Holistisk hälsa

Kost & Näring

Träning & Återhämtning

EKO & Hållbart

Inspirationsbrev!

hälsotips och erbjudanden direkt i mailen!

 

Kampanjer på passion för hälsa

Detta händer i kroppen när du badar i bikarbonat

av | maj 12, 2016 | Fysisk hälsa, Hälsa, Kroppsvård & skönhet, Stresshantering | 19 Kommentarer

– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost och Cool stuff –

I Japan och även i andra delar av världen är det vanligt att göra hälsokurer i form av koldioxidbad. Anledningen är att en viss del av koldioxiden kan tas upp av kroppen via huden. Blodkärlen vidgas, blodcirkulationen ökar och mer syre kan transporteras till kroppens vävnader. När bikarbonat löses i vatten bildas koldioxid, vilket gör att man kan få samma effekt som vid ett koldioxidbad när man tillsätter bikarbonat i badvattnet.

Detta händer i kroppen när du badar i bikarbonat

Koldioxidbad som hälsokur

Koldioxidbad erbjuds ofta på olika spa-anläggningar och hälsohem. Antingen i form av naturligt varma källor som innehåller koldioxid eller i speciella bad där man tillsätter koldioxid till vattnet. Eftersom bikarbonat innehåller stora mängder koldioxid kan man göra ett egentillverkat koldioxidbad genom att tillsätta bikarbonat.

När vi andas tas syre upp från inandningsluften och förs vidare till kroppens celler. Restprodukten blir koldioxid som kroppen sedan transporterar ut. Så varför skulle vi då vilja tillföra koldioxid om det är något som kroppen vill göra sig av med? Jo, koldioxid är nämligen inte bara en restprodukt utan fyller även ett antal funktioner i kroppen innan den transporteras ut. Koldioxid bidrar till att vidga blodkärlen och luftvägarna, cirkulationen ökar och då kan syret lättare och effektivare transporteras till kroppen celler. Därefter transporteras koldioxiden ut ur kroppen med utandningsluften. Som med allt annat behöver vi balans mellan olika ämnen. I det här fallet balans mellan syre och koldioxid. Ökat syreupptag reducerar kroppens försurning, minskar känslor av oro, nervositet, ger mer energi, bättre koncentration och bidrar till ett ökat välbefinnande.

Orsak till obalans mellan syre och koldioxid

Den största anledningen till att vi får en obalans i syre- och koldioxidbalansen är att vi andas fel, stressar för mycket, sover dåligt, äter en obalanserad kost, infektioner etc. När vi är stressade andas vi ytligt och snabbt. Vi andas dessutom med bröstet istället för med diafragma/mage. Det betyder att vi försöker tvinga in en massa luft snabbt, men blodkärlen och luftvägarna dras samman. Vi får alltså dålig syresättning av cellerna i kroppen. En bra syresättning har stor betydelse för vår prestation, ämnesomsättning, energiproduktion, för ett normalt immunsystem och för att alla kroppens celler ska må bra.

Att göra koldioxidbad med bikarbonat

Du har redan läst om många fördelar med att tillföra kroppen koldioxid. Koldioxidbad är även något som ofta används vid psoriasis (1) och som kan förbättra dålig blodcirkulation (2). Har du en stel och värkande kropp så kan ett varmt bad med bikarbonat göra susen. Bikarbonatbad är även rena skönhetskuren och har en utrensade effekt på huden, samtidigt som det gör den härligt mjuk och len.

Om din hud har en tendens att bli irriterad efter rakning kan bikarbonat komma till din räddning. Blanda bikarbonat med lika delar vatten och låt blandningen torka på huden 5-10 minuter. Skölj sedan av med kallt vatten. Den bikarbonat som du bör använda är ren bikarbonat som är ämnad för hår- och hudvård, som garanterat är fri från aluminium.

Dosering av bikarbonat till bad

 • Till ett halvfullt badkar tillsätter du 1 dl bikarbonat och badar i ca 20 minuter.
 • Till fotbad tillsätter du 1 matsked till ca 5 liter vatten och låter fötterna vara i ca 20 minuter.

För dig som inte har badkar

För dig som inte har badkar kan jag rekommendera badbaljan för vuxna. En lösning som blev min egen räddning eftersom lägenheten jag bor i saknar badkar. Det är ett portabelt badkar som är bekvämt och tillräckligt stort för en vuxen och finns att köpa i flera färger. Med badbaljan medföljer en avloppsslang som är fäst i badbaljans underkant, vilket gör den lätt att tömma. Du ställer helt enkelt badbaljan i närheten av ett avlopp i badrummet. En fantastisk lösning när man inte har badkar, men ändå vill kunna njuta av renande och avslappnande bad. Badbaljan är nätt och kompakt. Den får även plats i små badrum och är lätt att flytta runt då den bara väger ca 5 kilo. Återförsäljare av badbaljan hittar du här.

 

Återförsäljare av bikarbonat ämnad för hud- och hårvård hittar du här

 

Relaterade inlägg:

 

Följ mig på Instagram för mer inspiration för en hälsosam livsstil.

Gilla/följ mig på Facebook där jag fyller flödet med nya inlägg och gamla favoriter.

Du kan även följa mig på Bloglovin och Pinterest där du kan spara inlägg som är intressanta för dig.

19 Kommentarer

 1. Maria

  Bikarbonatbad är så härligt. Kan absolut rekommendera det av erfarenhet.

  Svara
  • Filip

   Hej ! Är det någon speciell bikarbonat som jag kan använda till bad ? Eller är det bara vanlig bakpulver?

   Mvh Filip

  • Mikaela Bjerring

   Du ska inte använda bakpulver, utan ren bikarbonat ämnad för hudvård eller matlagning. Bikarbonat som säljs som en städprodukt kan innehålla rester av aluminium så det vill du inte ha.

 2. Lena H

  Ska absolut prova 🙂

  Svara
 3. Monica Hansson

  Dricker ½ tsk bikarbonat i vatten varje morgon. Det lättar min andning för jag har problem med pollen. När jag dricker bik.vatten på morgonen så märker jag även att jag inte är hungrig förrän 2-3 timmar senare, så numera blir det brunch och det funkar jättebra. I övrigt har jag bikarbonat i tvätt o städ och är jättenöjd. Ättika används flitigt oxå i städ o tvätt (sköljmedel). Fungerar fin-fint.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Underbart! Ja, bikarbonat är bra till mycket det 🙂

 4. Annika

  Tvättar mitt ansikte dagligen med bikarbonat, så bra!

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Ja, bikarbonat är fantastiskt för att tvätta ansiktet, håret och hela kroppen med.

 5. Marianne Perrin

  Jag önskar prenumerera på nyhetsbrev.

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Då lägger jag till din e-mail på nyhetsbrevet.

 6. Malin

  Hej, jag är kraftigt försurad och tänkte börja med bikarbonat. Hoppas bara jag tål det eftersom jag normalt inte tål kemikalier utan bara organiska preparat. Min fråga är hur ofta man ska göra fotbaden/baden? Kan man köra en gång i veckan i ett par månader? Eller kan det vara farligt om man kör så ofta? Vad kan bieffekter vara om man får för mycket exponering för bikarbonaten så att säga? Hälsn Malin

  Svara
  • Mikaela Bjerring

   Bikarbonat är en naturlig produkt. Det är ett ämne som finns i naturen och det är även ett ämne som kroppen själv produceras. Det innehåller alltså inga kemikalier. Se bara till att du använder en ren bikarbonat som typ den jag länkar till i inlägget. Man brukar inte rekommendera mer än högst 2 gånger i veckan. Du kan börja med att göra varannan vecka.

  • Malin

   Tack för snabbt svar! Ska börja med fotbaden. Vet du om det är mindre hälsosamt att använda plastbehållare för det varma vattnet vid fotbad? Att plasten lakar ut kemikalier som kroppen tar upp till skillnad från ex ett fotbad i porslin. Undviker plast i matlagningen av den anledningen.

  • Mikaela Bjerring

   Om du hittar en i bioplast så är det ingen risk för att plasten lakar ut kemikalier och hormonstörande ämnen. Glas och porslin är ju bra material, men kan vara otympligt och svårt att hitta som passar för fotbad. Rostfritt stål kan ju vara ett alternativ annars.

  • Malin

   Återigen tack för ett bra tips!

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Mikaela Bjerring

Jag som skriver heter Mikaela Bjerring och bor i Malmö. Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på en antiinflammatorisk livsstil. Läs mer om mig här

Hälsoarkiv

Bloggarkiv

Annonser

Facebook

Antiinflammatorisk kost

Kronisk inflammation är starkt förknippat med autoimmuna och kroniska sjukdomar. Genom rätt kostval och livsstil kan vi hjälpa oss själva till bättre hälsa och förebygga framtida hälsoproblem. Läs mer…

Höja serotoninet naturligt

Serotoninets funktion i kroppen är starkt förknippat med välbefinnandet och humöret. Vi måste helt enkelt ha en bra balans av denna betydelsefulla signalsubstans i kroppen för att må bra. Läs mer

Stödja lymfsystemet

Lymfsystemet är kroppens reningsverk och ansvarar för att transportera bort avfall från vävnader och mjukdelar. Det är en mycket viktig del av vårt cirkulationssystem och immunsystem. Läs mer

L-lysin vid munsår

Munsår som orsakas av herpesviruset är ofarligt, men det kan vara både besvärande och pinsamt. Genom studier har man sett att aminosyran L-lysin potentiellt kan minska antalet utbrott och tiden som munsåret är aktivt. Läs mer

Stödja immunförsvaret

Det finns mycket man kan göra för att stödja sitt immunsystem så det kan fungera effektiv. På så sätt ger man kroppen bra förutsättningar för att kunna strida tillbaka mot inkräktande virus och bakterier. Läs mer…

Stödja tarmfloran och maghälsan

Att magen och tarmsystemet fungerar optimalt och att tarmfloran är i balans är A och O för en bra hälsa. Det påverkar i hög grad immunsystemets utveckling och funktion. Det minskar även risken för  en rad hälsoproblem. Läs mer

Close