Camu Camu – Ett naturligt tillskott av C-vitamin

by Mikaela Bjerring on 6 februari, 2016 · 2 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Energibrist, Förkylning, Hälsa, Hälsokost, Immunsystemet, Kost, Muskler – Skelett – Leder

Camu Camu är en frukt som växer i Amazonas regnskog. Frukten har fått smeknamnet ”naturens egna vitaminpiller” och har idag superfood status. Camu Camu är väldigt rik på C-vitamin (ca 60 ggr mer än en apelsin) och anses vara en av de mest c-vitaminrika källor som finns i naturen. Genom studier har man sett att Camu Camu effektivt kan minska inflammation i kroppen.

Camu camu - rik på naturligt c-vitamin

Ursprungsbefolkningen i Amazonas har länge använt dessa frukter som naturmedicin och som ett allmänt välgörande livsmedel. Frukterna torkas och används traditionellt för att stärka kroppen, öka energin, förhindra infektioner och inflammatoriska tillstånd i kroppen, samt för att stödja kroppen vid stress.

Camu Camus vetenskapliga namn är Myrciaria dubia och tillhör familjen myrtenväxter. Förutom att Camu Camu har ett rikt innehåll av C-vitamin innehåller den även betydande mängder av de starka antioxidanterna antocyaniner och bioflavonoider. Vidare innehåller frukten även aminosyror, fytokemikalier samt en mängd vitaminer och mineraler.

Var hittar man Camu Camu

Eftersom frukten växer i Amazonas så är det inget du hittar på närmaste buske eller på ICA’s fruktavdelning. Camu Camu finns däremot att köpa som ett kosttillskott/superfood på välsorterade hälsokostbutiker. Du kan kan t.ex tillsätta det torkade pulvret av frukten i smoothies, eller varför inte göra en liten shot för en naturlig och härlig energikick. Smaken av Camu Camu kan beskrivas som en god och syrlig citrussmak. Ett härligt tillskott av naturligt C-vitamin för att stödja immunsystemets normala funktion och för att minska trötthet och utmattning.

Studier om Camu Camu

I en studie som presenterades i Journal of Cardiology 2008, såg man bättre resultat av minskad inflammation och oxidativ stress hos de som intog Camu Camu jämfört med de som intog kemiskt framställt C-vitamin. Två andra högkvalitativa studier (1, 2 ) visade att Camu Camu är starkt antiinflammatoriskt och kan minska inflammatoriska tillstånd i kroppen markant.

Återförsäljare av Camu Camu hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) da Silva FC., Arruda A., Ledel A, et al. Antigenotoxic effect of acute, subacute and chronic treatments with Amazonian camu-camu (Myrciaria dubia) juice on mice blood cells. Food Chem Toxicol 2012;50:2275–2281

(2) Yazawa K., Suga K., Honma A., Shirosaki M., Koyama T. Anti-inflammatory effects of seeds of the tropical fruit camu-camu (Myrciaria dubia). J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) 2011;57:104–107

(3) Fler studier om Camu Camu: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4296744/


Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Kerstin februari 12, 2016 kl. 11:16

Camu camu är riktigt gott!

Svara

2 Caroline K februari 12, 2016 kl. 11:31

Vilken underbar frukt och intressant fakta har inte hört om den innan.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: