– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Dessa glutenfria wraps är gjorda på pumpafrömjöl och andra fröer. Bröden är rika på fibrer, protein och tack vare fiberhusk och guarkärnmjöl blir dom mjuka och spänstiga i konsistensen. Riktigt goda att fylla med en fräsch sallad, grillade grönsaker eller något annat som man tycker är gott.

Ingredienser för glutenfria wraps (8 st):
- 3 dl vatten
- 4 msk chiafrön
- 2 msk linfrön
- 2 msk fiberhusk
- 1 tsk havssalt
- 1/2 tsk guarkärnmjöl eller xantangummi
- 1 3/4 dl pumpakärnprotein (samma sak pumpafrömjöl)
- 2 tsk bakpulver
- 2 msk smakneutral kokosolja
Så här gör du:
- Blanda ihop chiafröna, linfröna och fiberhusken med vattnet. Låt blandningen sedan svälla i cirka 10 minuter till en geléliknande konsistens.
- Ta en ny skål och blanda ihop havssalt, guarkärnmjöl, pumpafrömjöl och bakpulver.
- Tillsätt kokosoljan och de torra ingredienserna till fibermassan och blanda ihop med hjälp av degkrokar.
- Dela upp degen i 8 lika delar och kavla ut på bakplåtspapper till runda bröd. Du får plats med 2-3 bröd på varje plåt. Dom ska inte vara tjockare än ett par millimeter, så gör dom så tunna som du kan. Bröden kommer att svälla något under gräddningen.
- Grädda bröden i mitten av ugnen på 225 °C, i 6-9 minuter. Tiden kan variera något mellan olika ugnar så håll koll. Gräddas dom för länge blir dom hårda och torra.
- När dom har gräddat färdigt kan du låta dom svalna på ett galler.
Kort om pumpakärnprotein/pumpafrömjöl
Vid tillverkningen av pumpafröolja pressas oljan ut från fröna. Kvar blir en avfettad massa som man tar tillvara på för att göra pumpafrömjöl som även kallas pumpakärnprotein. Mjölet har alltså en låg fetthalt, men är rikt på protein, mer än 60 procent. Det finmalda mjölet har en riktigt god nötig smak. Passar utmärkt att använda vid bakning eller tillsätta i smoothies för att öka proteininnehållet.
Kort om guarkärnmjöl och xantangummi
Guarväxten räknas som en baljväxt och det är av guarväxtens frön som man gör guarkärnmjöl. Guarkärnmjöl har förmågan att svälla cirka åtta gånger sin storlek när den blandas med vätska. Det gör den till ett mycket bra stabiliserings- och förtjockningsmedel för såser och bakverk. Guarkärnmjöl är även mycket användbart vid glutenfri bakning för att få en bra konsistens.
Xantangummi framställs ur glukos som genomgår en jäsningsprocess och därefter mals till ett fint pulver. Xantangummi används precis som guarkärnmjöl som stabiliserings- och förtjockningsmedel. Vid glutenfri bakning ger det bröd och bakverk en mer elastiskt och fastare konsistens. Det har alltså liknande egenskaper som gluten och man behöver ytterst lite. Xantangummi kan som nämnt ovan bytas ut mot guarkärnmjöl.
Relaterade inlägg:
Ser ju jättegoda ut! 🙂
Tack! Dom blev väldigt goda. 🙂
Dom ska jag testa att göra. 🙂 Tack för receptet!
Varsågod och vad trevligt! 🙂
Detta är ett recept i min smak! Tack! <3
Vad trevligt!:)
De ser supergoda ut, undrar om de passar en diabetiker, med tanke på xantangummit
Vet någon näringsvärdet på dessa wraps, Hade varit super om det fungerar, svårt och hitta bra mat som inte påverkar sockermängden i blodet
Tack! 🙂
Xantangummi har en blodsockersänkande effekt, men jag vet dock inte vilken mängd man måste få i sig för att det ska påverka blodsockret. Det är ju väldigt lite i det här receptet. Jag skulle dock ändå råda dig att fråga din läkare om det är ok eller inte.