– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Vid stress påverkas flera kroppsprocesser och organ, samtidigt som kroppen förbrukar mer näringsämnen. För effektiv stresshantering bör man därför först och främst identifiera vad det är som höjer stressnivån och försöka eliminera eller reducera det så mycket det går. Därefter bör man även göra vissa livsstilsförändringar och fylla på med näring som hjälper kroppens återhämtning och balans. Här kommer jag att fokusera på olika näringsämnen och kosttillskott vid stress.
Mjölksyrabakterier
Mjölksyrabakterier bidrar till att de goda tarmbakterierna kan föröka sig och stödjer på så sätt en frisk och balanserad tarmflora. Stress påverkar förhållandena i tarmen i hög grad och därmed även tarmens bakterieflora. När vi stressar frisätts en hel rad hormoner och neurokemiska ämnen som har förödande konsekvenser för immunsystemets viktiga funktioner. Nästintill alla våra celler i kroppen är känsliga för dessa, men framförallt immuncellerna och tarmbakterierna som kan ta stor skada av höga nivåer av stressrelaterade neurohormoner som adrenalin och noradrenalin. Det är därmed av stor vikt att vi ser efter att vår mage och tarm är i bra balans.
C-vitamin
C-vitamin är en viktig vitamin för personer som stressar mycket eller drabbats av utmattning. Vid hög stress och utmattningstillstånd är ofta nivån av binjurhormon låg. C-vitamin spelar en stor roll för binjurens produktion av binjurehormon och binjurarna är därmed ett av de organ i kroppen som kräver mest C-vitamin i kroppen. Ett bra C-vitamintillskott innehåller även bioflavonoider eftersom det hjälper kroppen att ta upp och använda C-vitaminet rätt i kroppen.
B-vitaminer
B-vitaminer spelar en central roll vid stress och utmattningstillstånd. Det är vattenlösliga vitaminer som måste tillföras dagligen genom kosten. Stress gör att större mängder B-vitaminer förbrukas, samtidigt som B-vitaminerna kan öka motståndskraften mot stress. Alla B-vitaminer bidrar, men de främsta för binjurarna är B5, B6, B3 och B12-vitamin. B1-vitamin har en mentalt skyddande effekt mot nedstämdhet och B2-vitamin medverkar vid binjurens produktion av kortisol och noradrenalin.
Magnesium
Magnesium har en stor betydelse för en mängd viktiga kroppsprocesser och inte minst för att stödja kroppen vid stress. Magnesium förbrukas i mycket hög utsträckning när man stressar och behövs i cellen för att energi ska kunna produceras. Magnesium har även en stor betydelse för nervsystemets normala funktion och minskar frisättningen av stresshormoner i kroppen. Mineralet har förmågan att minska trötthet och utmattning, samtidigt som det hjälper oss att slappna av. Tillräckliga nivåer av magnesium kan även bidra till bättre sömn. Att kroppen får tillräckligt med återhämtning är en av de viktigaste faktorerna vid stresshantering.
D-vitamin
D-vitamin är unikt bland vitaminerna eftersom det även fungerar som en steroidhormon, precis som våra könshormoner östrogen och testosteron. D-vitamin påverkar därmed hälsan på många nivåer. Eftersom kroppen bara kan tillverka D-vitamin när vi vistas ute i starkt solljus under sommaren, är det viktigt att vi får i oss tillräckligt genom kosten. D-vitamin har bland annat stor betydelse för immunsystemets normala funktion, muskler, benstomme, tänder, celldelningsprocessen och hormonbalansen. Symptom vid brist kan vara nedsatt immunförsvar, trötthet, depression och skört skelett.
Adaptogener
Adaptogener är substanser som finns i vissa örter som gör att kroppen bättre kan skydda sig och anpassa sig vid olika stressfaktorer som kan orsakas av både yttre och inre påfrestningar. Dessa kan vara fysiologiska (externa), såsom köld, hetta, skador och åldrandet eller psykologiska (interna), såsom oro, stress och depression. Det kan även röra sig om kemiska påfrestningar och miljögifter. Dessa adaptogener hjälper då kroppen att bättre hantera stressen som uppstår. Det bidrar även till att förhindra att kroppen hamnar i ett utmattningstillstånd som ofta är följden efter långa stressperioder.
Kosttillskott vid stress:
Läs mer om stress och stresshantering här
0 kommentarer