Topplista på antioxidantrika kryddor!

by Mikaela Bjerring on 4 februari, 2011 · 7 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Kost, Örtmedicin, Superfoods

Örter och kryddor är rika på näringsämnen och innehåller enligt studier mer antioxidanter än frukt och bär. En undersökning i USA studerade koncentrationen av antioxidanter i fler än 1000 livsmedel och drycker. Per gram visade det sig att kryddor och örter innehöll mer antioxidanter. Förutom antioxidanterna medför även kryddor att man framhäver och förhöjer smaken av maten och kan på så sätt även dra ner på saltet.

Kryddor med mest antioxidanter

Kryddor som ligger i toppen för högst innehåll av antioxidant:

  • Kryddnejlika
  • Oregano
  • Rosmarin
  • Kanel
  • Timjan
  • Gurkmeja
  • Ingefära

Örter och kryddor i en måltid kan höja halten av antioxidanter med flera hundra procent. Livsmedel som är ekologiskt odlade kan ge ett högre ORAC-värde eftersom de växer långsammare och hinner bilda mer antioxidanter.

Här hittar du Ekologiska kryddor

Här hittar du hälsokostprodukter

Läs mer: Örter, naturmedicin

 

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR



Källa:Peter Wilhelmsson, Lev ung längre, ICA bokförlag, ISBN: 91-534-2085-3

Bildkälla: commons.wikimedia.org/wiki/spices

»crosslinked«



Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 7 comments… read them below or add one }

1 Anna februari 5, 2011 kl. 20:31

Älskar kryddor, och det är sant, man behöver inte salta maten mycket då!

Svara

2 J. Melander april 22, 2012 kl. 19:18

Visste inte att kryddor hade så mycket antioxidanter! Tack för bra info, då ska jag börja krydda mer!

Svara

3 Mia Hjelm april 22, 2012 kl. 19:26

Är det så att chili är bra för att höja ämnesomsättningen och fettförbränningen? Tacksam för svar

Svara

4 Mikaela Bjerring april 23, 2012 kl. 08:26

Ja det stämmer. Capsicin är ett bioaktivt fettlösligt ämne som förekommer i chilipepparfrukter och är det ämne som bidrar till chilins fettförbrännande och energiförbrukande egenskaper.

Svara

5 Carina april 22, 2012 kl. 19:27

Jag visste att kryddor var bra, men inte att de var så rika på antioxidanter! Jag är lite dålig på att krydda, men får nog bättra mig på det!

Svara

6 Jürgen Grosse januari 18, 2015 kl. 10:10

Hej. Du listar kryddor som har högst antioxidantinnehåll. Har du den informationen från boken ”Lev ung längre” ?
Jag har sett på andra webbsidor att listan ska se lite annorlunda ut. kryddnejlika, oregano, rosmarin, timjan, kanel.
Jag gnäller inte på dig utan försöker bara reda ut vad som stämmer.

Med vänliga hälsningar Jürgen

Svara

7 Mikaela Bjerring januari 21, 2015 kl. 10:17

Ja listan på högst innehåll av antioxidant kan variera något, men med väldigt lite beroende vart informationen kommer ifrån. Jag har ändrat texten något så att de inte placerade efter nummer ordning. Det viktigaste är att alla dessa kryddor har alla högt ORAC-värde.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: