Negativa joner får oss att må bra

by Mikaela Bjerring on 5 mars, 2016 · 3 comments

in Allergier - Astma, Alternativ medicin, Andningen - Syre, Blogg, Hälsa, Hem – Hushåll

Vi alla vet att vi mår så mycket bättre när vi får frisk luft. Speciellt när vi kommer utanför stadens stim, ut naturen, gärna nära berg och hav. Likaså efter ett regn och åska så känns luften alltid friskare. Detta beror på att luften är fylld med negativa joner som får oss att må bra.

Negativa joner i luften

Negativa och positiva joner i luften

Liksom de allra flesta biologiska aktiva ämnen innehåller luften positivt och negativt laddade joner. Allt levande påverkas av dessa joner. Om balansen är optimal så främjar det hälsan, fortplantning och resistens mot sjukdomar och mycket annat. Det gäller för allt levande – människor, djur och växtlighet.

Ett exempel på hur förändringar i jonladdningar påverkar oss är hur vi reagerar när vädret slår om. Innan ett åskväder brukar man kunna känna hur tung luften är. Vissa av oss blir då lite trötta, andra blir helt utmattade, en del drabbas av huvudvärk, migrän och andra psykiska och fysiska åkommor. Men efter att ovädret brutit ut och passerat så känns luften ren och frisk. Det är lätt att andas igen. Vad är det då som egentligen har hänt?

Jo, åskväder är ett utav flera sätt som naturen använder för att uppnå en laddningsbalans. Strax innan ett åskväder är luften fylld med en massa positiva joner. Det är det som vi upplever som att luften trycker. När det blixtrar och dundrar så frigörs samtidigt en stor mängd negativa joner och även en viss mängd ozon. Detta skapar även en elektrisk laddningsbalans i luften.

Om man t.ex. befinner sig på en strand belägen långt ifrån stan, så det är upp till 10.000 negativa joner per kubikcentimeter. Om man däremot befinner sig i en stad så kan det vara så låg som 100 negativa joner per kubikcentimeter. När det finns ett överskott av negativa joner upplever vi luften som frisk och stärkande som kommer med ett ökat välbefinnande (1).

För höga nivåer av positiva joner i luften är bland annat resultat av all modern teknologi. Elektronisk utrustning i vår omgivning såsom TV-apparater, datorer, mobiler, mikrovågsugnar, etc. Alltför hög nivå av positiva joner i luften känns tung och trög. Detta gör att man lätt känner sig trött (2).

För mycket positiva joner i kroppen kan orsaka problem, som bland annat allergier, ökad stress, oro, håglöshet och sömnstörningar. Det är därför viktigt att neutralisera dessa positiva joner i luften. Idag används även jonterapi i viss utsträckning inom sjukvården (3).

Att fylla på inomhusluften med negativa joner

Det är som sagt mycket i vår moderna levnadsstil som påverkar luftens jonladdning. Idag finns det luftrenare som ska utsöndra negativa joner som då bidrar till en bättre balans. Ett traditionellt sätt är att använda sig av en himalayasalt lampa även kallad saltsten lampa.

Himalayasalt lampa är inget medicinsk utrustning, utan ett hjälpmedel inom alternativ medicin. Vid t.ex. saltterapi, bioterapi och homeopati används saltlampan ofta som ett hjälpmedel vid  ett flertal hälsotillstånd kopplat till luftvägarna och det allmänna välbefinnandet. Saltlampan är gjord av en bit av Himalaya salt. Insidan är urholkad så ett värmeljus kan placeras inuti. Detta är just för att den anses utsöndra negativa joner och därmed förbättra luftens kvalité. En hypotes är att man med hjälp av en saltlampa kan få bättre och friskare luft inomhus.

Det finns dock väldigt lite vetenskaplig dokumentation som stödjer detta. Men så är ofta fallet inom alternativ medicin. Här går man istället efter erfarenhet av en lång traditionell och historisk användning. Ett av de största namnen bakom Himalayasaltets hälsofrämjande egenskaper är Peter Ferreira som är författare av  boken Water and Salt: The Essence of Life (Natural Resources Inc., 2003) där han beskriver himalayasaltets fördelar och dess förmåga att utsöndra negativa joner.

Förutom himalayasalt lampans potentiella luftförbättrande egenskaper ger den en levande ljuslågan liv åt den persikofärgade saltkristallen. Ett ett behagligt och trivsamt sken som oavsett sina hälsofördelar bidrar till välbefinnandet genom sitt härliga ljus och höga mysfaktor.

Återförsäljare av Himalayasalt lampa hittar du här

 

Himalayasalt lampa

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Malin mars 5, 2016 kl. 11:50

Intressant! Nu känner jag mig nyfiken på att läsa på mer om olika joner i luften. 🙂

Svara

2 Anja W mars 10, 2016 kl. 13:34

Så intressant! Ingen tvekan att man får mer energi och mår bättre när man kommer bort från stadsluften och all elektronik.

Svara

3 Yvonne mars 10, 2016 kl. 13:35

Saltlampan är super! Rekommenderas!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: