Den glutenfria örten bovete

av | mar 5, 2015 | Hälsa, Kost & Näring | 6 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com – 

Bovete är trots namnet inte besläktat med vete och är inget sädesslag. Det är en ört som är naturligt glutenfri och som ingår i samma familj som rabarber och ängssyra. Namnet bovete kommer från holländskans boekweit som betyder bokvete, eftersom kornen liknar bokollon och smaken påminner om vete.

Den glutenfria örten bovete

Kort om örten bovete

Bovete kommer ursprungligen från Asien, men nämns redan på 1600-talet i svensk litteratur. Man tror att den fördes till Europa av Mongolerna. Kina och Ryssland har länge varit de största producenterna av Bovete. I Sverige kan örten bara odlas i de södra delarna eftersom den är känslig för kyla och frost.

Bovete har länge använts inom många kulturer. Japanska sobanudlar, nederländska och ryska plättar, en typ av italiensk pasta och bakverk från Bretagne är några exempel på maträtter och livsmedel där bovete är den primära ingrediensen. Bovete är naturligt glutenfritt och har en mild smak som påminner om vete, vilket gör den uppskattad för bakning och matlagning.

Näringsinnehållet i bovete

Bovete innehåller samtliga essentiella aminosyror. Man hittar även flavonoiden rutin som fungerar som en antioxidant. Bovete är även en rik källa till aminosyran tryptofan som kroppen använder som utgångsmaterial för att tillverka serotonin och melatonin. Vidare är bovete rikt på B-vitaminer, fibrer och mineraler som kalium, järn och magnesium. Dessutom är örten väldigt lättsmält för magen.

Att tillreda och använda helt bovete

I bovetets skal finns ett färgämne som kallas fagopyrin som kan framkalla allergiska reaktioner. Genom att skölja det i hett vatten förstörs ämnet. När man kokar oskalat bovete börjar man därför med att skölja det i hett vatten eller kokar upp det i vatten som sedan hälls bort och ersätts med nytt kokvatten. På så sätt får man bort eventuella rester av fagopyrin. Om man köper skalat bovete bör det inte finnas något fagopyrin kvar, men det är ändå bra att skölja det för säkerhets skull.

Det går även att tillreda och äta bovete RAW genom att blötlägga det över natten. Vid blötläggningen startar en process som gör att den skyddande hinnan runt fröet släpper. Det börjar då frisätta levande enzymer i tron om att det ska börja gro. Under den processen bryts antinutrienterna ner och näringsämnena aktiveras, vilket gör att kroppen lättare kan tillgodogöra sig dom. Börja med att avlägsna fagopyrinet. Lägg bovetet i en sil och slå över hett vatten, följt av att du sköljer det i kallt vatten. Lägg över bovetet i en skål, häll på vatten så att det täcks helt och blötlägg i ett dygn. Efter blötläggningen sköljer du av bovetet noga och därefter är det redo att ätas.

Helt bovete som tillreds genom kokning eller blötläggning kan t.ex. ersätta ris eller bulgur. Det är även gott att strö över salladen eller göra gröt av. Bovetemjöl är populärt för att baka bröd eller göra pannkakor med.

Att grodda bovete

Bovete går utmärkt att grodda och har ett högt näringsvärde och en god smak. Genom att grodda bovetekärnor ökar näringsvärdet mer än 20 gånger. Detta beror på den ökade biotillgänglighet av näringsämnena som sker genom groddningen. Hur du går tillväga kan du läsa i inlägget ”Så groddar du bovete”.

 

Här hittar du återförsäljare av:

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

3 tips för en välmående mage och tarm

3 tips för en välmående mage och tarm

- I betalt samarbete med Naturecan - Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Naturecan - En välfungerande mage och tarm lägger grunden för vår hälsa, så det är något som vi verkligen borde prioritera. Det finns även många faktorer som spelar en betydande roll...

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

6 Kommentarer

  1. Monika

    Jag bakar ofta bröd på bovete och det blir verkligen gott!

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Bovete är fantastiskt att baka med! 🙂

  2. Sandra Larsson

    Bovete är gott och jag blir inte lika tung i magen från vete.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Ja en fördel med bovete är att det är väldigt lättsmält.

  3. charlotta

    Såg din blogg om quinoapuffar och hur man gör egna. Kan man inte göra egna bovetepuffar? Och hur gör man i så fall.

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Det vet jag faktiskt inte har aldrig provat.:)

Trackbacks/Pingbacks

  1. Karamelliserat bovete så sagolikt gott mariasfeelinggoodlife.se - - […] Så rekommenderar jag att du klickar över till en jätteduktig bloggkollega till mig som heter passionforhalsa. Helt bovete brukar…

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...

Black week kampanjer

This will close in 0 seconds