– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Det finns mycket vi kan tacka kokosnöten för och alla livsmedel som den ger oss – kokosvatten, kokosmjölk, kokosvinäger, kokosmjöl, kokosflingor, kokoschips och inte minst den fantastiska kokosoljan. Av nektarn från kokospalmens blommor gör man dessutom det välsmakande kokossockret som är ett hälsosammare val än många andra sötningsalternativ.
Så gör man kokossocker
Kokossocker kommer från nektarn från kokospalmens blommor. Innan blommorna blivit kokosnötter tappas de på saven. Saven värms upp långsamt under omrörning i några timmar tills den nått en temperatur på cirka 80 grader. Därefter kristalliseras den och mals till kokossocker som får en karamellbrun färg. Genom det försiktiga behandlingssättet går inte näringen förlorad. Kokossockret är helt fritt från kemikalier och tillsatser. Det är ungefär lika söt som vitt socker och kan ersätta vanligt socker rakt av i all typ av matlagning och bakning. Smaken påminner om farin och har inte någon smak av kokos som man skulle kunna tro.
Näringen i kokossocker
Till skillnad från vitt socker, är kokossocker inte helt tomma kalorier. Man hittar bland annat näringsämnen som järn, zink, kalcium, kalium, kortkedjiga fettsyror, antioxidanter och en fiber känd som inulin (1). Enligt nutrition Research Institute (FNRI) (2) finns det även en anständig mängd fytonäringsämnen i kokossocker, speciellt polyfenoler i form av flavonoider och anthocyanidiner. Det gör kokossocker till ett bättre alternativ än vitt socker och många andra sötningsalternativ.
Kokossocker kan bidra till ett jämnare blodsocker
Kokossocker har ett GI-värde på ungefär 35, till skillnad från vitt socker som ligger på 97. Det betyder att kokossocker inte höjer blodsockret lika mycket som vitt socker. Kokossocker och kokosnektar innehåller som nämnt fibern inulin som ger en långsammare glukosabsorption, vilket har fördelar för att hålla blodsockret stabilt.
Forskning visar att inulin kan bidra till att minska absorptionen av glukos, och därmed hålla glukosnivåerna under kontroll (3). En studie som utfördes av Institutionen för biokemi och dietterapi vid Tabriz University of Medical Sciences Nutrition Research Center, visar att det kan vara ett alternativ av sötning vid typ 2-diabetes (4). Amerikanska Diabetesföreningen har även erkänt kokossocker som ett godkänt alternativ av sötning vid diabetes (5).
Godkänd sötning vid Paleokost
Om du äter Paleokost så är kokossocker ett alternativ av sötning som du kan använda dig av enligt Ultimate Paleo Guide (6). Det är dock ett gränsfall eftersom det är en bearbetad form av kokosnötblomman. Man tror dock att det kan ha använts under den paleolitiska tiden, vilket är en del av argumentet för varför det är ok vid paleokost. Kokossirap är kanske ännu lite närmare Paleo för den som håller en striktare Paleo-livsstil.
Bra för tarmfloran
Den vattenlösliga fibern inulin är inte bara bra för blodsockret, utan fungerar även som mat för de goda tarmbakterierna (7). På så sätt gynnar inulin en balanserad tarmflora, vilket har betydelse för vår mag- och tarmhälsa.
Ta det lugnt med sötning
Oavsett vilken sötning man använder så ska man aldrig överdriva intaget, utan äta med moderation. Kokossocker är inget undantag. Utan tvekan är det dock ett bättre alternativ till vitt socker och många andra sötningsalternativ. Jag vill även påpeka att kokossocker innehåller mer eller mindre lika mycket kalorier som vitt socker, så det har inga fördelar för viktkontroll, mer än att det inte höjer blodsockret lika mycket. Vill man ha en kalorifri sötning kan t.ex. sukrin eller fibersirap vara mer passande.
Återförsäljare av ekologiskt kokossocker hittar du här
Källor och Referenser:
(1) Coconut Sugar: Healthier Sweetener or Another Pretty Name for Sugar? http://www.huffingtonpost.com/jj-virgin/coconut-sugar-healthier-s_b_5669084.html
(2) FNRI health benefits of coconut suger – http://www.pca.da.gov.ph/coconutrde/images/sugarpdfs/TPTrinidad_FNRI.pdf
(3) The water-soluble extract of chicory reduces glucose uptake from the perfused jejunum in rats – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8814212
(4) Effects of high performance inulin supplementation on glycemic control and antioxidant status in women with type 2 diabetes.https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23641355
(5) American diabetes association -http://www.diabetes.org/food-and-fitness/food/what-can-i-eat/making-healthy-food-choices/coconut-palm-sugar.html?referrer=https://www.google.com/
(6) Ulitmate paleo guide, coconut suger – https://ultimatepaleoguide.com/is-coconut-sugarcoconut-nectar-paleo/
(7) Inulin and oligofructose: what are they – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10395607
Bra och intressant information!
Tack Fredrik!