Mattram – örten mot migrän

- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Grön gåva -

by Mikaela Bjerring on 5 juni, 2015 · 5 comments

in Alternativ medicin, Hälsa, Örtmedicin

Mattram är en läkeört som under århundraden använts för att lindra och motverka migrän och spänningshuvudvärk. När växten analyserats har flera ämnen identifierats som antas ligga bakom den lindrande effekten.

Mattram – örten mot migrän

Om örten mattram

Mattram (Tanacetum parthenium) är en flerårig ört som tillhör familjen korgblommiga växter. Stjälkarna är greniga, upprätta och kan bli upp till sex decimeter höga. Bladen är ljusgröna och mer eller mindre djupt parflikiga med mellan två och fem loberade flikar. Blommorna som liknar prästkrage och kamomill växer som små blomkorgar på en kvastliknade ställning. Den blommar från juli till september och har en stark aromatisk doft. Örten kommer ursprungligen från Balkan, är ganska lätt att odla i Sverige och trivs bäst i torra och soliga lägen. Mattram är vanligt förekommande som prydnadsväxt, men hittas även förvildad.

Mattram som läkeört

Mattram har odlats som läkeväxt sedan antiken och användningsområdet genom tiderna har varit många. Länge behandlade man så kallade kvinnosjukdomar med mattram, vilket en del av namnet ”parthenium” ger en fingervisning om (det kommer från grekiskans ”parthenos”, som betyder jungfru eller ung kvinna). Engelsmännen kallar örten Feverfew, en förvrängning av det gamla latinska namnet febrifuga, driva febern på flykten, vilket är en annan egenskap den tillskrivits. Mattram har länge även använts inom örtmedicin för att lindra migrän (1).

Studier om mattram vid migrän

Det finns en hel del modern vetenskaplig forskning (2) (3) (4) som indikerar att mattram kan vara ett effektivt egenvårdsmedel vid migrän. Studier som gjorts med migränpatienter visar att 70 % av dessa upplevde en förbättring efter att under en viss tid intagit en daglig dos av mattram. Enbart 50 % kände sig bättre efter motsvarande behandling med marknadens vanligaste medicin mot migrän. Örtens migränlindrande verkan antas bero på att den sakta häver de muskelkramper som hör samman med många former av migrän. Dessutom har örten en avslappnande effekt och inflammationshämmande egenskaper.

Hur intar man mattram

Örten innehåller bland annat parthenolid, chrysartemin och bitterämnen, vilket gör att den är mycket besk i smaken. Mattram finns att köpa som torkade blad, tinktur eller extrakt. Om man intar någon typ av medicin eller lider av något sjukdomstillstånd, så bör man rådgöra med sin läkare innan man använder mattram. Mattram ska t.ex. inte intas om man ta blodförtunnande medicin. Man ska också undvika mattram om man är gravid.

Det finns även en hel del andra saker som man kan prova för att få bukt med återkommande spänningshuvudvärk och migrän. Mer om det kan du läsa om här nedan under relaterade inlägg.

Återförsäljare av örtdroppar av mattram hittat du här

Relaterade inlägg:

 

KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLAR(1) Vår örtabok, Rabén prisma, ISBN 91-518-2782-4

(2) Feverfew (Tanacetum parthenium L.): A systematic review: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210009/

(3) Feverfew: The Natural Headache Reliever that May Fight Cancer: https://draxe.com/feverfew/

(4) National center for complementary and integrative health: https://nccih.nih.gov/health/feverfew

 

{ 5 comments… read them below or add one }

1 Jonna augusti 7, 2015 kl. 10:17

Magnesium fungerar fantastiskt för mig!

Svara

2 Guimar oktober 5, 2016 kl. 23:59

Hej! vilken typ av magnesium köper du till migrän? tack för information. Mvh, Guimar

Svara

3 Laila H augusti 7, 2015 kl. 10:21

Örtmedicin är verkligen intressant!

Svara

4 Mervi oktober 14, 2019 kl. 08:16

Jag skulle behöva lindring till migrän. Äter blodtrycksänkande , typ metoprosol atorvastitin och candesartin och triptaner och plus amitiptylin. Ska jag köpa mattram droppar?? Äter okså lite magnesium l spåradisk. Har ni bättre förslag? Tacksam för svar.

Svara

5 Mikaela Bjerring oktober 14, 2019 kl. 16:35

Eftersom du äter medicin så bör du rådgöra med din läkare innan du provar örter eller intar extra kosttillskott. Det är för att vara säker på att det inte kan uppstå någon interaktion med det du intar och dina mediciner. Till exempel kan en ört som är naturligt blodtryckssänkande göra att tillsammans med din medicin så sjunker ditt blodtryck alldeles för mycket, vilket kan vara förödande.

Orsaken till migrän kan vara många och därför är lösningen inte heller samma för alla. Migrän kan utlösas av allt från stress, hormonförändringar, låga nivåer av vissa näringsämnen till viss mat och dryck och matintoleranser etc. Man får helt enkelt prova sig fram och även försöka kartlägga vad som brukar sätta igång attacken. Jag har skrivet ett annat inlägg med fler tips vid migrän som du hittar här: https://passionforhalsa.se/naturlig-hjalp-vid-migran

Svara

Leave a Comment

Previous post:

Next post: