Eukalyptusoljans egenskaper som du kan ha stor nytta av

by Mikaela Bjerring on 27 juni, 2016 · 1 comment

in Aromaterapi, Blogg, Hälsa, Huskurer - Husmorstips

Den eteriska oljan eukalyptus är inom aromaterapi högt uppskattad för dess uppfriskande, avslappnande och rogivande doft, samtidigt som den skärper dina sinnen. Oljans historiska användning går tillbaka flera 1000 år, och lika uppskattad som den var då, är den än idag. Här följer några anledningar varför.

Eukalyptus - eterisk eukalyptusolja

Historisk och traditionell användning av eukalyptus

Den eteriska eukalyptusoljan ska ha använts inom ayurveda i Indien redan runt år 1000 f Kr. Eucalyptus är känd med olika namn i sanskrit så som Sugandhapatra, Tailapatra, och Tailaparna. Inom ayurveda används eukalyptusolja vid förkylning, bronkit, hosta, astma, bihåleinflammation, halsinfektion och andra problem i andningsorganen. Det är även en olja som inom den indiska läkekonsten används vid mental trötthet, mjäll, akne, insektsbett, reumatism och herpes simplex.

I Australian har Eucalyptusträdet kärleksfullt fått smeknamnet feberträdet för dess terapeutiska värden vid feber och luftvägsinfektioner. För Australiens ursprungsbefolkning aboriginer är eukalyptus en folkmedicin som länge använts flitigt mot allt från huvudvärk till muskelvärk och för att läka sår.

För att öka koncentrationen

Eukalyptus är en uppskattad olja för dess stimulerande, avslappnande och rogivande egenskaper. Det är en doft som inom aromaterapi används för att skärpa tankeverksamheten och öka koncentrationen. Inom kinesisk medicin används eukalyptus bland annat för att stimulera positiva känslor, öka handlingskraften, skarpsynthet och för att öka förmågan att se lösningar. Dessa egenskaper av eukalyptus kan man dra nytta av genom att blanda eukalyptusolja med vatten och spraya i rummet, alternativ använda i en aromalampa. Väl värt att prova när man känner att koncentrationen börjar svikta, tröttheten tar över eller om man har svårt att komma till ro.

För att rena luftvägarna

Eterisk eukalyptusolja är starkt antiseptisk, virushämmande och traditionellt har den använts som febernedsättande, immunförsvarsstärkande, slemlösande och för att minska svullnad i luftvägarna. Använd 2 droppar eukalyptusolja blandat med 1 tsk vegetabilisk olja och smörj in hals och bröstkorg. Du kan även tillsätta 5 droppar eterisk eukalyptusolja i ett bad.

Som antiseptiskt medel på huden

Eukalyptus är antiseptisk och svalkande på irritationer, hudskador, brännsår och insektsbett. blanda 2 droppar med 1 tsk vegetabilisk olja och smörj in hudområdet du vill behandla.

Vid muskelvärk och ledvärk

Eukalyptusolja har länge använts i liniment och muskeloljor. Eukalyptus ökar blodcirkulationen lokalt, vilket är till hjälp vid inflammation, muskelvärk och ledvärk, t ex före och efter träning, vid ledvärk och reumatisk smärta.

Som desinfektionsmedel

Eftersom eukalyptus är antiseptiskt kan det blandas till ett mycket användbar desinfektionsspray. Använd t.e.x på ytor i kök och badrum. Naturligt, kemikaliefritt och dessutom sprider det en fräsch doft i hemmet.

Som luftrenare

Eukalyptus har en frisk doft som har förmågan att maskera andra lukter. Det gör den eteriska oljan väldigt effektiv för att fräscha upp luften i hemmet. Blanda med vatten och spraya som luftfräschare eller använd en aromalampa för att sprida doften.

Att använda eterisk eukalyptusolja

  • Aromalampa – 3-5 droppar (för att sprida i rum och andas in)
  • Bad – 5 droppar till ett bad (vid förkylning och värk i muskler och leder)
  • Hudolja – 5-7 droppar per 10 ml vegetabilisk olja (för att smörja in kroppen)
  • Spray – 5 droppar i 5 dl vatten (som desinfektion- och rumspray)

Återförsäljare av eterisk eukalyptusolja hittar du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAREukalyptus som eterisk olja: http://www.shenet.se/ravaror/eoeukalyptus.html

Eukalyptus inom aromaterapi: Kropp och själ – Eteriska oljor, av Jennie Hardning, 2002. ISBN: 1-40544-798-2

Eukalyptus inom ayurveda: Swami Sada Shiva Tirtha , The Ayurveda encyclopedia 1998, Ayurveda Holistic Center Press ISBN 0-9658042-2-4

Spara

Spara

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Louise juli 5, 2016 kl. 08:00

Älskar doften av Eukalyptus. 🙂 Tack för många härliga tips.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: