– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Svensk hälsokost –
Lider du av återkommande spänningshuvudvärk eller migrän? Då är det mycket möjligt att det är magnesiumbrist som spökar. Studier visar nämligen att magnesium kan spela en betydande roll för att förebygga och lindra migränattacker.
Lite kort om migrän
Migrän är en utbredd folksjukdom som cirka 1 miljon svenskar lider av. I genomsnitt drabbas de som har migrän med 1,3 migränanfall i månaden. Ungefär 400 000 personer drabbas extra hårt med migränattacker 4-5 gånger i månaden. Migrän anses vara ett tillstånd där problemet grundar sig i centrala nervsystemet. Ett fel i nervsystemet som ger en överkänslighet för nervsignaler. Sekundärt påverkar det även blodkärlen.
Magnesiumets betydelse vid migrän
Magnesium kan påverka både funktionen av serotoninreceptorer, samt produktionen och användningen av neurotransmittorer. Det har visat sig spela en viktig roll vid förebyggande och lindring av migrän. Man har även sett att magnesiumbrist är vanligt hos individer som lider av migrän (1).
Vid två dubbelblinda studier (3) så kunde man se att ett dagligt intag av magnesiumtillskott (2 x 300 mg) över en tid av 3 månader, kunde reducera attackfrekvensen så väl som migrändagar i jämförelse med placebo till näst intill obefintliga. Ett flertal andra studier visar liknande resultat (4) (5) (6).
Orsaken till migrän kan dock vara många och det är inte säkert att just din migrän grundar sig i låga nivåer av magnesium. Men att inta ett dagligt tillskott av magnesium är säkert (6), så det kan vara väl värt att prova. Man måste vara beredd att öka sitt magnesiumintag i minst tre månader för att uppleva ett förebyggande effekt och gärna i kombination med CoQ10.
Andra kända funktioner av magnesium (från EFSA)
- Magnesium bidrar till att bibehålla normala tänder.
- Magnesium bidrar till att bibehålla normal benstomme.
- Magnesium bidrar till elektrolytbalansen.
- Magnesium bidrar till normal energiomsättning.
- Magnesium bidrar till att minska trötthet och utmattning.
- Magnesium bidrar till nervsystemets normala funktion.
- Magnesium bidrar till normal muskelfunktion.
- Magnesium bidrar till normal proteinsyntes.
- Magnesium bidrar till normal psykologisk funktion.
- Magnesium har en roll i celldelningsprocessen.
Magnesium – en av kroppens viktigaste mineraler
Magnesium är en av kroppens viktigaste mineraler som aktiverar över 300 olika biokemiska reaktioner och 76 % av alla enzymer i kroppen är beroende av magnesium. Vår matsmältning, metabolism av protein, kolhydrater och fett, samt vår energiproduktion behöver tillräckligt med magnesium för att fungera optimalt. Magnesium har även en betydande roll för det centrala nervsystemet. 60-65 % av vårt magnesium i kroppen sitter bundet i skelettet och ungefär en tredjedel hittas i musklerna. Magnesium reglerar salt- och kaliumhalten i och utanför cellen. Detta sker genom ett enzym som upprätthåller en fri passage för näringsämnen att ta sig in i cellen och avfall och toxiner att ta sig ut ur cellen. Brist på magnesium bidrar till att kalium utsöndras ur kroppen vilket då framkallar spänningar, stelhet, svaghet och till sist utmattning.
Magnesium är vår ”lugnande mineral” och en viktig funktion av magnesium är att få musklerna att slappna av efter sammandragning. Om du ständigt har stela muskler i nacke och rygg, eller är stel i muskler och leder på morgonen, så är det mycket möjligt att du har låga nivåer av magnesium. Brist på magnesium kan bland annat bidra till orkeslöshet, energibrist, sömnproblem, muskeltrötthet och kan vara en bidragande orsak bakom långdragen trötthet och ofta återkommande huvudvärk och migrän. Man har även sett att magnesium förbrukas snabbare i kroppen vid stress, vilket gör att behovet ökar (7) (8).
Magnesium som kosttillskott
När man väljer ett kosttillskott av magnesium är det viktigt att välja en form med hög biotillgänglighet. Här har det visat sig att långt ifrån alla kosttillskott av magnesium är lätta för kroppen att ta upp. Mer om olika former av magnesium och dess upptag kan du läsa här.
Exempel på bra produkter och kosttillskott med magnesium:
- Holistic magnesium: magnesiummalat, magnesiumcitrat, magnesiumlaktat
- Bättre hälsa magnesiumglycinat: magnesiumglycinat
- Helhetshälsa magnesium optimal: magnesiumcitrat, magnesiumglycinat, magnesiumsuccinat
- Solgar magnesium: magnesiumcitrat
- BioCare magnesium: magnesiummalat
- Magnesiumspray: magnesiumklorid (för att använda lokalt på huden)
- Epsomsalt: magnesiumsulfat (att tillsätta i badet eller använda på huden)
Fler kosttillskott av magnesium hittar du här
Fler naturliga tips vid migrän kan du läsa om här
Källor och Referenser:
(1) (6) J Neural Transm (Vienna). 2012 May;119(5):575-9: Why all migraine patients should be treated with magnesium: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22426836
(2) Magnesium Miracle, av Carolyn Dean, MD, ND, Ballantine Books, 2007.
(3) Transdermal Magnesium terapi, av Mark Sircus, AC., OMD, Phaelos Books, 2007.
(4) Magnesium in Migraine Prophylaxis-Is There an Evidence-Based Rationale? A Systematic Review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29131326
(5) Magnesium terapi, av Patricia Ann Braun, MD http:// pbraunmd.org / magnesium.htm.
(6) Magnesium – American Headache Society: https://americanheadachesociety.org/wp-content/uploads/2016/06/Magnesium.pdf
(7) Magnesium, stress and neuropsychiatric disorders: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1844561
(8) Studies:stress affect magnesium levels: http://www.calmclinic.com/anxiety/drugs/magnesium
Men 2x300mg det är långt över maxdosen enligt det preparat som är länkat. Hur mycket bör jag äta egentligen?
I studien använde dom sig av optimal doser som är högre än RDI (rekommenderat dagligt intag).
Jag lider av migrän regelbundet och i mitt fall har det ingenting med magnesiumbrist att göra. Jag har även tagit magnesiumtillskott i flera år.
Kan jag verkligen ta 300 mig x 2 / dag fast det är över rekommenderat intag?
Har alla symtom på magnesium brist förutom migrän.
I själva studien använde dom sig av optimala doser 300 mg x 2, men du kan få resultat med mindre mängd än så. Börja med RDI och se om du får förbättring.