– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
En krämig och riktigt god raw cheesecake med en fräsch smak av mango och lime som ger en härlig balans mellan söt och syrligt. Vegan, glutenfri och utan vitt socker.
Ingredienser till botten:
- 1,5 dl pistagenötter (blötlagda i 5 timmar)
- 3,5 dl mandelmjöl
- 14 torkade aprikoser
- 1/2 tsk mald kardemumma
- 1/2 tsk mald ceylon kanel
- 2 krm mald ingefära
- 2 krm havssalt
Ingredienser till fyllningen:
- 4 dl cashewnötter (blötlagda i cirka 5 timmar)
- 5 dl mango – färsk eller frusen
- 4 lime – saften och zesten
- 250 ml vispbar kokosgrädde (kylskåpskall)
- 1/2 dl kokossirap eller fibersirap
- 1/2 dl kallpressad kokosolja
- 2 krm havssalt
Topping: 2 dl mango som mixas till en slät sås.
Förberedelser:
Börja med att blötlägga pistagenötterna och cashewnötterna. Lägg nötterna i två separata skålar, fyll på med vatten så dom täcks helt och tillsätt lite havssalt. Efter 5 timmar sköljer du av nötterna i kallt vatten och låter dom rinna av ordentligt.
Förbered en springform genom att klä den med bakplåtspapper. Den jag använde här är 20 cm i diameter, men det går bra med en lite större med, men du kommer inte få samma höjd på kakan.
Så gör du Bottnen:
För att göra bottnen mäter du upp alla ingredienser i en matberedare och mixar. Du vill ha en deg som håller ihop, men det får gärna vara lite textur kvar. Bred ut degen i formen och ta hjälp av händerna för att platta ut den till ett jämnt lager.
Så gör du fyllningen:
- Om du ska använda frusen mango så börja med att tina upp den.
- Om din kokosolja är i fast form så kan du ställa burken i en skål med varmt vatten från kranen så oljan blir flytande. Kokosoljan smälter vid 25 grader och du vill bara ha den flytande inte uppvärmd.
- Vispa upp kokosgrädden tills den är riktigt fast och ställ in i kylen så länge. Observera att inte alla märken går att vispa så se till att du väljer en vispbar. Du vill även ha den kylskåpskall när du vispar annars kommer du inte få upp den fluffig och fast som behövs för att fyllningen ska få rätt konsistens.
- Mixa de blötlagda cashewnötterna med hjälp av en mixer/matberedare tills riktigt krämigt.
- Tillsätt mangon, limesaften, limezesten, kokosoljan, havssaltet och sirapen. Mixa igen tills helt slätt. Blanda till sist i kokosgrädden och rör om tills allt blandats väl. Smaka av om den är tillräckligt söt och justera om nödvändigt.
- Häll fyllningen över botten i formen, täck över med något och ställ in i kylen. Låt kakan stå kallt i minst 8 timmar så den hinner sätta sig.
Topping:
Mixa cirka 2 dl mango till en slät sås och bred över kakan innan servering.
Servering:
Ta ut din cheesecake från kylen direkt innan den ska ätas. Skulle kakan trots allt känna lite lös i konsistensen så kan du ställa in den i frysen 1 timme innan servering. Den håller sig bra i kylskåp i cirka en vecka och går även bra att frysa.
Relaterade inlägg:
- RAW blåbärsrutor
- Hampaproteinbars med vaniljsmak
- Glutenfria wraps
- Att göra egen kombucha – steg för steg
Alltså det ser sjukt gott ut! Det måste jag prova! Tack för tipset och receptet. 🙂
Tack! Varsågod och ja det tycker jag du ska göra. 🙂
Mums så gott!
Jättegott! 🙂
Det vattnas i munnen! Det måste jag testa 🙂
Det tycker jag du ska göra. 🙂 Så gott!
Wow, Så gott det ser ut. Älskar raw cheesecake. 🙂
Tack! Så gott. 🙂