Studie – Rödbetsjuice bidrar till normalt blodtryck

by Mikaela Bjerring on 9 december, 2015 · 1 comment

in Blogg, Forskning, Hälsa, Hjärt- och kärlhälsa, Kost, Kosttillskott

En daglig dos rödbetsjuice har visat sig sänka blodtrycket hos patienter med högt blodtryck, enligt en studie som utfördes av forskare från Queen Mary University of London tidigare i år. Detta beror på att rödbetan innehåller höga halter av nitrat som i kroppen omvandlas till kväveoxid.

Nitrat i Rödbetor sänker blodtrycket

Hjärt- och kärlsjukdomar räknas som den största dödsorsaken i världen. Till skillnad från vissa andra sjukdomar så kan man rätt så snabbt och dramatiskt förbättra tillståndet genom att göra vissa livsstilsförändringar.

Studie om Rödbetsjuice för att sänka blodtrycket

En studie som publicerades i tidskriften Hypertension och finansieras av British Heart Foundation visar att ett dagligt intag av rödbetsjuice kan stödja hjärt- och kärlhälsan. I studien ingick 64 försökspersoner i åldern 18-85 år. Hälften av patienterna hade fått diagnosen högt blodtryck, men ännu inte påbörjat medicinering. Den andra hälften använde redan blodtryckssänkande medicin, men utan att lyckats nå sitt mål inom ramarna för normalt blodtryck.

Patienterna fick slumpvis en daglig dos av 205 ml rödbetsjuice under 4 veckor. Hälften fick rödbetsjuice och andra hälften fick rödbetsjuice där man tagit bort det nitrat som finns naturligt i rödbetor. Patienterna övervakandes två veckor innan studien och två veckor efter, vilket gav en total studieperiod på 8 veckor.

Under studien fick patienterna i gruppen som fått rödbetsjuice med nitrat en förbättring i blodkärlens utvidgningskapacitet med ca 20 % och en minskning av artärernas stelhet med ca 10 %. Dessa förändringar i blodkärlens funktion vet man förknippas med betydande minskningar av hjärtsjukdomar. Man såg även en genomsnittlig sänkning av blodtrycket med cirka 8/4 mmHg. För många patienter innebar detta att det förde blodtrycksnivåerna till det som ligger inom ramen för normalt blodtryck. Man fann inga negativa effekter från ett dagligt intag av nitrat i form av rödbetsjuice. Hos placebogruppen påvisades inga förändringar i blodkärlens funktion, förändringar av blodtryck eller i artärernas stelhet och styvhet.

De följande två veckorna efter studieperioden, visade blodtrycksmätningar hos de patienter i interventionsgruppen att deras blodtryck återvände till sina tidigare höga nivåer när de slutat dricka rödbetsjuice.

Betydelsen av dessa fynd i studien är ett bevis på att rödbetsjuice eller nitrat som kosttillskott kan ge en potentiell långvarig blodtryckssänkning som en effektiv och biverkningsfri behandling för att hantera högt blodtryck.

Dr Shannon Amoils, Senior Research Advisor på British Heart Foundation tillägger i slutet av den publicerade artikeln i tidskriften Hypertension:

”Det intressanta med studien är att ett dagligt intag av rödbetsjuice kan sänka blodtrycket hos patienter med högt blodtryck – även hos de patienter vars blodtryck inte går att kontrollera genom medicinering. Det är även något som är lätt att införa i sin vardag som en del av kosten”.

Forskarteamet är förväntansfulla över möjligheten att använda en naturlig produkt, snarare än ett läkemedel för att sänka ett högt blodtryck. En större klinisk prövning som sträcker sig över längre tid är förhoppningsvis nästa steg.

Att få i sig rödbetor varje dag

För dem som vill dra nytta av nitrat från rödbetor i sin dagliga kost så finns det ett par alternativ. Nitratet förstörs inte vid upphettning, men man ska inte koka rödbetorna då nitrat är vattenlösligt och kommer att försvinna i kokvattnet. Ångkoka eller rosta går bra, men det kan vara bökigt att göra varje dag. Att göra egen saft av rödbetor i en råsaftcentrifug, köpa färdig rödbetssaft eller inta rödbetsjuicepulver som man blandar med vatten är enkla och bra sätt att få i sig en daglig dos av rödbetor.

Återförsäljare av rödbetsjuicepulver och rödbetsjuice:

Relaterade inlägg:

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARhttp://www.mynewsdesk.com/se/pressreleases/forskare-finner-daglig-dos-av-roedbetsjuice-saenker-blodtrycket-1107969

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 1 comment… read it below or add one }

1 Isabelle december 24, 2015 kl. 11:09

Detta delar jag vidare! Vet många som har problem med blodtrycket. Tänk att rödbetan är så fantastisk.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: