Recept på hampamjölk

by Mikaela Bjerring on 4 februari, 2017 · 2 comments- Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till återförsäljare -

in Blogg, Kost, Laktosfritt, Recept, Vegansk kost

Som vegetabilisk mjölk är hampamjölk riktigt gott och dessutom busenkelt att göra själv. Hampa är ett näringsrikt och proteinrikt superfrö med en perfekt balans mellan de essentiella fettsyrorna omega-3 och omega-6. Fröet har dessutom en mild och riktigt god smak. Här följer ett recept på hur du gör din egen hampamjölk.

Hampamjölk recept

Detta behöver du:

Gör så här:

  1. Blötlägg hampafröna i 1 dygn eller över natten.
  2. Häll av vattnet som fröna varit blötlagda i. Lägg över hampafröna i en mixer och tillsätt övriga ingredienser.
  3. Mixa allt tills hampafröna finfördelats ordentligt.
  4. Sila vätskan genom en nötmjölkspåse och ner i en skål.
  5. Häll upp din mjölk på flaska och förvara kallt. Mjölken håller sig i kylskåp i ca 5 dagar.

Kort om hampafrön

Hampafröna har ett hårt skal som man avlägsnar innan man äter dom. Det finns skalade hampafrön att köpa. Hampamjöl eller hampaprotein framställs oftast av hela föet inklusive skal.

Hampafröets rika näringsinnehåll gör det till en superfood. De är rika på de essentiella fettsyrorna omega-6 och omega-3 i proportionerna 3:1. Världshälsoorganisationen har erkänt hampa som ett livsmedel för optimal balans mellan omega-3 och omega-6, vilket gör det till ett utmärkt livsmedel att inkludera i sin kost för att få i sig de viktiga fettsyrorna.

Fröna innehåller även växtsteroler som bland annat är bra för vår hud. De är dessutom väldigt rika på alla essentiella aminosyror vilket gör fröet till en bra och ren vegetabilisk proteinkälla. Hampafröet innehåller även rikligt med fibrer och betydande mängd e-vitamin, kalium, fosfor och magnesium.

Skalade hampafrön har en nötaktig mild smak som är riktigt angenäm, vilket gör dom mycket användbara. Du kan tex strö fröna över salladen, gröten, tillsätta i smoothies eller använda i diverse maträtter. Du kan även äta dom som snacks för att ladda kroppen med bra näring och energi.

Relaterade inlägg:

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Eva februari 11, 2017 kl. 11:38

Det ska jag prova! Låt ju både gott och enkelt. Sen är det ju roligt att prova något nytt 🙂

Svara

2 Mikaela Bjerring februari 13, 2017 kl. 20:43

Hampamjölk är riktigt gott, så det tycker jag absolut su ska prova.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: