Manukahonungens unika egenskaper vid förkylning

by Mikaela Bjerring on 12 december, 2015 · 2 comments

in Blogg, Förkylning, Forskning - Studier, Hälsa, Hälsokost – Kosttillskott, Huskurer - Hälsa, Huskurer - Husmorstips, Livsmedel

Manukahonung skiljer sig mycket från annan honung och är känd för sina antibakteriella, antiinflammatoriska och antioxidativa egenskaper. Detta är tack vare det höga innehållet av metylglyoxal (MGO). Man kan därmed dra stor nytta av manukahonungen vid bland annat förkylning och hosta.

Manukahonung vid förkylning, hosta och infektioner

Traditionell användning av manukahonung

Manukahonung kommer från föroreningsfria skogar i Nya Zeeland, där nektar från manukaträdets blommor gör honungen så speciell. Urinvånarna maorierna, i Nya Zeeland har utnyttjat manukahonungen i tusentals år för dess läkande egenskaper. Inom traditionell medicin använde maorifolket manukahonung vid bl.a. matsmältningsbesvär och andra mag- och tarmproblem. Även vid sårbehandling, feber, halsont, ryggont samt vid infektioner och inflammationer har den en lång historisk användning som ett effektivt naturläkemedel.

Forskning och studier om manukahonung

På senare år har forskning kunna bekräfta de unika egenskaperna av manukahonung . Man har genom studier (1) kunnat se att honungen verkar antibakteriellt, antiinflammatoriskt, antiseptiskt och att den har antioxidativa egenskaper. Manukahonungen kan därmed vara ett effektivt egenvårdsmedel vid förkylning och hosta. Studier (2) har också visat att honung generellt är mer verksamt vid hosta än vanlig hostmedicin.

Den antibakteriella komponenten methylglyoxal i honungen gör att den effektivt motverkar bakteriebildningar och hjälper till att läka vid infektioner och inflammationer. Manukahonung har tex visat sig vara mer effektiv än antibiotika vid olika infektioner som till exempel halsfluss (3). Genom forskning har man sett att manukahonung kan skydda mot omkring 80 olika sorters bakterier och att den kan vara kraftfullare än antibiotika (4).

De aktiva ämnena i honungen hindrar bakterier från att fästa på celler genom att angripa de docknings-proteiner som finns på bakteriernas yta. Honungen har även en stark effekt på MRSA-bakterier vilka är multiresistenta mot flera sorters antibiotika och som kan orsaka klassisk sjukhussjuka.

De unika egenskaperna av manukahonung gör den till något extra. Denna honung anses vara en riktig ”superfood”, ett effektivt antiseptiskt medel och en populär alternativbehandling för alla typer av infektioner.

Att använda manukahonung

När man värmer upp honung över 42 grader så försvinner en stor del av dess egenskaper som är så bra. Därför ska man t.ex inte använda den i te om man vill ta vara på alla dess fördelar. Ta istället honungen separat och du kan dra nytta av allt den har att erbjuda. Ta 1-2 tsk en halvtimme innan måltid för bästa effekt. Den kan användas av både vuxna och barn, men barn under 1 år rekommenderas inte att äta honung. Man kan även använda manukahonung vid sår, insektsbett, eksem eller andra hudproblem genom att stryka den på huden på det utsatt området.

Att tänka på när man köper manukahonung

När man köper manukahonung så ska UMF framgå tydligt på produkten. UMF är ett speciellt graderingssystem för att mäta kvalitén på manukahonung. UMF står för Unique Manuka Factor som garanterar renhet och kvalité. NPA, står för Non-Peroxid Aktivitet, som anger honungens välgörande egenskaper och styrka på en skala 1 – 30. Manukahonung på skalan 10 – 14 lämplig för terapeutisk användning, så om den är märkt 10 + så är det en bra honung.

Certifierad manukahonung finns att köpa här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



(1) Majtan, J., Klaudiny, J., Bohova, J. & Kohutova, L. ”Methylglyoxal-induced modifications of significiant honeybee proeinous components in manuka honey: Possible therapeutic implications”. Fitoterapia, 2012, 83 (4): 671-677. doi:10.1016/j.fitote.2012.02.002. PMID 22366273.

(2) Kwakman P.H.S., Velde A.A., de Boer L. & Christina M.J.E. ”Two Major Medicinal Honeys Have Different Mechanisms of Bactericidal Activity”, PLoS ONE 6(3), 7709. doi: 10.1371/journal.pone.0017709

(3) Jervis-Bardy J, Foreman A, Bray S & Tan L ”Methylglyoxal-Infused Honey Mimics the Anti-Staphylococcus aureus Biofilm Activity of Manuka Honey: Potential Implication in Chronic Rhinosinusitis”, Laryngoscope, 2011, 121:1104-1107.

(4) Maddocks S.E., Salinas Lopez M., Rowlands R.S. & Cooper, R.A., ”Manuka honey inhibits the development of Streptococcus pyogenes biofilms and causes reduced expression of two fibronectin binding proteins”, Microbiology, 2012, 158, 781-790.

(5) Wallace, A., Eady, S., Miles M. & Martin, H. ”Demonstrating the safety of manuka honey UMFw 201 in a human clinical trial with healthy individuals”, British Journal of Nutrition, 2009, 1-6.

(6) LIVSFS 2003:10 (156). ”Livsmedelsverkets föreskrifter om honung”; Livsmedelsverket, Uppsala. SvD.

»crosslinked«



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Isabelle december 24, 2015 kl. 10:54

Av erfarenhet så vet jag att den fungerar. Värd varenda krona!

Svara

2 Margareta januari 4, 2016 kl. 12:31

Manukahonung är så bra! Använder den både som näringstillskott och som hudvård. 🙂

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: