” är något som man inom den indiska läkekonsten anser vara oumbärlig för hälsan. Om man bara ska integrera en enda ayurvedisk rutin i sitt liv så bör abhyanga vara den första prioriteringen.

Självmassage med mognad sesamolja ”Abhyanga”

Ayurvedisk självmassage abhyanga benämns inom ayurveda som en av de mest självläkande behandlingar som man kan göra för att främja livslängden, hälsan och för att rena och vårda huden. Det är en självmassage med uppvärmd mognad sesamolja. En behandling som används traditionellt för att rena kroppen från slaggprodukter, stödja lymfsystemet och det endokrina systemet, samtidigt som det ger kroppen en djup avslappning. Cirkulationen och vitaliteten ökar och muskler och leder mjukas upp.

När man masserar in oljan tränger den in i porerna där den binder till sig smuts och toxiner. När man sedan sköljer av den med det varma vattnet följer dessa med ut. På så vis rengör man huden på ett effektivt och behagligt sätt. Oljemassagen ger även huden en härlig lyster och gör den otroligt mjuk och len. Mer detaljerat om hur du går tillväga för att göra Abhyanga kan du läsa om här.

Därför bör man mogna sesamolja

Traditionellt så ska man mogna sesamoljan innan man använder den. Det gör man för att stabilisera fettsyrorna och näringsämnena så de kan göra mer nytta. Det gör även den halvfeta oljan mer tunnflytande och kan då lättare tränga in i huden. Om du inte mognar oljan, så går du miste om många av de bästa egenskaperna av oljan. Att mogna sesamolja innebär att man värmer upp den till 100-110 grader. Använd en termometer så du får rätt temperatur. Mogna bara den mängd olja som du kommer att använda inom 2 veckor.

Återförsäljare av ekologisk kokosolja hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Antioxidant, antimelanogenic, and skin-protective effect of sesamol. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24797023

(2) Development and evaluation of sesamol as an antiaging agent. - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16533216

(3) Dietary tocotrienol reduces UVB-induced skin damage and sesamin enhances tocotrienol effects in hairless mice.

(4) Sesamin induces melanogenesis by microphthalmia-associated transcription factor and tyrosinase up-regulation via cAMP signaling pathway - https://academic.oup.com/abbs/article/43/10/763/991/Sesamin-induces-melanogenesis-by-microphthalmia

Natural society: Over 12 Health Benefits of Sesame Seeds and Sesame Oil - http://naturalsociety.com/12-health-benefits-of-sesame-seeds-sesame-oil/

Mercola: Discover the Little-Known Uses of Sesame Oil - http://articles.mercola.com/herbal-oils/sesame-oil.aspx

Organic facts: 9 Incredible Benefits of Sesame Oil - https://www.organicfacts.net/health-benefits/oils/sesame-oil.html

Traditionen av ayurvdeisk abhyanga: Swami Sada Shiva Tirtha , The Ayurveda encyclopedia 1998, Ayurveda Holistic Center Press ISBN 0-9658042-2-4

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Monika september 1, 2017 kl. 13:52

Fantastisk olja! Använder den även till ansiktet och min hud mår super av den, har aldrig varit mer balanserad och då har jag haft hudproblem under största delen av mitt liv.

Svara

2 Mikaela Bjerring september 1, 2017 kl. 13:56

Ja, det är verkligen en underbar olja och skönt att du fått bukt med dina hudproblem.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: