Gör din egen deodorant med kokosolja

by Mikaela Bjerring on 22 februari, 2015 · 6 comments

in Blogg, Kroppsvård

Här följer ett recept på hur du snabbt och enkelt med ett fåtal ingredienser kan tillverka din egen deodorant med kokosolja. Kanske känner du dig lite skeptisk till om den verkligen kommer att göra jobbet, men absolut! Detta är en helt suverän deodorant som håller dig fräsch hela dagen.
Gör din egen deodorant med kokosolja
Vissa tycker nog att den här oron för gifter är överdriven. Men konventionella deodoranter kan ofta innehålla höga halter aluminium och andra hormonstörande ämnen vilket direkt kan kopplas till sjukdomar som cancer och hormonstörningar.

Aluminium i form av olika salter tillsätts främst i antiperspiranter för sin svetthämmande effekt. Salterna blockerar svettkörtlarna och hindrar svetten från att utsöndras. Enligt forskare kan ett dagligt användning leda till att man får i sig 50 gånger den rekommenderade dagsdosen av aluminium och 30 till 50 gånger mer än vad som klassas som riskfritt för hälsan (1), (2). Norska Livsmedelsverket, Folkhälsoinstitutet har rapporterat att ett högt intag av aluminium kan leda till en förhöjd risk för bröstcancer.

Men det ovannämnda behöver vi inte oroas för, då vi snabbt och lätt kan röra ihop vår egen deodorant. Om man mot all förmodan skulle tycka att det känns omständligt, så finns det giftfria deodoranter att köpa hälsokostbutiken. Om du är nyfiken så kan du se utbudet här.

Recept på naturlig och giftfri deodorant med kokosolja

 • 1/2 dl kallpressad kokosolja
 • 1/2 dl Bikarbonat (neutraliserar dålig lukt)
 • 1/2 dl Majsstärkelse eller arrowroot (absorberar fukt)
 • Några droppar eterisk olja tea tree (Eller någon annan antibakteriell eterisk olja)

Så här gör du:

  1. Smält kokosoljan i ett vattenbad, med varmt kranvatten. Kokosoljan blir flytande vid 25 grader så har du varmt hemma så kommer din olja redan att vara flytande.
  2. Blanda majsstärkelsen och bikarbonaten i en skål och sikta ner det i oljan med hjälp av en liten sil. Blanda ihop allt noga.
  3. Droppa i några droppar eterisk olja av ditt val. Om man är känslig mot dofter eller föredrar en doftfri deodorant så kan eterisk olja uteslutas.
  4. Häll över deodoranten i en glasburk med lock. Deodoranten kan du sedan bevara antingen i rumstemperatur eller kyl.

Bikarbonaten neutraliserar svetten, majsstärkelsen håller torrt under armarna och kokosoljan vårdar huden och bidrar med sina antibakteriella egenskaper. Deodoranten ger en skön återfuktade känsla utan att känns fet eller oljig och den håller armhålorna torra och fräscha hela dagen. Den är dryg och billig och innehåller så rena ingredienser att du skulle kunna äta den. Denna deodoranten får verkligen tummen upp, och jag tror absolut att du inte skulle bli besviken om du prova den.


Om du hellre vill köpa din deodorant som hittar du naturliga och giftfria alternativ här

 

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Norges vetenskapskommitté för mattrygghet: http://www.vkm.no/eway/default.aspx?pid=277&trg=Content_6498&Main_6177=6498:0:31,2367&Content_6498=6187:1893682::0:6271:3:::0:0

(2) Artikel i Aftonbladet: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article18093148.ab
Spara

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 6 comments… read them below or add one }

1 Tove B februari 13, 2015 kl. 11:04

Tack för tipset! Det var ju inte alls så svårt att göra. Jag har allt det hemma så ska prova nu i helgen 🙂

Svara

2 Anna Jansson februari 13, 2015 kl. 11:06

Det ska jag prova 🙂 Jag köper min naturliga deodorant nu, men det kan ju vara roligt att prova att göra sin egen.

Svara

3 Anna Jansson februari 15, 2015 kl. 15:03

Jag provade att göra deodoranten härom dagen och ville bara tacka för det underbara tipset. Jag har bara provat den i ett par dagar, men den har fungerat förvånansvärt bra 🙂

Svara

4 Eva S. februari 25, 2015 kl. 19:39

Detta ska jag verkligen prova! Älskar kokosolja i både mat och på kroppen istället för bodylotion så detta kan ju inte vara fel!

Svara

5 Mia februari 25, 2015 kl. 19:39

Ska prova 🙂

Svara

6 Linda mars 8, 2015 kl. 16:38

Så bra tips! Älskar kokosolja som kroppsolja, så detta är något som jag verkligen måste prova!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: