– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Quinoa är ett näringsrikt och proteinrikt frö som är en stapelvara i det Sydamerikanska köket. I det här receptet serveras den med några höstfavoriter – rostad pumpa och grönkål.
Ingredienser (4-6 portioner):
- 4 dl quinoa
- 8 dl vatten
- 1 msk buljong eller 1 tärning
- 1 mindre butternutpumpa
- 200 gram grönkål
- Lite olja (jag använde smakneutral kokosolja)
- Örtsalt
- Peppar
- 1/2 dl pumpakärnor
Dressing:
- 4 msk hampafröolja eller olivolja
- 2 msk äppelcidervinäger
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 tsk dijonsenap
- Svartpeppar
- Örtsalt
Topping: Groddar och/eller färska örter
Gör så här:
- Skölj grönkålen, ta bort den tjocka stammen och strimlar kålbladen.
- Koka upp vatten i en kastrull och lägg i grönkålen i ett par minuter så den får mjukna. Häll sedan över den i ett durkslag så att vattnet får rinna av och ställ åt sidan så länge.
- Sätt ugnen på 200 °C.
- Tvätta pumpan, dela den på längden och kärna ur. Skär pumpan i cirka 1 cm tjocka skivor och dela i bitar. Lägg pumpan på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ringla över lite olja, örtsalt och peppar. Rör runt så att oljan och kryddorna fördelas på alla bitar.
- Ställ in pumpan i mitten av ugnen i cirka 15 minuter, eller tills den är mjuk.
- Ta ut pumpan ur ugnen, lägg på grönkålen, strö över pumpakärnorna, rör om väl och ställ tillbaka i ugnen i cirka 5 minuter.
- Medan pumpan rostas i ugnen så gör du quinoan.
- Skölj quinoan noga i kallt vatten och låt rinna av.
- Mät upp 8 dl vatten i en kastrull, tillsätt buljongen och låt koka upp.
- När vattnet kokar häller du i quinoan, dra ner värmen och låter den sjuda i 15 minuter tills vattnet har kokat bort.
- Blanda ihop dressingen: Mät upp olja och och äppelcidervinäger i en skål. Tillsätt dijonsenap och pressa i vitlök. Smaka av med salt och peppar.
- Servera quinoan med den rostade pumpan och grönkålen. Ringla över dressing och toppa gärna med lite groddar och/eller färska örter.
Relaterade inlägg:
Låter riktigt gott! Mums 🙂
Riktigt gott Kerstin. 🙂