Så testar du ditt balanssinne

by Mikaela Bjerring on 5 oktober, 2015 · 1 comment

in Blogg, Muskler – Skelett – Leder, Träning, Träningsredskap, Vardagsmotion

Träning är en självklarhet för en hälsosam livsstil och leder till bättre livskvalité på många sätt. Att både vår fysiska- psykiska hälsa förbättras när vi är fysiskt aktiva vet nog de flesta – en kombination av konditionsträning och styrketräning, men även att vi tränar balansen är av stor betydelse.

En balansplatta hjälper dig träna balanssinnet

Fördelar med balansträning

Det finns en mängd hälsofördelar med balansträning – Du ökar din smidighet, förebygger skador, får bättre hållning och du blir starkare. Du får även bättre kontroll över din kropp samtidigt som du tränar upp din koncentrationsförmåga. Ett bra balanssinne gör även att du kan utföra dina träningsövningar på ett korrekt sätt vilket gör dom mer effektiva och risken för skador blir mindre.

Som allt annat så måste balanssinnet underhållas och tränas för att bevaras och förbättras. Detta är något som har stor betydelse både i yngre och äldre ålder. Balansträning stärker och tränar upp de små stabiliserande musklerna i kroppen. Dina leder blir starkare, smidigare och du får en bättre ledbelastning.

Testa din balans

Du kan testa din balans genom stå på ett ben och blunda. Försök att stå kvar utan att sätta ner foten eller röra dig. Kan du stå kvar i 60 sekunder har du bra balans. Om inte är det hög tid att få in balansträning i din vardag – med fem minuter balansträning om dagen märker du resultat redan efter några veckor.

Hur tränar man upp balansen?

Balanssinnet kan tränas upp genom att man utför olika balansövningar. Yoga är till exempel en mycket effektiv träningsform för att träna balanssinnet, men är du ingen yogafantast så finns det en rad alternativa metoder. En av de mest uppskattade metoderna är att använda sig av en balansboll som redskap.

En balansplatta eller balansboll är ett effektivt redskap som du använder för att utföra olika övningar. Det är inte bara effektivt för att träna balansen, utan även för koordination, styrka och cirkulation. Det ger också en rätt så heltäckande träning då man stärker anklar, knän, lår, rumpa, höfter, mage och rygg.

Återförsäljare av balansplatta hittar du här

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Sandra oktober 9, 2015 kl. 13:14

Jag gjorde testet och behöver definitivt öva upp min balans 🙂 Trodde inte att det var så dåligt 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: