Tea tree oljan som hör hemma i varje husapotek!

by Mikaela Bjerring on 23 juli, 2014 · 0 comments

in Aromaterapi, Blogg, Huskurer - Husmorstips

De antibakteriella, antivirala och svampdödande egenskaperna av Tea tree olja gör den mycket användbar till en mängd praktiska användningsområden. Det  är definitivt en olja som hör hemma i varje husapotek. Här följer några traditionella användningsområden och huskurer med eterisk tea tree olja.

teatree - användning av tea tree olja

Fotbad

5-10 droppar eterisk tea tree olja i ett fotbad kan ge många fördelar. Oljan har en svampdödande effekt och används traditionellt för att bli av med nagel- och fotsvamp. Det är även en olja som är suverän för att mjuka upp hård och sprucken hud. Tea tree är antibakteriell vilket hjälper att eliminera fotsvett och dålig lukt.

Insektsbett

Tag en droppe tea tree olja direkt på ett insektsbett för lindring av klåda och sveda. Oljans antibakteriella egenskaper kan även bidra till snabbare läkning och motverka att bettet blir infekterat.

Desinficeringsmedel

Blanda 200 ml vatten med 20 droppar eterisk tea tree olja i en sprayflaska. Använd för att göra rent ytor i badrum och kök. Fungerar även utmärkt som luftrenare.

Sko- och fotdeodorant

Samma blandning som du använder som desinficeringsmedel kan du även använda som fotdeodorant eller skospray. Tea tree olja är bakteriedödande och tar effektivt bort lukten av fotsvett som orsakas av bakterier. Spraya fötterna och/eller insidan av skorna och låt lufttorka.

Vid förkylning, influensa och bihåleinflammation

Tea tree olja kan vara en mycket effektiv huskur vid förkylning och influensa eftersom den har antibakteriella och antivirala egenskaper. Värt att prova för att vidga luftvägarna, verkar slemlösande, kramplösande, lugnande på andningen och dämpande vid rethosta. Oljan kan du t.ex använda i ett ångbad, i en aromalampa eller droppa några droppar på en näsduk som du sedan håller över näsa och mun medan du andas djupa andetag. För att göra ett ångbad så häller du kokande vatten i en bunke och tillsätter några droppar tea tree olja. Böj huvudet över bunken (blunda) och täck huvudet och bunken med en handduk. Andas in genom näsa och mun med djupa andetag.

Munvatten

Tea tree olja är en vanligt förekommande ingrediens i munvårdsprodukter för dess antiseptiska, antibakteriella och antivirala egenskaper. Tillsätt några droppar Tea tree olja i en kopp vatten och gurgla för att få en fräschare andedräkt. Det är även en traditionell huskur för behandling av halsont, tandbölder och tandköttsinfektioner (Svälj inte utan spotta ut).

Vid olika hudproblem

Tea tree olja är uppskattad ingrediens i hudvårdsprodukter för fet hud och aknebenägen hud. Tillsätt 10-30 droppar eterisk tea tree olja till 100 ml vatten och använd som ansiktsvatten. Börja med 10 droppar och prova dig fram vilken styrka som passar din hud bäst. Det fungerar även på munsår, skärsår och vårtor genom att ta en outspädd droppe på det drabbade området två gånger dagligen. Det kan även vara värt att prova utspädd på eksem, dermatit och ringorm.

För bättre koncentration

Tea tree olja är en olja som inom aromaterapi används för att höja koncentrationen och för att gör tankarna klarare. Tillsätt några droppar i en aromalampa eller gör en rumspray genom att banda 10 droppar eterisk tea tree olja med 100 ml vatten i en sprayflaska och använd vid behov.

Fläckborttagning

Tea tree oljan ska även vara effektiv som fläckborttagare. Droppa direkt på fläcken, låt verka en stund och tvätta sedan plagget som vanligt.

Återförsäljare av eterisk tea tree olja hittar du här

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAROm eterisk tea tree: http://www.shenet.se/ravaror/eoteatree.html

Kropp och själ – Eteriska oljor, av Jennie Hardning, 2002. ISBN: 1-40544-798-2

The complete bok of essential oils and aromatherapy 1993, ISBN 9780931432828

Spara

Spara

SparaViktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 0 comments… add one now }

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: