– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Kokosoljan har under årtusenden varit en del av den vardagliga kosten i många länder och kulturer. I västvärlden har oljan dock först fått den uppmärksamhet den förtjänar på senare år. Genom studier har man sett att kokosolja har många fördelar för hälsan och därmed kan vara ett bra fett att inkludera i sin kost.
Vad är kokosolja?
Kokosolja framställs från kokosnötens innanmäte. Först pressas/centrifugeras köttet för att få ut den fettrika kokosmjölken, därefter utvinns fettet ur mjölken via olika metoder. Kokosfett av bra kvalité har en ren vit färg. Vid temperaturer under 25 grader har fettet en fast form, och vid temperaturer över blir det flytande. Kokosolja består till störst del av medellånga mättade fettsyror, där laurinsyra dominerar. Den har en lång hållbarhet och är mycket stabil vid upphettning, vilket gör det till ett bra fett för matlagning. Kokosolja har också visat sig producera mycket mindre aldehyder vid upphettning jämfört med andra matfetter så som majsolja, olivolja, solrosolja och smör (1).
Fettsyrorna i kokosolja
Medellånga fettsyror (MCT) delas in i fyra grupper baserat på fettsyrans kollängd:
- Kapronsyra – 6 kolatomer (C6)
- Kaprylsyra – 8 kolatomer (C8)
- Kaprinsyra – 10 kolatomer (C10)
- Laurinsyra – 12 kolatomer (C12)
Kroppen bryter ner MCT (medellånga mättade fettsyror) annorlunda än LCT (långa mättade fettsyror). Fett som tas upp i kroppen måste normalt blandas med galla från gallblåsan och sen med hjälp av pankreasenzymer brytas ner i matsmältningssystemet. MCT behöver varken enzymer eller galla (2). När dessa fettsyror tas upp i tarmen transporteras dom med blodet direkt till levern där de omvandlas till ketoner. Levern släpper sedan tillbaka ketonerna i blodet där dom transporteras vidare runt i kroppen och används som energi.
Hälsosamma fördelar av MCT enligt studier
Ju kortare kolkedja, ju mer effektivt omvandlas fettsyrorna till ketoner som i sin tur blir en energikälla. Kokosolja eller MCT-olja kan därmed stödja kroppens energiomsättning, sköldkörtelns normala funktion och bidra till ökad fettförbränning enligt studier (3). Fettsyrorna kan på så sätt också vara gynnsamma för viktkontroll. Eftersom ketoner producerar mycket mindre reaktiva syreradikaler (ROS) när de metaboliseras för att producera ATP, är de många gånger att föredra som energikälla framför glukos (4).
En stor del av hjärnan består av fettsyror. Det betyder att hjärnan behöver en stadig leverans av fett genom kosten för att fungera optimalt. Eftersom medellånga fettsyror effektivt kan passera blod-hjärnbarriären kan de ge hjärnan bränsle, skydda den och främja de kognitiva funktionerna enligt studier (5).
MCT gynnar tillväxten av goda bakterier i mage och tarm, och kan därmed bidra till att stödja en balanserad tarmflora. I sin tur har en hälsosam tarmflora betydelse för matsmältningen, näringsupptaget, energiförbrukningen och hälsan i helhet (6).
Andra studier (7) har visat att MCT kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom och utvecklingen av metabola syndromet. Detta beror på att fettsyrorna är lätta för kroppen att använda som energi, samt att de är lättsmälta, antiinflammatoriska och gynnar viktkontroll.
Medellånga fettsyror kan även ge ett bra skydd mot infektioner eftersom de har antibakteriella, antivirala och antifungala egenskaper. Här är det främst laurinsyra som står för den förmågan, men till viss del även kaprinsyra och kaprylsyra. På så sätt kan de hjälpa kroppens motstånd mot patogena bakterier, virus och svampar. Det betyder att MCT även stödjer kroppens immunsystem (8).
Kroppen behöver fett
Kroppen behöver fett för att kunna fungera och rätt sorts fett. Alla våra cellers membran består till stor del utav fett. Kvaliteten på fettet påverkar hur effektivt cellen kan släppa in näringsämnen och släppa ut slaggprodukter. Fett ingår även i alla hormoner och är särskilt viktigt för hjärnan och nervsystemet. Hur mycket fett man behöver beror på hur stor energiförbrukning man har.
Att välja rätt kokosolja
Bra kokosolja ska inte förväxlas med det härdade kokosfettet (den i silverförpackning), utan se till att du väljer en så obehandlad kokosolja som möjligt. Det är kallpressad kokosolja som har de nyttigaste egenskaperna, eftersom den har kvar sina ursprungsämnen av antioxidanter, vitaminer, mineraler och fettsyror. För matlagning kan man även använda sig av smakneutral kokosolja som är renad från smak och doft, men som fortfarande innehåller samma fettsyror som den kallpressade. Det är viktigt att tänka på att kokosolja inte ersätter de essentiella fettsyrorna Omega-3 och Omega-6. De verkar dock ha den unika egenskapen att öka upptaget och utnyttjandet av de essentiella fettsyrorna i kroppen (9).
Återförsäljare av kokosolja hittar du här
Källor och Referenser:
(1) Demontfort University: http://www.dmu.ac.uk/about-dmu/news/2015/july/dmu-research-on-healthiest-cooking-oils-revealed-on-bbcs-trust-me,-im-a-doctor.aspx
(2) ”The healing miracle of coconut oil”, Bruce Fife, 2001
(3) Dietary medium-chain triacylglycerols suppress accumulation of body fat in a double-blind, controlled trial in healthy men and women. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11694608
(4) Medium- versus long-chain triglycerides for 27 days increases fat oxidation and energy expenditure without resulting in changes in body composition in overweight women. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12532160
(5) Optimizing diagnosis and managementin mild to moderate alzheimers disease – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3437664/
(6) MCT oil health benefits: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/08/22/mct-oil-health-benefits.aspx
(7) Medium-chain fatty acids: Functional lipids for the prevention and treatment of the metabolic syndrome – http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S104366180900276X?np=y
(8) Antimicrobial property of lauric acid against Propionibacterium acnes: its therapeutic potential for inflammatory acne vulgaris. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19387482
(9) ”Coconut: In support of good health in the 21st century”, Mary G. Enig, 1999.
0 kommentarer