Timjan som krydda och läkeört

by Mikaela Bjerring on 29 december, 2014 · 2 comments

in Blogg, Huskurer - Husmorstips

Timjan är en mångårig ört som passar bra både i kryddhyllan liksom i husapoteket. Örten är starkt bakterie- och virushämmande, och har under århundraden använts som hostmedicin på grund av dess slemlösande egenskaper.

Timjan som krydda och läkeört
Timjan är en liten halvbuske som hör till den kransblommiga växtfamiljen och som växer vilt bland annat runt Medelhavet.

Timjan har som många andra örter en lång historisk bakgrund som krydda och läkeört. Det grekiska Thymus som finns i växtens latinska namn Thymus vulgaris, betyder kraft och mod och under antiken drack soldaterna vin kryddat med timjan för att bli djärvare i striden.

Numera vet man att timjan innehåller den flyktiga oljan tymol, som verkar bakteriedödande och välgörande vid förkylning och hosta. Timjanextrakt har därför länge använts inom naturmedicinen i framförallt hostmixturer.

Ångbad med timjan vid hosta

En traditionell och bra användning av timjan vid förkylning är ett så kallat ångbad. Man lägger en stor handduk över huvudet och lutar sig över ett kärl med hett vatten och timjan. Då följer den flyktiga oljan tymol med vattenångan upp och när man andas in denna ånga kommer tymol att lindra besvären i andningsvägarna. Timjan är både slemlösande och kramplösande och hjälper mot slemhosta och torrhosta.

Ekologisk kryddor är att föredra och behöver inte kosta mer.

Här kan du köpa ekologisk timjan och andra kryddor till ett förmånligt pris

 

 KÄLLOR, REFERENSER & ARTIKLARMat som botar, Författare Per Ove Lind, Prisma 2009. !SBN 978-91-518-5216-4

Vår örtabok, Rabén prisma ,ISBN 91-518-2782-4

 

 

»crosslinked«Viktigt att tänka på! Kosttillskott ersätter ej varierad kost och är ej gjorda för att bota sjukdomar. Material som tillhandahålls av Passion för hälsa är inte avsett för att användas istället för professionell medicinsk rådgivning eller behandling av legitimerad läkare. Personer som lider av någon sjukdom och/eller medicineras bör rådfråga läkare före konsumtion av kosttillskott.


{ 2 comments… read them below or add one }

1 Sofia W december 30, 2014 kl. 10:16

Örter och kryddor är helt fantastiska för hälsan och sen så bidrar det ju även till en underbar smakupplevelse 🙂

Svara

2 Carolina P december 30, 2014 kl. 10:19

Att timjan är virus- och bakteriedödande hade jag ingen aning om. Det ska jag komma ihåg nästa gång någon i familjen åker på en förkylning eller hosta.

Svara

Leave a Comment

Jag vill prenumerera på nyhetsbrev från Passion för hälsa

Previous post:

Next post: