Enzymer

by Mikaela Bjerring · 0 comments

Klicka här för att gå direkt till produkter

Enzymer möjliggör liv och behövs för varenda kemisk reaktion i vår kropp. Inga vitaminer, mineraler eller hormoner är verksamma i kroppen utan enzymer. Våra matsmältningsenzymer och de enzymer som finns i vår kost spelar en betydande roll för hur vår matsmältning fungerar och hur vi kan tillgodo göra oss näringen i kosten.

Enzymer består av proteinmolekyler som antingen skapar eller bryter sönder kemiska bindningar. En cell kan innehålla upp mot 1000 olika enzymer. Våra organ, celler och vävnader behöver enzymer för att kunna fungera optimalt och enzymer är i sin tur beroende av olika näringsämnen för att kunna fungera fullt ut. De förekommer också naturligt i kosten i alla råvaror, men ibland kan det vara nödvändigt att ta enzymtillskott vid eventuell obalans, exempelvis vid problem med matsmältningen. Kroppens egen enzymtillverkning avtar även med stigande ålder och intag av naturliga enzymer kan då vara viktig som kompensation.

Råkost innehåller viktiga enzymer

Råkost innehåller viktiga enzymer

Fakta om enzymer:

 • Alla näringsämnen styrs av enzymer.
 • En enzym består av protein/ äggviteämnen.
 • Vissa aminosyror räknas även som enzym, exempelvis tyrosin.
 • De mentala och fysiologiska funktionerna i kroppen styrs av enzymer.
 • Coenzymerna, vitaminer, mineraler och hormoner måste vara närvarande för att enzymer ska fungera optimalt.
 • Enzymer hjälper till med att ta ur mineralerna ur födan.
 • Kroppen tillverkar enzymer hela tiden, och de förstörs efter de fullgjort sin uppgift.
 • Alla levande celler innehåller enzymer.
 • Aminosyrorna hjälper till att transportera enzymerna till de olika kroppsfunktionerna.
 • Kroppen kan lida av enzymbrist vilket kan leda till obalans och sjukdom i kroppen och då kan näringstillskott av enzymer behövas.

De 3 främsta olika enzymsystemen i kroppen:

 • Metaboliska enzymer – Dessa arbetar i blodomloppet, vävnader och organ.
 • Matenzymer – Finns naturligt i maten för att hjälpa kroppen att spjälka och utnyttja näringen. Matenzymer är naturligt förekommande i all rå mat och innehåller enbart den mängd enzymer som den maten kräver. Dessa enzymer tål inte värme och förstörs vid upphettning över 48 C. Det är därför är det viktigt att äta tillräckligt med råkost. Vid behov kan man även komplettera med enzymtillskott.
 • Matsmältningsenzymer – Dessa tillverkas av kroppen för att kunna bryta ner protein, kolhydrater och fett så att kroppen kan tillgodogöra sig näringen i kosten.

Några viktiga matsmältningsenzymer:

 • I saliven: Saliv innehåller enzymet amylas som bl.a. bryter ner kolhydrater till maltos.
 • I magsäcken: Pepsin är ett matsmältnings enzym som används för att bryta ner proteiner. Pepsin är beroende av att det finns tillräckligt med magsyra i magen. Magsyran kan avta med stigande ålder, vid stress och sjukdom vilket kan påverka pepsin tillverkningen och där med orsaka problem med matsmältningen.
 • I Tolvfingertarmen: Bukspottskörteln tillför enzymet amylas som bryter ner kolhydrater, enzymet lipas som bryter ner fett och enzymet trypsin som bryter ner proteiner.

Saltsyra:

Slemhinnecellerna i magen utsöndrar saltsyra HCI. Saltsyra hjälper till att denaturera proteinerna. Utsöndringen av HCI startar också omvandlingen av pepsinogen till sin aktiva enzymform, pepsin. OBS! Ta inte saltsyra tabletter i samband med magnecyl- eller kortisonbehandling.

Växtenzymer med viktig matsmältningsfunktion:

Växtenzymerna har ett brett spektrum av aktivitet och arbetar genom hela matsmältningskanalen i pH 2,0 – 9,0.

Olika växtenzymer:

 • Amylas – Spjälkar stärkelse och glycogen. Amylas hydrolyserar stora polysackarider till små disackarider som sedan byts ner till monosackarider innan de når in till cellerna. Amylas finns i salivet (även kallat ptyalin) och pancreas. Amylas stödjer kolhydratnedbrytningen och produktionen av gallsalter samt nedbrytning av kolesterol.
 • Cellulas – Hydrolyserar cellulosafibrer till mindre fragment som så småningom frigör glukos. Cellulosas tillverkas inte av kroppen utan måste tillföras via rå föda där det finns naturligt. Brist på cellulas kan leda till sämre nedbrytning. Cellulas utvinns ur svampen Aspergillus niger.
 • Lipas – Hydrolyserar fett: Triglycerider till diglycerider till monoglycerider till fria fettsyror. Lipas i tillskott gynnar bättre nedbrytning av fett och ger stöd åt gallan. Lipas utvinns ur svampen Aspergillus Oryzae.
 • Fytas – Bryter ner syror som finns i säd, frön, nötter, frukt och grönsaker. Fytas är nödvändigt för att kunna tillgodogöra sig näringen i frukt.
 • Invertas – Spjälkar sukros till glukos och fruktos.

Se fler kosttillskott av enzymer här

Produkter

 KÄLLOR & REFERENSERPeter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 532-534, ISBN: 91-631-7910-5.

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa