Chisandra – Schizandra – Schisandra chinensis

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Bodystore -

by Mikaela Bjerring

Chisandra är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som används som en adaptogen vid nedsatt prestationsförmåga såsom trötthet och svaghetskänsla. Chisandra förekommer ofta i kombination med andra örter som t.ex rosenrot och rysk rot för att stödja kroppen vid yttre påfrestningar, samt vid mental-, fysisk- och känslomässig stress. Klicka här för att läsa mer om chisandra

Glyc Sharp, Octean 60 tabletter

Glyc Sharp är en produkt som består utav en kombination av schisandra, rosenrot, grönt te, saffran, magnesium och vitamin B6. Framtagen för perioder av hög stress, trötthet och höga prestationskrav.  

289 kr

 

Chi San, Bringwell 500 ml

Chi San är godkänt naturläkemedel som innehåller en kombination av extrakt från rysk rot, rosenrot och schisandra. Ingredienserna har adaptogena egenskaper vilket innebär att de gör kroppen mentalt och fysiskt redo vid stress.  

154 kr

 

Ekologiskt schisandrapulver Rawpowder, 125 gram

Ekologiskt Schisandrapulver från Rawpowder. Schisandra används för att öka fysisk uthållighet och energinivå samt ge förbättrade reflexer och ökat mentalt fokus.  

120 kr

Fler produkter hittar du här

Schisandra_chinensis

Chisandra som naturläkemedel

Örten Chisandra stavas ibland även Schizandra och har det latinska namnet Schisandra chinensis. Chisandra är små röda bär med ett mycket intressant näringsinnehåll som har sitt ursprung i östra Asien. Chisandra klassas som en adaptogen. Ordet adaptogen kommer från det engelska ordet adapt som betyder anpassa. 
Adaptogener är naturliga ämnen som stödjer kroppens anpassningsförmåga, vilket betyder att de stabiliserar och balanserar vitala kroppsfunktioner och hjälper kroppen att anpassa sig vid olika stressfaktorer och yttre påfrestningar såsom värme, kyla, ansträngning, samt vid fysisk-, psykisk-, och känslomässig stress.

Effekten av chisandra är lika effektiv som rosenrot (Artic root) som är en annan adaptogen, men när rosenrot främst ökar den mentala orken så är chisandra mer effektiv för att minska fysisk trötthet och svaghetskänsla. Chisandra är registrerat hos läkemedelsverket som ett traditionellt växtbaserat naturläkemedel som grundar sig uteslutande på erfarenhet av långvarig användning.

Chisandra tas upp snabbt av kroppen och redan efter 30 minuter kan man känna av effekten. Både chisandra och rosenrot kan passera blod/hjärnbarriären, vilken är en del av förklaringen till den goda effekten på centrala nervsystemet. Chisandra har en långsam nedbrytning och utsöndring och man har sätt att betydande mängder finns kvar i blodet 8 timmar efter intag.

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARLäkemedelsverket om godkända naturläkemedel och användning https://lakemedelsboken.se/kapitel/lakemedelsanvandning/vaxtbaserade_lakemedel_och_naturlakemedel.html

Pharmacology of Schisandra chinensis Bail.: an overview of Russian research and uses in medicine: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18515024

Örtmedicin - naturens läkande kraft: http://www.micmcmullen.se/NLK%202006%20F%E4rdigaboken.pdf