– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till shopping4net –
En viktig kemisk balans i kroppen är syra-basbalansen, vilket är kroppens förmåga att urskilja och omsätta syror och baser. Det är en jämvikt som påverkas av ett flertal faktorer relaterat till vår livsstil och kost. Inte minst betydelsen av att vi får i oss tillräckligt med basiska mineraler för att möta kroppens behov.
Syra-basbalansen i kroppen
Alla organ i kroppen har behov av olika pH-värden för att fungera optimalt för de funktioner som de är ämnade för. Det är därför viktigt att dessa pH-värden upprätthålls. Kroppen har därför ett speciellt buffringssystem som automatiskt reglerar pH-värdet i olika delar (1) (2). I första hand prioriteras blodet och cellerna för att hålla värdet på en konstant nivå, eftersom redan små förändringar kan leda till förödande konsekvenser.
pH-värdet balanseras genom att kroppen producerar bikarbonat som regleras av njurarna och koldioxid i blodet som regleras av andningen. Njurarna reglerar pH-värdet i blodet genom att antingen tillverka bikarbonat som tillförs blodet om det är för surt, eller utsöndra bikarbonat i urinen om blodet är för basiskt.
När en ökad mängd syra behöver kompenseras av buffringssystemet i blodet eller cellerna, så betyder det att syra-basbalansen störs i andra delar av kroppen som då kan förlora sin alkaliska reserv. Överskottet av syran måste givetvis även ta vägen någonstans. En del kan kroppen göra sig av med via urinen och svett. Det resterande överskottet försöker kroppen lagra på ett så ofarligt sätt som möjligt.
Först och främst lagras syraöverskottet i bindväven. När inte det räcker till lagras syror även i lederna som då kan orsaka värk och smärta. Om försurningen fortsätter tas den basiska mineralen kalcium från skelettet för att försöka häva försurningen. Det gör att skelettet urkalkas på sikt som då leder till benskörhet (3). Eftersom syraöverskott hämmar upptaget av magnesium i njurarna kan brist på mineralet uppstå. När vi får syraöverskott så kan det även bidra till ökad inflammation i kroppen som i sin tur kan leda till en lång rad sjukdomstillstånd (4).
Att stödja syra-basbalansen
Syra-basbalansen påverkas av ett flertal faktorer. Som redan nämnt så spelar rätt andning en stor roll. Fysisk träning och motion stödjer syra-basbalansen eftersom det förbättrar andningen. En del sura restprodukter kan även avlägsnas genom svetten. Klimatet påverkar också. Kallt väder är syrabildande, medan varmt väder är basbildande (5). Stress och miljögifter har också en stor negativ inverkan på syra-basbalansen (2).
Kosten spelar givetvis en central roll. Genom att äta en mer basbildande kost så tvingas inte kroppen ta från sina reserver som till exempel kalcium och magnesium från skelettet (6).
Urbase som tillskott av basiska mineraler
Urbase är ett kosttillskott med basiska mineraler: magnesium, kalcium, kalium, fosfor och natrium. Produkten är utvecklad och framtagen genom ett samarbete mellan den norske specialisten i alternativ medicin Andreas Hammering och den tyska heilpraktikern Hannelore Fischer Reska.
Användning: 2 strukna mått (3,6 g) rörs ut i ett stort glas vatten och dricks på tom mage före läggdags (minst 2 timmar efter måltid).
Återförsäljare av UrBase hittar du här
Källor och Referenser:
(1) Syra-bas-balansen, Hälsokostrådets Förlag, Åke Färnlöf.
(2) Peter Wilhelmsson,Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, sidor: 81-87, ISBN: 91-631-7910-5,
(3) Dawson-Hughes B, Harris SS, Palermo NJ “Treatment with potassium bicarbonate lowers calcium excertion and bone resorption in older men and women.” J Clin Endocrinol Metab 2000 Jan;94(1):96-102
(4) Hamm L, Nakhoul N, Hering-Smith K S, “Acid-Base Homeostasis”. Clin J Am Soc Nephrol 2015 Dec 7; 10(12): 2232-2242
(5) Schwalfenberg G K “Review Article The Alkaline Diet: Is There Evidence That an AlkalinepH Diet Benefits Health?” Hindawi Publishing Corporation Journal of Environmental and Public Health Volume 2012
(6) Pizzorno J, Frassetto L A, Katzinger J, ”Diet-induced acidosis: is it real and clinically relevant?” British Journal of Nutrition (2010), 103, 1185–1194
Bra produkt!
Ja, riktigt bra!
Bra produkt. Min mage fungerar mycket bättre med den.
Härligt att höra!