– I samarbete med Biocare VSYP –
Att bli utbränd, gå in i väggen, att tappa all energi och livslust är något som idag drabbar många. Detta är del 2 av en artikelserie om utmattningssyndrom – hur det är att drabbas, vad som händer i kroppen vid utmattning, vilka kroppssignaler man ska vara uppmärksammad på och hur man kan hjälpa kroppen att återhämta sig. Du får även följa Margaretas historia och hur hon från sin utbrändhet hittade vägen tillbaka till balans, energi och livsglädje. Om du vill läsa artikelserien från början kan du göra det här.
Margaretas väg tillbaka från utbrändhet
Margareta hade svårt att sova på nätterna. Hon gick och la sig utmattad, men vaknade efter någon timme och hade svårt att somna om. Hon låg och vred och vände på sig och kroppen värkte till den mån att hon ofta var tvungen att stiga upp. Nästa dag låg tröttheten som en dimma och så fortsatte det dag efter dag, natt efter natt. Konstant värk och svullnad i hela kroppen. Maten kunde hon inte hålla nere och hon kräktes efter varje måltid. Håret föll, naglarna gick sönder – smärta, förvirring och oro. Läkarna som inte trodde på henne och som påstod att hon ljög när hon beskrev sina symtom. En ond, mörk cirkel som fortsatte att snurra. Margareta började prata med människor om hur hon mådde, och inte så sällan hörde hon liknande historier. Det var då hon bestämde sig för att ta det i egna händer och själv söka svar. Hon började läsa om olika alternativa läkare. En av dom var Dr. Earl Mindell.
Mötet med Dr Earl Mindell blev vändpunkten
Efter att ha läst om Earl Mindell, hans erfarenhet och behandlingssätt så sökte hon upp honom genom en agent i New York. Hon fick hans telefonnummer, ringde och bokade tid och satte sig därefter på ett plan till Los Angeles. Redan vid första mötet upplevde hon att det var lätt att prata med Dr. Mindell. Han förstod hur hon mådde och hennes symtom var inget främmande för honom. Äntligen fanns det ett ljus av hopp i mörkret. Hennes rop på hjälp hade blivit hört. Han trodde inte hon var galen som alla andra läkare. Han hade en förklaring, han kunde hjälpa. Han kunde ge svar på hennes frågor. För Margareta var det en enorm lättnad att äntligen få reda på varför hon mådde som hon mådde. Och bäst av allt, det fanns en väg ut.
Kroppssignaler vid utbrändhet
När en person drabbats av stressammanbrott så kan man dels uppleva en enorm trötthet och utmattning som inte går att vila upp sig från. För det andra handlar det om en rad kognitiva (förnuftsmässiga) begränsningar som ofta upplevs som otroligt hämmande. Man kan inte längre tänka klart, man är både fysiskt och mentalt totalt uttömd. Man kan uppleva minnesrubbningar på olika nivåer. Man kan även känna ökad känslighet i olika sinnen, vissa blir känsliga för ljud eller ljus och får tunnelseende på grund av perceptionsstörningar.
Det är även vanligt med ångestattacker. Känslolivet kan kännas väldigt labilt med starka känslor som snabbt avlöser varandra. Irritation, känslosvaj, avståndstagande och en tendens till isolering är exempel på några beteenden hos en drabbad. Fysiska symtom kan t.ex. vara smärta och värk i muskler och leder, mag-tarmbesvär, yrsel, återkommande huvudvärk, hjärtklappningar, illamående, förvirring, minnesförlust, bröstsmärtor och känslor av panik. Listan på symtom kan göras oändlig.
I nästa del kan du läsa vidare om Margaretas möte med Dr. Earl Mindell och om vad som faktiskt händer i kroppen vid utbrändhet.
Del 3 i artikelserien kan du läsa här
Läs artikelserien från början här
Relaterade inlägg:
- Stressbalans med 5 adaptogena örter
- Det ökade behovet av B-vitaminer vid stress
- Magnesium – vår antistress mineral
Vet hur det känns, har själv åkt dit för ett par år sedan. Är inte 100 återställd men näst intill.
Det tar ofta lång tid att komma tillbaka. Underbart att du nästan känner dig återställd.
Så bra och informativt. Jag har själv varit där en gång i tiden. Ser fram emot att läsa dom kommande delarna.
Trevligt att du uppskattar artikelserien! 🙂