– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Rosenrot med det vetenskapliga namnet Rhodiola rosea tillhör de adaptogena växterna. Det betyder att örten hjälper kroppen att anpassa sig vid olika typer av stress. Den verkar även snabbt och redan efter cirka 45 minuter brukar man känna av effekten.

Artikelns innehåll:
- Vad är rosenrot?
- Rosenrot som adaptogen
- Traditionell användning av Rhodiola rosea
- Modern forskning med Rhodiola rosea
- Produkter med rosenrot
Vad är rosenrot?
Rosenrot tillhör familjen fetbladsväxter och har det vetenskapliga namnet Rhodiola rosea (tidigare Sedum rosea). Namnet har den fått från att rötterna doftar som rosor. Örten växer vilt i Norra Europa, Norra Asien, Nord-östra Nordamerika och på Grönland. I Sverige hittar man den främst uppe i fjällen, men den kan även förekomma i Hälsingland, Bohuslän och Norrbotten.
Rosenrot som adaptogen
Rosenrot tillhör de adaptogena växterna, vilket innebär att den har förmågan att öka kroppens motståndskraft vid olika typer av stress – fysisk, mental och kemisk.
Kroppen strävar hela tiden efter att vara i balans. Adaptogenerna arbetar på cellnivå för att återställa den balansen och de normala biologiska processerna i kroppen. Det som är så bra med adaptogener är att de varken under- eller överstimulerar en funktion. Med hjälp av adaptogener kan kroppen helt enkelt lättare anpassa sig och hantera stressen så att balansen i kroppen återställs.
Den tydligaste effekten som rosenrot har som adaptogen är på den mentala prestationen (koncentration, skärpa och motivation) och för att minska stressrelaterad trötthet. Vid fysisk aktivitet kan örten hjälpa till att bibehålla fokus och uthållighet (1).
Effekten kommer också snabbt, redan efter cirka 45 minuter brukar man känna av den. Om man varit under hög stress under en längre tid, kan det dock krävas att man intar örten under ett par dagar innan man upplever en bra effekt.
Traditionell användning av Rhodiola rosea
Rosenrot har en mycket lång traditionell användning som läkeväxt. Den grekiska läkaren Dioscorides var först med att 77 e.v.t. dokumentera medicinska effekter hos örten i boken De Materia Medica. Linné namngav den långt senare till Rhodiola rosea och rekommenderade den då mot bland annat hysteri, bråck, svårmod, huvudvärk och impotens (2).
Här i Norden ska rosenrot ha använts under mer än 3000 år och det sägs att vikingarna intog örten för att öka sin uthållighet, energi och styrka. Örten har också varit en symbol för fruktsamhet genom tiderna. I de sibiriska bergsbyarna finns det en gammal tradition att överlämna en bukett med rosenrot till brudparet på bröllopsdagen för att bringa god fertilitet. I forntida Kina bryggde man te av rosenrot som intogs vid infektioner och för att öka energin (3).
Modern forskning med Rosenrot
1961 började Ryssen G.V. Krylov att studera Rhodiola rosea och hans forskning kom att peka på att örten skyddar både djur och människor från skadeverkningar av stress, gifter och infektioner. Därefter har det gjorts en mängd studier på örten genom åren, närmare 200 stycken.
De främsta egenskaperna som tillskrivits Rhodiola rosea genom studier är att den kan ha bra effekt vid långvarig trötthet och stress, svag syresättning och oxidativ stress.
Till exempel visade en Placebo-kontrollerad, dubbelblind studie (4) att örten kan ha fördelar för de kognitiva funktionerna och minska stress redan kort efter intag. 161 unga män (kadetter) fick under ett antal veckor leva på ett så kontrollerat sätt som möjligt. Dom fick alla samma mat och samma mängd sömn etc. Testpersonerna väcktes sedan kl 02.00. Hälften fick rosenrot och den andra hälften fick placebo. Därefter fick de genomföra ett antal komplicerade och krävande tester. Efter två timmar mättes kadetternas stressnivå, hjärtfrekvens och förmåga att lösa problem.
Den grupp som fått rosenrot hade genomgående bättre testresultat. De kände sig betydligt piggare, de hade lättare att fokusera och lösa problem. Även deras stressnivå var mycket lägre. I många av testerna visade rosenrot-gruppen 100-300 procent bättre resultat jämfört med placebo-gruppen.
Produkter med rosenrot:
- MedicaNatumin Rosenrot Forte (tabletter)
- Thorne Rhodiola Rosea (kapslar)
- Healthwell Rosenrot Extrakt (kapslar)
- Solgar Rhodiola Root Extrakt (kapslar)
- Pureness Rhodiola rosea (flytande)
Källor och referenser
(1) Shevtsov VA, et al. En randomiserad studie av två olika doser av ett SHR-5 Rhodiola rosea-extrakt kontra placebo för ökad prestationsförmåga vid mental stress. Hytomedcine 10:95-105; 2003
(2) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sida: 238, ISBN: 91-534-2085-3
(3) Vår örtabok, Rabén prisma, Sidor: 80, 85, ISBN 91-518-2782-4
(4) Darbinyan V, Kteyan A, Panossian A, Gabrielian E, Wikman G, Wagner H. Rhodiola rosea in stress-induced fatigue – A double blind cross-over study of a standardized extract SHR-5 with a repeated low-dose regimen on the mental performance of healthy physicians during night duty. Phytomedicine 7:365-71; 2000.
Relaterade inlägg: