– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Hampafrömjölk är riktigt gott och busenkelt att göra själv. Hampafröna bjuder på en god nötaktig smak och generöst med näring. De är proteinrika och innehåller en betydande mängd vitaminer och mineraler. Dessutom har de en bra balans mellan de essentiella fettsyrorna omega-6 och omega-3.
Ingredienser för hampafrömjölk (cirka 1 liter):
- 2,5 dl skalade hampafrön
- 9 dl vatten
- 1/2 tsk vaniljpulver (går att utesluta, men det blir väldigt gott med)
- 1 krm havssalt
- 1-2 msk honung eller annan hälsosammare sötning
- Nötmjölkspåse
Gör så här:
- Blötlägg hampafröna i cirka 8 timmar.
- Häll av vattnet som fröna varit blötlagda i och skölj av dom. Lägg över hampafröna i en mixer och tillsätt övriga ingredienser.
- Mixa tills slätt.
- Sila vätskan genom en nötmjölkspåse och ner i en skål.
- Häll upp hampafrömjölken på en flaska och förvara i kylskåpet. Den håller sig bra i cirka 5 dagar. Glöm inte att skaka flaskan innan du häller upp den.
Hampafrön som livsmedel
Hampafrönas fantastiska näringsinnehåll gör det till en riktig superfood. Fröna är rika på de essentiella fettsyrorna omega-6 och omega-3 i proportionerna 3:1, vilket räknas som en optimal balans. Det är därmed ett utmärkt livsmedel att inkludera i sin kost för att få i sig de viktiga fettsyrorna. De innehåller dessutom samtliga essentiella aminosyror, vilket gör det till en bra och ren vegetabilisk proteinkälla. Man hittar även rikligt med växtsteroler, fibrer och en betydande mängd E-vitamin, kalium, fosfor och magnesium.
Hampafröna har ett hårt skal som man avlägsnar innan man äter dom, men det finns redan skalade hampafrön att köpa. Hampamjöl och hampaprotein framställs oftast av hela frön inklusive skal. Skalade hampafrön har en nötaktig mild smak som påminner om valnöt, vilket gör det till ett mycket användbart livsmedel. Du kan till exempel strö fröna över salladen, gröten, tillsätta i smoothies eller använda i diverse maträtter.
Det ska jag prova! Låt ju både gott och enkelt. Sen är det ju roligt att prova något nytt 🙂
Hampamjölk är riktigt gott, så det tycker jag absolut su ska prova.
Hej,
Jag har gjort hampamjölk tre gånger nu, och den första gången hade jag inga problem men de senaste två gångerna har mjölken sedan skitat sig i flaskan. Jag vet inte riktigt vad jag gjorde annorlunda – om jag gjorde något annorlunda. Vet du hur man ska göra för att undvika att den skiktar sig?
Du kanske inte mixade hampafröna lika länge dom andra gångerna? Att den siktar sig gör ju inte mjölken dålig, bara att skaka innan användning. Men prova att mixa lite längre nästa gång. 🙂