Kokosoljan är hälsosam av flera anledningar

av | mar 22, 2013 | Hälsa, Kost & Näring | 0 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –

Kokosoljan har under årtusenden varit en del av den vardagliga kosten i många länder och kulturer. I västvärlden har oljan dock först fått den uppmärksamhet den förtjänar på senare år. Genom studier har man sett att kokosolja har många fördelar för hälsan och därmed kan vara ett bra fett att inkludera i sin kost.

Kokosoljan är hälsosam av flera anledningar

Vad är kokosolja?

Kokosolja framställs från kokosnötens innanmäte. Först pressas/centrifugeras köttet för att få ut den fettrika kokosmjölken, därefter utvinns fettet ur mjölken via olika metoder. Kokosfett av bra kvalité har en ren vit färg. Vid temperaturer under 25 grader har fettet en fast form, och vid temperaturer över blir det flytande. Kokosolja består till störst del av medellånga mättade fettsyror, där laurinsyra dominerar. Den har en lång hållbarhet och är mycket stabil vid upphettning, vilket gör det till ett bra fett för matlagning. Kokosolja har också visat sig producera mycket mindre aldehyder vid upphettning jämfört med andra matfetter så som majsolja, olivolja, solrosolja och smör (1).

Fettsyrorna i kokosolja

Medellånga fettsyror (MCT) delas in i fyra grupper baserat på fettsyrans kollängd:

  • Kapronsyra – 6 kolatomer (C6)
  • Kaprylsyra – 8 kolatomer (C8)
  • Kaprinsyra – 10 kolatomer (C10)
  • Laurinsyra – 12 kolatomer (C12)

Kroppen bryter ner MCT (medellånga mättade fettsyror) annorlunda än LCT (långa mättade fettsyror). Fett som tas upp i kroppen måste normalt blandas med galla från gallblåsan och sen med hjälp av pankreasenzymer brytas ner i matsmältningssystemet. MCT behöver varken enzymer eller galla (2). När dessa fettsyror tas upp i tarmen transporteras dom med blodet direkt till levern där de omvandlas till ketoner. Levern släpper sedan tillbaka ketonerna i blodet där dom transporteras vidare runt i kroppen och används som energi.

Kokosolja nyttigt

Hälsosamma fördelar av MCT enligt studier

Ju kortare kolkedja, ju mer effektivt omvandlas fettsyrorna till ketoner som i sin tur blir en energikälla. Kokosolja eller MCT-olja kan därmed stödja kroppens energiomsättning, sköldkörtelns normala funktion och bidra till ökad fettförbränning enligt studier (3). Fettsyrorna kan på så sätt också vara gynnsamma för viktkontroll. Eftersom ketoner producerar mycket mindre reaktiva syreradikaler (ROS) när de metaboliseras för att producera ATP, är de många gånger att föredra som energikälla framför glukos (4).

En stor del av hjärnan består av fettsyror. Det betyder att hjärnan behöver en stadig leverans av fett genom kosten för att fungera optimalt. Eftersom medellånga fettsyror effektivt kan passera blod-hjärnbarriären kan de ge hjärnan bränsle, skydda den och främja de kognitiva funktionerna enligt studier (5).

MCT gynnar tillväxten av goda bakterier i mage och tarm, och kan därmed bidra till att stödja en balanserad tarmflora. I sin tur har en hälsosam tarmflora betydelse för matsmältningen, näringsupptaget, energiförbrukningen och hälsan i helhet (6).

Andra studier (7) har visat att MCT kan minska risken för hjärt-kärlsjukdom och utvecklingen av metabola syndromet. Detta beror på att fettsyrorna är lätta för kroppen att använda som energi, samt att de är lättsmälta, antiinflammatoriska och gynnar viktkontroll.

Medellånga fettsyror kan även ge ett bra skydd mot infektioner eftersom de har antibakteriella, antivirala och antifungala egenskaper. Här är det främst laurinsyra som står för den förmågan, men till viss del även kaprinsyra och kaprylsyra. På så sätt kan de hjälpa kroppens motstånd mot patogena bakterier, virus och svampar. Det betyder att MCT även stödjer kroppens immunsystem (8).

Kroppen behöver fett

Kroppen behöver fett för att kunna fungera och rätt sorts fett. 
Alla våra cellers membran består till stor del utav fett. Kvaliteten på fettet påverkar hur effektivt cellen kan släppa in näringsämnen och släppa ut slaggprodukter. Fett ingår även i alla hormoner och är särskilt viktigt för hjärnan och nervsystemet. Hur mycket fett man behöver beror på hur stor energiförbrukning man har.

Kokosolja hälsa

Att välja rätt kokosolja

Bra kokosolja ska inte förväxlas med det härdade kokosfettet (den i silverförpackning), utan se till att du väljer en så obehandlad kokosolja som möjligt. Det är kallpressad kokosolja som har de nyttigaste egenskaperna, eftersom den har kvar sina ursprungsämnen av antioxidanter, vitaminer, mineraler och fettsyror. För matlagning kan man även använda sig av smakneutral kokosolja som är renad från smak och doft, men som fortfarande innehåller samma fettsyror som den kallpressade. Det är viktigt att tänka på att kokosolja inte ersätter de essentiella fettsyrorna Omega-3 och Omega-6. De verkar dock ha den unika egenskapen att öka upptaget och utnyttjandet av de essentiella fettsyrorna i kroppen (9). 

 

Återförsäljare av kokosolja hittar du här

 

Källor och Referenser:

(1) Demontfort University: http://www.dmu.ac.uk/about-dmu/news/2015/july/dmu-research-on-healthiest-cooking-oils-revealed-on-bbcs-trust-me,-im-a-doctor.aspx

(2) ”The healing miracle of coconut oil”, Bruce Fife, 2001

(3) Dietary medium-chain triacylglycerols suppress accumulation of body fat in a double-blind, controlled trial in healthy men and women. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11694608

(4) Medium- versus long-chain triglycerides for 27 days increases fat oxidation and energy expenditure without resulting in changes in body composition in overweight women. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12532160

(5) Optimizing diagnosis and managementin mild to moderate alzheimers disease – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3437664/

(6) MCT oil health benefits: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/08/22/mct-oil-health-benefits.aspx

(7) Medium-chain fatty acids: Functional lipids for the prevention and treatment of the metabolic syndrome – http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S104366180900276X?np=y 

(8) Antimicrobial property of lauric acid against Propionibacterium acnes: its therapeutic potential for inflammatory acne vulgaris. – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19387482

(9) ”Coconut: In support of good health in the 21st century”, Mary G. Enig, 1999.

 

Relaterade inlägg:

Dela gärna

Följ på sociala medier

Du kanske även gillar detta

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

Fördelarna med att torrborsta kroppen regelbundet

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Du kanske har hört talas om torrborstning, men inte riktigt vet varför man bör göra det? Här följer om 6 fantastiska fördelar med att torrborsta kroppen och hur du går till väga steg för steg. Vad är...

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

Matig sallad med rårivna rödbetor och dijonvinägrett

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Rödbetan är verkligen en fantastisk rotfrukt som kan tillagas på en mängd olika sätt. Inte minst är den riktigt god att avnjuta rå. Här följer ett enkelt recept för en matig sallad med rårivna...

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

6 vanliga tecken på D-vitaminbrist

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - D-vitamin är känt som vårt solskensvitamin som vi själva kan producera på sommaren när solen står tillräckligt högt. Dessvärre är det inte möjligt på vår nordliga breddgrad under vinterhalvåret. Så...

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

Lymfsystemet – det bästa man kan göra och det sämsta

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Weightworld - Lymfsystemet har en stor betydelse för vår hälsa och är därmed något som vi bör ge lite extra uppmärksamhet till. Det är även ett kroppssystem som vi själva kan påverka på många sätt....

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring - Passion för hälsa

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och är utbildad kost- och näringsterapeut. Jag har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer

HÄLSOARKIV

KATEGORIER

Kampanjer för hälsokost och kosttillskott

Populära inlägg

Så gör du gua sha för hårbottnen

Så gör du gua sha för hårbottnen

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore och Lyko - Vid det här laget har du säkert redan hört om alla fördelar med att använda gua sha i din hudvårdsrutin. Men det är också ett riktigt bra verktyg för att stimulera cirkulationen i hårbottnen som...

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

Glutation – Kroppens kraftfullaste antioxidant

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com och Svensk hälsokost - Glutation är kroppens kraftfullaste antioxidant. Den har till uppgift att skydda cellerna och behövs för leverns reningsfunktion. Det är ett ämne som kroppen själv kan producera,...

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

Gua sha för ansiktet, halsen och dekolletaget

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore, Meds, Lyko och Svensk hälsokost - Gua sha-massage brukar ibland kallas för “The Eastern Facelift”, eftersom man ser en påtaglig skillnad direkt och ännu mer på lång sikt. Det hjälper även till att lösa upp...

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

Hydroxyapatit istället för fluor i tandkräm

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com -  Fluor tillsätts i munvårdsprodukter för att förhindra kariesangrepp. Du har säkert också hört att det är det enda som skyddar dina tänder. Men i dag har vi faktiskt ett alternativ till fluor,...

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

Så länge räcker ditt lagrade D-vitamin

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost - Vår största källa till D-vitamin är som känt solen. Men hur länge räcker den mängd D-vitamin som vi lagrar från solexponering? Och när kan vi egentligen bilda D-vitamin genom solens strålar? Dom...