– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Rosenrot är en ört som räknas som en adaptogen, vilket betyder att den hjälper kroppen att anpassa sig vid olika påfrestningar som ger mental-, fysisk- och känslomässig stress. Effekten av rosenrot brukar man känna av redan 45 minuter efter intag.
Traditionell användning av rosenrot
Den grekiska läkaren Dioscorides blev först med att 77 e.v.t. dokumentera medicinska effekter hos rosenrot i boken De Materia Medica. Linné namngav den långt senare till Rhodiola rosea och rekommenderade den då mot bland annat hysteri, bråck, svårmod, huvudvärk och impotens (1).
Rosenrot (Sedum roseum) tillhör familjen fetbladsväxter och kallas ibland även för den ”Svenska ginsengen”. Sitt namn har den fått på grund av att rötterna doftar som rosor. Örten har sitt ursprung i Europas norra delar, arktiska områdena i Asien och Nordamerika där den växer bra trots de hårda klimaten. I Sverige växer rosenrot i torrsand i de svenska fjällen, Hälsingland, Norrbotten, Bohuslän och odlas på Öland. Det är en ört som har använts av samer sedan urtid.
Rosenrot som adaptogen
Rosenrot tillhör som sagt de adaptogena växterna. Adaptogener är substanser som allmänt stärker kroppens försvar och hjälper anpassningen vid olika stressfaktorer och yttre angrepp. Detta kan vara både fysiologiska (externa), såsom köld, hetta, skador och åldrande eller psykologiska (interna), såsom oro, stress och depression. Det kan även röra sig om kemiska påfrestningar och miljögifter (2). Adaptogener hjälper då kroppen att anpassa sig så att den bättre kan hantera fysisk-, mental- och emotionell stress. Det hjälper även till att förhindra att kroppen hamnar i ett utmattningstillstånd som ofta är följden efter långa stressperioder. Det är även en av få örter och naturläkemedel som är centralstimulerande som får säljas fritt, eftersom det inte är beroendeframkallande eller skadligt på något sätt. Idag säljs rosenrot både som hälsokost och som naturläkemedel.
De adaptogena ämnena i rosenrot är salidrosid och rosavimin. Dessa hjälper hjärncellerna att återställa balansen mellan de olika nervsubstanserna. En stor fördel med rosenroten är att den verkar mycket snabbt i kroppen. Redan efter ca 45 minuter brukar man känna av effekten, som sen varar under relativt lång tid. Även om rosenrot bidrar till mental skärpa, så ska örten inte påverka sömnen negativt.
Modern forskning om rosenrot
1961 började Ryssen G.V. Krylov i södra Sibirien studera rosenrot och hans forskning kring växten kom att peka på att rosenrot skyddar djur och människor från skadeverkningar av stress, gifter och förkylning. Det har därefter gjorts en mängd studier på rosenrot genom åren, närmare 200 stycken. Egenskaper som har beskrivits visar att rosenrot kan ha effekt vid långvarig trötthet och stress, svag syresättning och oxidativ stress.
En Placebokontrollerad, dubbelblind studie (3) med 161 personer visade att rosenrot ger bättre stresshantering redan två timmar efter intag. (2003, Phytomedicine) 161 unga män (kadetter) fick under ett antal veckor leva på ett så kontrollerat sätt som möjligt. Samma mat och samma mängd sömn etc. Testpersonerna väcktes sedan kl 02.00. Hälften fick rosenrot, hälften fick placebo och därefter fick de genomföra ett antal komplicerade och krävande tester. Efter två timmar mättes försökspersonernas stressnivå, hjärtfrekvens och problemlösningsförmåga.
Den grupp som fått rosenrot hade genomgående bättre testresultat. De kände sig betydligt piggare, de hade lättare att fokusera och lösa problem. Även deras stressnivå var mycket lägre. Gruppens stressnivå mättes både via subjektiva parametrar och via blodtryck och puls. Samtliga mätvärden visade att rosenrotsgruppens stressnivå var avsevärt lägre. Totalt uppgav 3 ggr så många i Rosenrotsgruppen ett ökat välbefinnande jämfört med placebo- och kontrollgruppen. Detta redan två timmar efter intag av rosenrot. Skillnaden mellan problemlösningsförmågan hos placebo och rosenrotsgruppen var mycket tydlig. I många av testerna visade rosenrotsgruppen en förbättring jämfört med placebo på mellan 100-300 procent.
Exempel på produkter med rosenrot:
- Bio root rosenrot forte (kapslar)
- Bringwell arctic root (kapslar)
- Solgar rhodiola root extrakt (kapslar)
Fler kosttillskott hittar du här
Relaterade inlägg:
- Forskning: Rosenrot kan ersätta mediciner vid depression
- Schisandra och rosenrot vid stress
- Ökad prestationsförmåga med rosenrot
- Adaptogener för att stärka kroppen fysiskt och psykiskt