Camu Camu – Ett naturligt tillskott av C-vitamin

by Mikaela Bjerring on 6 februari, 2016 · 2 comments

in Blogg, Energi, Förkylning, Hälsa, Immunförsvaret - Immunsystemet, Kost, Livsmedel - Hälsokost, Muskler – Skelett – Leder, Trötthet - Energibrist

Camu Camu är oranga citronlikande frukter som växer i Amazonas regnskog. Frukten har fått smeknamnet ”naturens eget vitaminpiller” och har idag superfood status. Camu Camu är väldigt rik på C-vitamin (ca 60 ggr mer än en apelsin) och anses vara en av de mest C-vitaminrika källor som finns i naturen.

Camu Camu rik på C-vitamin

Traditionellt har Ursprungsbefolkningarna i Amazonas länge använt dessa frukter som allmänt stärkande och som naturmedicin. Frukterna torkas och används bland annat för att stödja immunförsvaret, förhindra virusinfektion, stärka leder, öka energin och för att kroppen lättare ska kunna hantera stress.

Camu Camus vetenskapliga namn är Myrciaria dubia och tillhör familjen myrtenväxter. Förutom att Camu Camu har ett rikt innehåll av C-vitamin innehåller den betydande mängder av de starka antioxidanterna antocyaniner och bioflavonoider. Vidare innehåller frukten även aminosyror, fytokemikalier samt en mängd vitaminer och mineraler.

Var hittar man Camu Camu

Eftersom frukten växer i Amazonas så är det inget du hittar närmaste buske eller på fruktavdelningen på ICA. Men Camu Camu finns att köpa som ett kosttillskott/superfood på välsorterade hälsokostbutiker. Helhetshälsa har Camu Camu i sitt sortiment i form av kapslar. Du kan självklart svälja kapslarna som dom är eller öppna dem för att tillsätta i smoothie, eller varför inte göra en liten shoot för en naturlig och härlig energikick. Camu Camus smak kan man beskriva som en god och syrlig citrussmak. Ett härligt tillskott av naturligt C-vitamin för att stödja immunsystemets normala funktion samt för att minska trötthet och utmattning.

 Camu Camu från helhetshälsa

Studier om Camu Camu

I en studie som presenterades i Journal of Cardiology 2008, påvisades minskad inflammation och oxidativ stress hos de som tog Camu Camu i stället för kemiskt framställt C-vitamin. Två andra högkvalitativa studier (1, 2 ) visade att Camu Camu är starkt antiinflammatoriskt och kan minska inflammatoriska tillstånd i kroppen markant.

Återförsäljare av Camu Camu hittar du här

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) da Silva FC., Arruda A., Ledel A, et al. Antigenotoxic effect of acute, subacute and chronic treatments with Amazonian camu-camu (Myrciaria dubia) juice on mice blood cells. Food Chem Toxicol 2012;50:2275–2281

(2) Yazawa K., Suga K., Honma A., Shirosaki M., Koyama T. Anti-inflammatory effects of seeds of the tropical fruit camu-camu (Myrciaria dubia). J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) 2011;57:104–107

(3) Fler studier om Camu Camu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296744/


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Kerstin februari 12, 2016 kl. 11:16

Camu camu är riktigt gott!

Svara

2 Caroline K februari 12, 2016 kl. 11:31

Vilken underbar frukt och intressant fakta har inte hört om den innan.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: