Bladen som bidrar till bättre blodcirkulation

by Mikaela Bjerring on 23 april, 2014 · 1 comment- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Forskning, Hälsa, Hjärnan - Minnet, Kosttillskott, Örtmedicin, Sjukdomar - Symtom

Kalla fötter och händer, dåligt minne, koncentrationssvårigheter, brustna blodkärl, yrsel och smärtor i benen är vanliga besvär som uppstår vid dålig blodcirkulation. Här kan bladen från trädet Ginkgo Biloba hjälpa till att få igång cirkulationen och underlätta dina besvär.

Ginkgo biloba ger bättre blodcirkulation.

Betydelsen av en bra blodcirkulation

En välfungerande blodcirkulation är oerhört viktigt för hälsan. Det behövs för att transportera livsnödvändiga näringsämnen, hormoner och syre till kroppens olika delar och för att transportera bort slaggprodukter. Vid dålig cirkulation kan det uppstå problem eftersom de minsta blodkärlen inte får tillräckligt med blodtillförsel. Symtom kan visa sig som kalla fötter och händer, trötthet, yrsel, koncentrationsvårigheter, minnesproblem, kärlkramp, tinnitus, åderbråck, brustna blodkärl etc (1). Faktum är att dålig blodcirkulation är ett problem som många lider av utan att veta om det eftersom symtom som det ger lätt kan misstas för andra problem.

Bättre blodcirkulation med Ginkgo biloba

Ginkgo biloba har en lång tradition som naturläkemedel och har länge använts för att förbättra blodcirkulationen. Ginkgo biloba är ett växtextrakt från tempelträdet med samma namn. Extrakt av Ginkgo biloba utvinns från både blad och frön, men bladen innehåller högst koncentration av den aktiva substansen och är därför det som används mest. Man har även funnit att de guldgula höstbladen är mer medicinskt verksamma än de gröna bladen.

De biologiskt aktiva växtsubstanser som finns i Ginkgo biloba går under namnet Ginkgolider. Ginkgolider är kända för att expandera blodkärlen och förhindra blodplättar från att klibba ihop. Eftersom trånga blodkärl och klibbiga blodplättar gör det svårt för blodet att nå fram till de minsta blodkärlen och kapillärerna kan Ginkgo biloba ha en god effekt på blodflödet. Att Ginkgo biloba kan vara effektivt för att förbättra blodcirkulationen har bekräftats i en mängd vetenskapliga studier (1, 2).

Hälsoegenskaper av Ginkgo Biloba enligt forskning

Det asiatiska tempelträdet Ginkgo biloba hör till världens äldsta träd. Ursprungligen kommer det från Sydostasien, framför allt Kina och Japan, där det varit en del av den traditionella medicinen i årtusenden.

Gingko Biloba är ett av världens mest använda läkeörter, ett av de mest sålda i Sverige och ett örtpreparat som använts under mycket lång tid. Ginkgo Biloba är ett registrerat naturläkemedel och användning finns dokumenterad så tidigt som 2800 f.v.t. i ett tidigt medicinskt standardverk. Forskning kring Ginkgo Biloba är mycket omfattande och det finns en stor mängd vetenskapliga publikationer på dess effekt (3, 4, 5, 6, 7).

 • Ökar mikrocirkulationen, dvs. genomblödningen ut i blodkärlens allra minsta förgreningar.
 • Motverkar blodproppsbildning eftersom det har en blodförtunnande effekt.
 • Neuroprotektiv verkan, vilket innebär att nervcellerna vid t.ex. hjärtinfarkt har större chans att överleva och återhämta sig om den drabbade behandlas med naturmedicin innehållande Ginkgo biloba.
 • Kan bidra till förbättrat minne och koncentrationsförmåga.
 • Motverkar yrsel vid nedsatt genomblödning av hjärnan.
 • Kan hjälpa vid sexuella problem, som ibland kan bero på en försämrad cirkulation med impotens som följd.
 • Motverkar presenil demens (Minnesförlust i tidigare ålder) och demens vid Alzheimers sjukdom.
 • Kan förbättra tillståndet vid fönstertittarsjuka.
 • Eftersom Ginkgo biloba bidrar till att öka syre- och näringsförsörjningen så har den även vistas hjälpa vid astmatiska besvär.

Tillfällen då man bör vara försiktig med Ginkgo

 • Vid sjukdomstillstånd och medicinering bör man konsultera sin läkare innan man börjar inta någon typ av naturmedicin så som Ginkgo Biloba.
 • Om man tar blodförtunnande medicin så bör man tala med sin läkare innan man börjar med ginkgo eftersom det har en blodförtunnande effekt.
 • Om man ska genomgå en operation så bör man berätta för sin läkare innan operation att man intar gingko och göra ett uppehåll på 14 dagar innan planerad operation.
 • Epileptiker bör vara försiktiga med Ginkgo eftersom det finns indikationer på en ökad risk för epileptiska anfall vid samtidigt intag av Ginkgo Biloba och läkemedel mot epilepsi.

Återförsäljare av Ginkgo Biloba hittar du här

Läs mer om Ginkgo biloba

Relaterade inlägg:

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR
 (1) Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag. Sidor: 235-236 ,ISBN: 91-534-2085-3

(2) Raimo Heino, Nya naturläkarboken, Raben Prisma sidor; 188-189 ISBN: 91-518-3058-2

(3) Studie om Ginkgo biloba och minnet: A randomized placebo-controlled trial of ginkgo biloba for the prevention of cognitive decline. H. H. Dodge PhD, T.Zitzelberger MPH, B. S. Oken MD, D. Howieson PhD, ABPP och J. Kaye MD, Neurology, 2008, doi:10.1212/01.wnl.0000303814.13509.db.

(4) Effects of Ginkgo biloba on cerebral blood flow assessed by quantitative MR perfusion imaging: a pilot study - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3163160/

(5) Research about Ginkgo Biloba - http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/ginkgo/evidence/hrb-20059541

(6) 9 Herbs That Unclog Arteries & Improve Blood Circulation - http://www.naturallivingideas.com/9-herbs-that-unclog-arteries-improve-blood-circulation/

(7) Ginkgo Biloba and Tinnitus - http://www.sanuthera.com/ginkgo-biloba-and-tinnitus-its-all-about-blood/Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Karin Berg april 26, 2014 kl. 10:45

Jag använde ginkgo när jag kände mig väldigt trött en period för ett par år sedan. Jag tyckte det hjälpte mig. Det finns så många bra örter som ginkgo som man kan använda sig av istället för mediciner.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: