– Sidan innehåller reklam genom annonslänkar till Bodystore.com –
Bananbröd är en amerikans klassiker. En saftig och god kaka som dessutom är lätt och smidig att mixa ihop själv. Det här receptet är utan vitt socker och mjölkprodukter, där jag använt mig av “chiaägg” istället för vanliga ägg för att göra en vegansk variant.
Detta behöver du:
- 3 välmogna bananer
- 3 chiaägg (3 teskedar chiafrön + 6 msk vatten)
- 6 urkärnade dadlar
- 1 dl växtmjölk (t.ex havre eller mandel)
- 2 msk kallpressad kokosolja
- 1 dl havregryn (jag använder alltid glutenfria)
- 1 dl mandelmjöl
- 1 dl grovhackade valnötter
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk havssalt
- 1 tsk vaniljpulver
- 1 tsk mald ceylonkanel
- 1/2 tsk mald ingefära
- 1/2 tsk mald kardemumma
- Valnötter för topping
Gör så här:
- Börja med att sätta ugnen på 175 grader.
- Klä in en brödform med bakplåtspapper.
- Gör chiaäggen genom att blanda ihop 3 msk chiafrön med 6 msk vatten i en kopp. Låt stå i cirka 5 minuter så fröna får tid att svälla och rör om ett par gånger under tiden.
- Mixa bananerna, chiaäggen, kokosoljan och dadlarna i en mixer eller matberedare tills du fått en slät smet. Tillsätt växtmjölken och mixa lite till.
- Ta en skål och blanda ihop alla torra ingredienser – havregryn, mandelmjöl, hackade valnötter, bakpulver, vaniljpulver, salt, kanel, ingefära och kardemumma.
- Tillsätt bananblandningen till de torra ingredienserna och rör om med en slev tills allt blandats väl.
- Klicka ut smeten i bakformen och strö över lite valnötter på toppen. Grädda i nedre delen av ugnen i 55-60 minuter. Håll koll. När ovansidan börjar se mörk ut så kan du lägga en bit bakplåtspapper på toppen.
- Ta ut formen från ugnen, stjälp ut den på ett galler och låt svalna. Den behöver några timmar för att sätta sig innan den är redo för att avnjutas.
Mums så gott det ser ut! <3
Det blir väldigt gott! 🙂
Bananbröd är så gott! 🙂
Visst är det. 🙂
Ser spännande ut. Tack för receptet, ska prova 🙂
Varsågod! Vad trevligt. 🙂
Gjorde receptet igår. Blev jättegott! 🙂
Vad roligt att höra! 🙂