Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Hampamjölk är riktigt gott och dessutom busenkelt att göra själv. Hampafröna som man gör mjölken av är väldigt näringsrika och proteinrika, med en bra balans mellan de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. Dom har dessutom en mild och riktigt god nötaktig smak.

Recept på hampamjölk

Detta behöver du:

Gör så här:

  1. Blötlägg hampafröna över natten.
  2. Häll av vattnet som fröna varit blötlagda i och skölj av dom. Lägg över hampafröna i en mixer och tillsätt övriga ingredienser.
  3. Mixa allt tills hampafröna har finfördelats ordentligt.
  4. Sila vätskan genom en nötmjölkspåse och ner i en skål.
  5. Häll upp hampamjölken på en flaska och förvara kallt. Mjölken håller sig bra i kylskåp i cirka 5 dagar.

Kort om hampafrön

Hampafrönas fantastiska näringsinnehåll gör det till en riktig superfood. Fröna är rika på de essentiella fettsyrorna omega-6 och omega-3 i proportionerna 3:1, vilket gjort att världshälsoorganisationen har erkänt hampa som ett livsmedel för optimal balans mellan omega-3 och omega-6. Det är därmed ett utmärkt livsmedel att inkludera i sin kost för att få i sig de viktiga fettsyrorna. Fröna innehåller även växtsteroler som bland annat är bra för vår hud. De är dessutom väldigt rika på alla essentiella aminosyror, vilket gör fröet till en bra och ren vegetabilisk proteinkälla. Hampafröet innehåller även rikligt med fibrer och en betydande mängd E-vitamin, kalium, fosfor och magnesium.

Hampafröna har ett hårt skal som man avlägsnar innan man äter dom, men det finns redan skalade hampafrön att köpa. Hampamjöl och hampaprotein framställs oftast av hela frön inklusive skal. Skalade hampafrön har en nötaktig mild smak som är riktigt angenäm, vilket gör det till ett mycket användbart livsmedel. Du kan till exempel strö fröna över salladen, gröten, tillsätta i smoothies eller använda i diverse maträtter.

 

Relaterade inlägg:

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

4 Kommentarer

  1. Eva

    Det ska jag prova! Låt ju både gott och enkelt. Sen är det ju roligt att prova något nytt 🙂

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Hampamjölk är riktigt gott, så det tycker jag absolut su ska prova.

  2. Simon

    Hej,
    Jag har gjort hampamjölk tre gånger nu, och den första gången hade jag inga problem men de senaste två gångerna har mjölken sedan skitat sig i flaskan. Jag vet inte riktigt vad jag gjorde annorlunda – om jag gjorde något annorlunda. Vet du hur man ska göra för att undvika att den skiktar sig?

    Svara
    • Mikaela Bjerring

      Du kanske inte mixade hampafröna lika länge dom andra gångerna? Att den siktar sig gör ju inte mjölken dålig, bara att skaka innan användning. Men prova att mixa lite längre nästa gång. 🙂

Lämna ett svar till Eva Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Kategorier

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och reducera tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera normalt och effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close