Havtorn kan hjälpa vid torra ögon

by Mikaela Bjerring on 28 april, 2014 · 0 comments

in Blogg, Forskning - Studier, Hälsa, Hälsokost – Kosttillskott, Hudproblem, Sjukdomar - Symtom, Superfoods

Havtorn har länge använts som ett uppskattat livsmedel både för dess smak och rika näringsinnehåll. Studier har även visat att havtornsolja kan vara ett mycket effektivt naturmedel mot torra ögon eftersom det hjälper till att läka och återfukta infekterade och torra slemhinnor.

Havtorn kan hjälpa vid torra ögon

Betydelsen av friska slemhinnor

Slemmhinnorna består av speciella celler som täcker mag-tarmkanalen, urinvägar, underlivet, mun, näsa och ögon. Slemhinnornas funktion är att skydda dessa känsliga organ från direkt kontakt med den yttre miljön. De fungerar som en barriär på samma sätt som huden ger skydd åt kroppens utsida. Problem med sköra slemhinnor kan bland annat ge upphov till svampinfektioner, urinvägsbesvär, magsår och andra problem i underlivet. En försvagad slemhinna i näsan gör oss mer mottagliga för influensa och förkylning. Torra slemmhinnor i ögonen gör dom infektionskänsliga och man upplever att dom svider och blir torra.

Tårvätska förhindrar att ögat torkar ut och gör att ljuset bryts jämnt genom hornhinnan. Dessutom spelar den en viktig roll i ögats infektionsförsvar. Med åldern kan produkionen av tårvätska minska, men torra ögon kan också hänga samman med t.ex sjukdom, miljön man vistas i eller att man äter en viss typ av läkemedel. Oavsett anledning så går det att hjälpa kroppen att återfukta slemmhinnorna så besvären avtar.

Studie: Havtorn kan hjälpa vid torra ögon

I en studie som utfördes vid Åbo universitet i Finland som senare publicerades i den vetenskapliga tidskriften Journal of Nutrition, ville se vilken effekt havornsolja har på torra ögon. 86 finska män och kvinnor i åldrarna 20 och 75 år deltog i studien som pågick under en period av 3 månader. Deltagarna delades in i två grupper. Den ena gruppen fick ett dagligt intag av 2 gram havtornsolja, medan den andra gruppen fick en placebo-variant.

Forskarna vid Åbo universitet och Stadssjukhuset i Åbo kunde sedan med hjälp av olika tester konstatera att gruppen som intagit placebo inte fått den positiva effekt som gruppen som fått havtornsolja visade. Resultatet tyder enligt forskarna på att havtornsoljan verkligen har en hälsoeffekt på ögontorrhet. De noterade också att havtornsolja är en rik källa av vitamin C och E, och att dessa antioxidanter kan skydda ögat från oxidativ skada. Ett dagligt tillskott av olja i tre månader gav också förbättringar i symtom för kontaktlinsbärare.

De uppenbara fördelarna med havtorn är stora. Det är även värt att tillägga att havorn även stödjer kroppens immunförsvar, bidrar till vackrare och friskare hud och starka naglar. Idag säljs havtornsextrakt speciellt som ett kosttillskott för torra slemmhinnor i ögon, luftvägar, mun, underlivet och urinvägarna under namnet Membrasin som finns både i kapslar eller som flytande olja.

Kosttillskott av havtorn hittar du här

Läs mer om havtorn:

 

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: