Negativa joner får oss att må bra

by Mikaela Bjerring on 5 mars, 2016 · 3 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Allergier - Astma, Alternativ medicin, Andningen - Luftvägarna, Blogg, Hälsa, Hushållsprodukter

Vi vet alla att man mår så mycket bättre när man får frisk luft. Speciellt när man kommer utanför stadens stim och ut i naturen, gärna nära berg och hav. Likaså efter ett regn och åska så känns luften alltid friskare. Detta beror på att luften då är fylld med negativa joner som får oss att må bra.

Negativa joner är bra för hälsan.

Negativa och positiva joner i luften

Liksom de allra flesta biologiska aktiva ämnen innehåller luften positivt och negativt laddade joner. Allt levande påverkas av dessa joner. Om balansen är optimal så främjar det hälsan, fortplantning och resistens mot sjukdomar och mycket annat. Det gäller för allt levande – människor, djur och växtlighet (1).

Ett exempel på hur förändringar i jonladdningar påverkar oss är hur vi reagerar när vädret slår om. Innan ett åskväder brukar man känna att luften är tung. Vissa av oss blir då lite trötta, andra blir helt utmattade, en del drabbas av huvudvärk/migrän eller andra psykiska och fysiska åkommor. Men efter att ovädret brutit ut och passerat så känns luften ren och frisk. Det blir lättare att andas och man mår bättre igen.

Vad är det då som egentligen har hänt? Jo, åskväder är ett utav flera sätt som naturen använder för att uppnå en laddningsbalans. Strax innan ett åskväder är luften fylld med en massa positiva joner. Det är det som vi upplever som att luften trycker. När det blixtrar och dundrar så frigörs samtidigt en stor mängd negativa joner och även en viss mängd ozon. Detta skapar en elektrisk laddningsbalans i luften.

Om man t.ex. befinner sig på en strand belägen långt ifrån stan, så det är upp till 10.000 negativa joner per kubikcentimeter. Om man däremot befinner sig i en stad så kan det vara så låg som 100 negativa joner per kubikcentimeter. När det finns ett överskott av negativa joner upplever vi luften som frisk och stärkande, vilket får oss att känna ökat välbefinnande (1).

För höga nivåer av positiva joner i luften är bland annat resultat av all modern teknologi. Elektronisk utrustning i vår omgivning såsom TV-apparater, datorer, mobiler, mikrovågsugnar, etc. bidrar till en hög nivå av positiva joner, vilket gör att man lätt känner sig trött (2). För mycket positiva joner kan bidra till problem, så som ökad stress, oro, håglöshet, depression och sömnstörningar. Samtidigt har man sett att negativa joner har en motsatt effekt och kan hjälpa mot dessa problem (3-9).

Att öka antalet negativa joner i omgivningen

Jonterapi och saltterapi genom saltrum och den traditionella saltlampan är exempel på olika sätt som man använder sig av inom alternativ medicin, friskvård och egenvård för att öka mängden negativa joner i inandningsluften.

Saltterapi sker i ett saltrum klätt med salt, från golv till tak. Luften i rummet blandas med mikroskopiskt finfördelad bergsalt. Saltet har stimulerande, antibakteriella och antifungala egenskaper och innehåller negativa joner. Saltrumsbehandling görs i syfte för att stödja andningsorganen, bidra till en positiv inverkan på nervsystemet, minska stress och förbättrar sömnen och ladda kroppen med negativa joner. Dessutom är det en unik och avkopplande upplevelse.

Saltlampa  är en egenvårdsprodukt och ett hjälpmedel inom alternativ medicin. Vid t.ex. saltterapi, bioterapi och homeopati används saltlampan ofta för att stödja det allmänna välbefinnandet och som ett hjälpmedel vid ett flertal hälsotillstånd kopplat till luftvägarna. Saltlampan är gjord av en bit av himalaya salt. Insidan är urholkad så ett värmeljus kan placeras inuti. Det finns även saltlampor som är elektriska. Saltlampan anses utsöndra negativa joner och därmed förbättra luftens kvalité. Meningen med saltlampan är att man ska få bättre och friskare luft i sitt hem. Olika exempel på sådana saltlampor kan du se här .

Saltlampor och saltterapi har en lång historisk och traditionell användning. En av de största förespråkarna av saltets hälsofrämjande egenskaper är Peter Ferreira som bl.a är författare av boken ”Water and Salt: The Essence of Life (Natural Resources Inc., 2003)”. Där beskriver han himalayasaltets fördelar för hälsan och dess förmåga att utsöndra negativa joner.

Förutom himalayasalt lampans potentiella luftförbättrande egenskaper ger även den levande ljuslågan liv åt den persikofärgade saltkristallen. Ett ett behagligt och trivsamt sken som oavsett sina hälsofördelar bidrar till välbefinnandet genom sitt härliga ljus och höga mysfaktor.Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 3 comments… read them below or add one }

1 Malin mars 5, 2016 kl. 11:50

Intressant! Nu känner jag mig nyfiken på att läsa på mer om olika joner i luften. 🙂

Svara

2 Anja W mars 10, 2016 kl. 13:34

Så intressant! Ingen tvekan att man får mer energi och mår bättre när man kommer bort från stadsluften och all elektronik.

Svara

3 Yvonne mars 10, 2016 kl. 13:35

Saltlampan är super! Rekommenderas!

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: